Кастрация и стерилизация при кучето

Кастрация и стерилизация при кучето

Дошло е време да помислите за кастрация на кучето си, но може би не сте съвсем сигурни дали това е най - правилното нещо,  което да направите? Ако се двоумите дали трябва да оставите кучето си такова, каквото го е създала природата, помислете за  положителните и отрицателните аспекти на стерилизацията и кастрацията, преди да вземете това важно решение.

За България все още не е правена подобна статистика, но в Европа за 1 година около 17 милиона кучета и котки са били предадени в приюти за животни.

Само 1 на всеки 10 от тях е намерило нов дом. Това означава, че се е наложило над 13,5 милиона животни да бъдат унищожени. Голяма част от проблема може да се елиминира чрез една проста операция.

Стерилизацията и кастрацията се извършват под обща анестезия и са почти безболезнени. Чрез кастрирането на своите домашни любимци, собствениците могат да спомогнат за намаляване броя на нежеланите и бездомни създания.

2. Какво представляват кастрацията и стерилизацията при кучетата?

Кастрацията най - общо се изразява в премахване на пола при животните. Тази процедура се използва, за да се контролира  нарастването на числеността на животните, да се намалят нежеланите полови контак... прочети

6. Негативни страни на кастрацията на кучето

Кастрацията представлява безвъзвратно изчистване на половите жлези Кастрацията ще доведе до стерилизация на вашето куче. То вече няма да бъде в състояние да се възпроизвежда, така че ако имате намере... прочети

5.0, 1 гласа
прегледи 9367

Препоръчани продукти

Коментари за Кастрация и стерилизация при кучето

 1. 1.

  колко време след кастрация излиза от упика ку4ето?

 2. 2.

  До 1. наиденова - зависи от типа на анестезията и дозировката, която е приложена. Обикновено в повечето клиники, след приключване на самата операция започват да се въвеждат средства за бързо излизане от самата анестезия. Периода за излизане от самата упойка е индивидуален. Като цяло пълно излизане и напълно възстановяване на общото състояние настъпва за около 24 часа. През този период обикновено кучетата са замаяни и отпаднали, което е нормално.

 3. 3.

  имаме лабрадор на 5 месеца още не е кастриран възможно ли е от това да скача по нас и като излезе на разхотка реагира посъщия начин

 4. 4.

  До 3. светла - все още е малък. По-скоро го прави несъзнателно в стремежа си за игра, когато е емоционално превъзбуден.

 5. 5.

  Здравейте,имам немска овчарка на 5г.От две години е кастрирана.Кротка е,но от както е кастрирана веднъж в месеца направо откача!Ръба каквото свари изаде си покрива на къщата.Изяде чак арматурата на оградата,рачекна е!Говорих с ветеринаря каза,не било от кастрирането,а преди никога не е правила така.Лошото е че зачестиха и ми е притеснено!Някой имал ли е такъв проблем?

 6. 6.

  До 5. Ваня - по принцип след кастрация кучетата стават по-спокойни и поведението, което проявява е доста странно?! Ако остава сама през целия ден има вероятност в това да е проблема. Понякога, много кучета проявяват подобен тип поведение едва ли не от скука, когато са оставени сами. Опитайте с по-чести разходки!

 7. 7.

  Здравейте.Имам женско куче на 3 години и не е била оплождана.Въпросът ми е късно ли е за кастрация ?

 8. 8.

  До 7. Ваня - не, не е късно за кастрация и е препоръчително, ако не желаете да има поколение.

 9. 9.

  Здравейте имам мъжки лабрадор на 2 години искам да питам ако го кастрирам ще се промени ли поведението му към другите кучета защото сега нападаме всички мъжки. Благодаря

 10. 10.

  До 9. Николай - ще стане определено по-спокоен, но дали изцяло ще се премахне това му поведение няма как да Ви кажем на 100%. По-скоро е добре да се наблегне на обучение, макар вече да е на 2 години.

 11. 11.

  Здравейте, имаме кученце на 7 години.Досега винаги сме успявали да го опазим, когато е разгонено, но тази година един юнак се е вмъкнал в двора и кученцето забременя.Изминаха 2 месеца от раждането.Можем ли да преминем към кастрация и опасно ли е, предвид възрастта на кучето.Моля, обяснете ми какви предполага възстановителния период, след кастрацията.Благодаря предварително и успешен ден!

 12. 12.

  До 11. Недка - не е опасно за тази възраст, но изчакайте още 1 месец поне и тогава може да направите кастрацията. Следоперативния период е както при всяка една операция. В случая тя е коремна. След кастрацията има следоперативен период, който включва общоукрепваща терапия и обработка на раната. Кучето трябва да не се натоварва, да е на спокойно място. Възстановителният период обикновено отнема 10-тина дни.

 13. 13.

  Здравейте! Имам мъжка немска овчарка на година и два месеца е. Дали е добре на тази възраст да се кастрира? Понеже имаме и английски булдог на 6 месеца и ни е страх да не се разгони!

 14. 14.

  До 13. Росен - може да се кастрира, да, дори е препоръчително, ако не желаете бъдещо поколение.

 15. 15.

  Здравейте, На втория ден след кастрация на женска овчарка се поду около разреза . Със спринцовка изтеглиха малко течност и кръв и ни дадоха някакъв мехлем да я мажем. Притеснението ми е,че продължава да е подуто около мястото на разреза и въпроса ми е това нормално ли е и трябва ли пак да се изтегля течността. Предварително благодаря за отговора.

 16. 16.

  Кастрирах мъжкато си куче, в моента е четвъртия ден от кастрацията нормално ли е да има син оток?

 17. 17.

  Здравейте.
  Бих искала да попитам какво обезболяващо може да се дава на женско куче след кастрация. И колко време след операцията следва да се дава обезболяващото. Благодаря.

 18. 18.

  Темата е за кастрации но искам да попитам -имам куче на година,яде клечки,трески от дървата.Моля Ви за мнение и съвет!