Кастрация и стерилизация при кучето

Кастрация и стерилизация при кучето

Какво представляват кастрацията и стерилизацията при кучетата?

Кастрацията най - общо се изразява в премахване на пола при животните. Тази процедура се използва, за да се контролира  нарастването на числеността на животните, да се намалят нежеланите полови контакти при домашните любимци, както и да се намали или премахне възможността за проява на някои болести като пиометра или инфекция на матката.

Кастрацията е термин, използван за описание на премахването на половите жлези (тестиси) при мъжките животни. Стерилизацията е термин, използван, за да се опише процедурата по премахване на половите жлези при женските индивиди.

Стерилизацията най - често се състои в отстраняване на яйчниците и матката, което се нарича още овариохистеректомия. И двете процедури се  извършват под обща анестезия и включват хирургическа намеса.

Кастрирането се извършва най - често в или около 6-месечна възраст. Въпреки това много ветеринари изпълняват тази процедура по - рано (в някои ситуации още в 8-мата до 10-тата седмица). Ранната кастрация може да се направи безопасно и има редица предимства, особено в случаите на осиновяване на домашни любимци.

Препоръчани продукти

Коментари за Какво представляват кастрацията и стерилизацията при кучетата?

 1. 1.

  колко време след кастрация излиза от упика ку4ето?

 2. 2.

  До 1. наиденова - зависи от типа на анестезията и дозировката, която е приложена. Обикновено в повечето клиники, след приключване на самата операция започват да се въвеждат средства за бързо излизане от самата анестезия. Периода за излизане от самата упойка е индивидуален. Като цяло пълно излизане и напълно възстановяване на общото състояние настъпва за около 24 часа. През този период обикновено кучетата са замаяни и отпаднали, което е нормално.

 3. 3.

  имаме лабрадор на 5 месеца още не е кастриран възможно ли е от това да скача по нас и като излезе на разхотка реагира посъщия начин

 4. 4.

  До 3. светла - все още е малък. По-скоро го прави несъзнателно в стремежа си за игра, когато е емоционално превъзбуден.

 5. 5.

  Здравейте,имам немска овчарка на 5г.От две години е кастрирана.Кротка е,но от както е кастрирана веднъж в месеца направо откача!Ръба каквото свари изаде си покрива на къщата.Изяде чак арматурата на оградата,рачекна е!Говорих с ветеринаря каза,не било от кастрирането,а преди никога не е правила така.Лошото е че зачестиха и ми е притеснено!Някой имал ли е такъв проблем?

 6. 6.

  До 5. Ваня - по принцип след кастрация кучетата стават по-спокойни и поведението, което проявява е доста странно?! Ако остава сама през целия ден има вероятност в това да е проблема. Понякога, много кучета проявяват подобен тип поведение едва ли не от скука, когато са оставени сами. Опитайте с по-чести разходки!

 7. 7.

  Здравейте.Имам женско куче на 3 години и не е била оплождана.Въпросът ми е късно ли е за кастрация ?

 8. 8.

  До 7. Ваня - не, не е късно за кастрация и е препоръчително, ако не желаете да има поколение.