Паразити при котката

Паразити при котката

Видове паразити при котката?

В зависимост от локализацията си паразитите се делят на две основни групи :

Ектопаразити 

Котешка бълхаТова са т.нар. външни паразити. Те обитават повърхността на кожата и кожните образувания на гостоприемниците.

Повечето ектопаразити, които обитават повърхността на тялото на гостоприемника имат предпочитания към определени участъци от кожата.

Ендопаразити

Глисти при коткатаТова са т.нар. вътрешни паразити. Те се локализират в различни тъкани и органи на гостоприемника.

Почти няма орган или тъкан в тялото на котката, към които да не се е адаптирал някой паразит.

Ендопаразитите прекарват по – голямата част от своя живот на мястото на специфичната си локализация.

***

Автор: Д-р Иванов,
управител на Ветеринарен комплекс

5.0, 1 гласа
прегледи 7692

Препоръчани продукти

Коментари за Видове паразити при котката?

 1. 60.

  Прочетох, че мляко и млечните продукти са вредни за котките. Купих му гранули с пробиотик и веднага се почувства разликата:-) Възстановява се, намали изхожданията и е по- спокоен:-) Благодаря, д-р Бау-Бау:-)

 2. 61.

  ЧНГ на д- р БауБау и всички, които обичат и се грижат за животните :-)
  2016-та да бъде по- добра, с по-здрави хора и техните четириноги приятели!

 3. 62.

  До 61. Ани - честита и на Вас! Бъдете живи и здрави :)

 4. 63.

  Здравейте,
  ЧНГ на всички котколюбци!
  Котката ми има опадала козина на двете задни крачета точно на бутчетата. Всъщност не пада сама козината, а котката постоянно се мие там и я смъква. И сега навсякъде си има козина, а само двете ѝ бутчета са като минати с бръснач. Не изглежда да е възпалена кожата отдолу, но при постоянно близане с език не може да порастне. На какво може да се дължи? Какво да правя? Благодаря.

 5. 64.

  До 63. Цвети - бихме Ви посъветвали да се направи кожна проба за Ваше успокоение.

 6. 65.

  Котката на позната поврьщаше жълта течност ...пиеше вода и пак

 7. 66.

  Здравейте забелязах, че моето коте има въшки можете ли да ми кажете с какъв препарат мога да ги премахна

 8. 67.

  До 66. Галя - съветваме Ви да се види от ветеринар преди да пристъпите към използването на какъвто и да е медикамент. В зависимост от степента на опаразитяването ветеринарят ще Ви изпише и най-подходящият препарат.

 9. 68.

  Здравейте,диагностицираха котката ни с ушна краста,изписаха ни капки,но въпроса ми е свързан с това дали по някакъв начин това е опасно и за нас,имаме и бебе и притеснението ми се засилва още повече!? Благодаря предварително за отговора!

 10. 69.

  До 68. Силвия - ако имате възможност е добре поне през първите дни, котенцето да няма пряк контакт с детето. Ако поддържате добра хигиена, няма основание за притеснение.

 11. 70.

  Здравейте! В изпражненията на котето има кръв и слуз, които се появяват в интервал през няколко месеца. Предположих, че от някои храни, които дразнят лигавицата, защото обича белен слънчоглед и си хапва една шепа, но ги гълта цели и е възможно да го наряняват? По-рано говорих и лекар и ми каза, че ако е еднократно не е проблем, но това повторение сигурно е? Какво ще кажете д-р Бау-Бау?

 12. 71.

  До 70. Ани - възможно е семките да нараняват стомашно-чревната лигавица, да. Но има вероятност и да са паразити. За да ги изключите е добре да се направи копропроба, за да бъдете и Вие спокойни, че не се касае за ендопаразити, тъй като някои предизвикват подобна на описаната от Вас симптоматика.

 13. 72.

  Здравейте, д-р Бау Бау!
  Без изследвания изписаха на котето таблетки за 6 дни, след това ще предпишат други. Дано се оправи малкото сладурче!
  На Вас благодаря от сърце!

 14. 73.

  Котето дебнеше нещо до една саксия на терасата и след малко влетя в стаята мяукайки и тревожно ближейки лапички! След малко измяука от тоалетната и като отидох видях повърнато. Предположих, че е изяло нещо токсично и му дадох кисело мляко с малко захар и активен въглен. Наблюдавам го и вече час е спокойно. Много тревожна ситуация. Какво мислите д-р Бау Бау?

 15. 74.

  До 73. - да, най-вероятно е изяло част от някое растение (цвете). Активният въглен е добро решение. Занапред обаче не давайте захар!

 16. 75.

  Благодаря! Беше еднократно и веднага си върна доброто настроение.

 17. 76.

  Здравейте! Котето ми има кафяви точици в ушите,като ушна кал,но кафява,постоянно тръска глава и ги чеше. Тъй като няма ветеринар в града ги снимах и показах в една клиника, казаха че е микроспория и изписаха шест инжекции за шест седмици (по една на седмица). Четейки из интернет, симптомите й съвпадат с тези за ушни акари,а не с тези за микроспория. Възможно ли е да се объркат двете и да слагаме ли изписаните инжекции?

 18. 77.

  До 76. В - за да сте сигурни на 100% трябва да се изследва ушния секрет за да се види под микроскоп точно за кой тип става въпрос! Рисковано е много да се поставя диагноза по снимка! Имайте предвид, че гъбичните инфекции са много упорити и лечението ще е доста дълго.

 19. 78.

  Благодаря за отговора! Знам,че е рисковано,но най-близката клиника е на час и половина път,а за котето е страшно стресиращо пътуването в клетката,въобще пътуването и затова предприех тези действия. Ще видя има ли промяна с инжекциите, ако не повлияят ще отидем някак.

 20. 79.

  Здравейте-искам да попитам следното заведох днес котето си на ветеринар,което е на 2 месеца и го обезпаразитиха вътрешно и външно обезпаразитяване-дадоха ни каниверм половинка и казаха другата седмица да я водя за ваксина и след 3 дена втората половина на хапчето,та въпроса ми е следния -правилно ли е,тъй като четох ,че трябва първо да се даде и втората половина на хапчето и котето да е абсолютно здраво