🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Паразити при котката

Паразити при котката

Най - честите паразитози при котката?

Токсокарози ...

"Котешки глисти"

Котка повръща глистиToxocara cati (известен и като котешки глист) е широко разпространен паразит в храносмилателната система на представителите от семейство Котки.

Възрастните екземпляри паразитират в тънките черва. Паразитозата се нарича Токсокароза и протича безсимптомно. В много редки случаи, при масивна инвазия, заболяването може да завърши със смърт.

T. gondii

Котешки глистиКогато котката е заразена с T. gondii (например чрез консумиране заразeна мишка, носеща паразита в тъканни цисти), паразита оцелява преминаването през стомаха и евентуално заразява епителните клетки на тънките черва на котката.

Вътре в тези чревни клетки, паразитите преминат полово развитие и размножаване, произвеждайки милиони зиготи, съдържащи цисти наречени ооцисти.

Както и при кокцидиозата и гиардиазата основният симптом при котките е диарията. Проникването на паразитите в междинните гостоприемници (в това число и човека) става с храна или вода, които са контаминирани с ооцисти или след пряк контакт с инвазирани видове.

Причината за това е, че токсоплазмите се отделят и със секрети и екскрети от инвазирани животни. Възможно е и заразяване при кръвни манипулации.

Ушна краста ...

Ушна краста при коткатаАко котката ви има забележима колекция на тъмнокафяв до черен  ексудат в ушите и силен сърбеж, много вероятно е тя да страда от ушна краста.

Ако има вторична бактериална или дрождева инфекция ексудатът става гноен и лошо миришещ. 

Силното чесане може да доведе до ушна хематома или опадане на козината. Крастата при котките обикновено се причинява от вида Notoedres cati, от групата на саркоптидните кърлежи.

Болестта е силно заразна и в домове, където има повече от една котка обикновено са засегнати всички. Засяга и човека!

Още ...

Къде се залавят кърлежите при коткатаГрупата на  иксодидните кърлежи включва родовете:

  • Rhipicephalus
  • Dermacentor
  • Ixodes
  • Amblyomma
  • Haemophysalis

Симптоми може и да липсват. Може да има от пъпчица на мястото на закачане до кърлежова парализа. Най - често кърлежите се откриват по ушите и между пръстите на котката, но могат да се закрепят на всяка част от тялото.

Кокцидиоза ...

Кокцидии при коткитеКокцидиозата обикновено засяга малки котенца скоро след отбиването им, въпреки че котките в зряла възраст също могат да бъдат засегнати. Заболяването е силно заразно. Имунитетът след възстановяване от инфекция е краткотраен.

Котки, преборили се с инвазията често стават носители и изхвърлят ооцисти в техните изпражнения. Силната диария е основният симптом.

Въшки ...

Котките имат ли въшкиВъшките са безкрили гръбно-коремно сплескани насекоми с големина 1 - 8 мм. Те са често срещани ектопаразити, които са строго видово специфични - т.е. въшките на вашата котка не могат да ви засегнат.

Целият си живот прекарват върху своя гостоприемник. Яйцата (гнидите) могат да бъдат забелязани върху космите, с внимателно вглеждане.

Възрастните - Felicola subrostratus - също могат да бъдат забелязани с просто око.

Бълхи ...

Бълхите при коткатаОпасни ли са бълхитеБълхите също могат да бъдат забелязани с просто око. Те лесно се демонстрират с гребенче за бълхи.

Котешката бълха е най - честия ектопаразит и при котки и при кучета. Яйцата на Ctenocephalides spp. са едва 0.5 mm дълги.

Ларвите и нимфите на Снимка 2 са показани в килим. Тяхната повърност е покрита с лепкаво вещество и така по тях полепват всякакви влакънца и прашинки, което им предоставя прекрасен камуфлаж.

"Пълзящ пърхут" - Хейлетиелоза ...

Котките имат ли пърхутХейлициелозата е кожна болест, която се предизвиква от кърлежчетата от род Cheyletiella.

Те живеят по козината на котката и посещават кожата й само за да се нахранят.

Най - честият симптом е увеличеното количество люспи, които карат кожата да изглежда като напудрена. Сърбежа обикновено е доста силен.

Дирофилариоза ...

Котките обикновено са носители на малък брой възрастни дирофиларии, но дори 1 - 3 възрастни нематода са в състояние да предизвикат тежки клинични признаци:

  • Комари при коткатазадух
  • липса на апетит
  • белодробен едем
  • кашлица
  • сърдечна недостатъчност
  • синкоп

Няма одобрено лечение за възрастните форми на паразита и превенцията, засега е едиствената опция.

Гиардиаза ...

Гиардия при коткатаСимптомите са по - ясни при по - младите животни, отколкото при по - възрастните и може да имат внезапен, временен, периодичен или хроничен характер.

В повечето случаи, котките имат диария, която е мека, пенлива, мазна, и със силна, ужасна миризма или прекомерно слуз. Според някои учени, гиардията е най - честият паразит засягащ хората.

Ехинококоза ...

Инвазията на котките с Echinococcus multilocularis  не предизвиква никаква клиника. Самият възрастен паразит е дълъг няколко милиметра!

Паразитози при коткатаЗаболяването при междинните гостоприемници (в това число и човек) обаче е тежка хронична паразитоза с прогресивно протичане и често с летален изход.

Характеризира се с единични или множествени туморовидни образувания (кисти) в черния дроб и метастази в различни органи.

Диоктофимоза ...

Опасни заболявания при коткитеПричинява се от Dioctophyme renale и се локализира в бъбречното легенче не котките.

Половозрелите женски паразити достигат дължина 1 метър!

Котките се заразяват най - често изяждайки сурови риби или жаби.

Паразити в очите на котките"Очни паразити" - Телазиоза ...

Телазиите са паразити, които атакуват очите и някои съседни тъкани при котката. Могат да засегнат и човека!

Междинни гостоприемници са мухите от род Diplera, които се хранят със сълзи и по този начин разпространяват телазиите.

***

Автор: Д-р Иванов,
управител на Ветеринарен комплекс

Рейтинг:
2.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

80. Красимира
Здравейте,на моят котарак му откриха паразити в ушите,тъй като е шотландски клепоух и тази зона е проблемна.Какво представляват тия паразити,външни или вътрешни се водят?Не сме откривали в изпражненията му нищо,а и сме му направили необходимите ваксини.Откри ги ветеринаря ,когато поръчахме почистване на ушите му.Това глисти ли са?Опасно ли е за нас?Спи в леглата ни и го отглеждаме в къщи?Благодаря предварително!
79. СИСИ
Здравейте-искам да попитам следното заведох днес котето си на ветеринар,което е на 2 месеца и го обезпаразитиха вътрешно и външно обезпаразитяване-дадоха ни каниверм половинка и казаха другата седмица да я водя за ваксина и след 3 дена втората половина на хапчето,та въпроса ми е следния -правилно ли е,тъй като четох ,че трябва първо да се даде и втората половина на хапчето и котето да е абсолютно здраво
78. В
Благодаря за отговора! Знам,че е рисковано,но най-близката клиника е на час и половина път,а за котето е страшно стресиращо пътуването в клетката,въобще пътуването и затова предприех тези действия. Ще видя има ли промяна с инжекциите, ако не повлияят ще отидем някак.
77. д-р БауБау
До 76. В - за да сте сигурни на 100% трябва да се изследва ушния секрет за да се види под микроскоп точно за кой тип става въпрос! Рисковано е много да се поставя диагноза по снимка! Имайте предвид, че гъбичните инфекции са много упорити и лечението ще е доста дълго.
76. В
Здравейте! Котето ми има кафяви точици в ушите,като ушна кал,но кафява,постоянно тръска глава и ги чеше. Тъй като няма ветеринар в града ги снимах и показах в една клиника, казаха че е микроспория и изписаха шест инжекции за шест седмици (по една на седмица). Четейки из интернет, симптомите й съвпадат с тези за ушни акари,а не с тези за микроспория. Възможно ли е да се объркат двете и да слагаме ли изписаните инжекции?
75. 73/75
Благодаря! Беше еднократно и веднага си върна доброто настроение.
74. д-р БауБау
До 73. - да, най-вероятно е изяло част от някое растение (цвете). Активният въглен е добро решение. Занапред обаче не давайте захар!
73.
Котето дебнеше нещо до една саксия на терасата и след малко влетя в стаята мяукайки и тревожно ближейки лапички! След малко измяука от тоалетната и като отидох видях повърнато. Предположих, че е изяло нещо токсично и му дадох кисело мляко с малко захар и активен въглен. Наблюдавам го и вече час е спокойно. Много тревожна ситуация. Какво мислите д-р Бау Бау?
72.
Здравейте, д-р Бау Бау! Без изследвания изписаха на котето таблетки за 6 дни, след това ще предпишат други. Дано се оправи малкото сладурче! На Вас благодаря от сърце!
71. д-р БауБау
До 70. Ани - възможно е семките да нараняват стомашно-чревната лигавица, да. Но има вероятност и да са паразити. За да ги изключите е добре да се направи копропроба, за да бъдете и Вие спокойни, че не се касае за ендопаразити, тъй като някои предизвикват подобна на описаната от Вас симптоматика.
70. Ани
Здравейте! В изпражненията на котето има кръв и слуз, които се появяват в интервал през няколко месеца. Предположих, че от някои храни, които дразнят лигавицата, защото обича белен слънчоглед и си хапва една шепа, но ги гълта цели и е възможно да го наряняват? По-рано говорих и лекар и ми каза, че ако е еднократно не е проблем, но това повторение сигурно е? Какво ще кажете д-р Бау-Бау?
69. д-р БауБау
До 68. Силвия - ако имате възможност е добре поне през първите дни, котенцето да няма пряк контакт с детето. Ако поддържате добра хигиена, няма основание за притеснение.
68. Силвия
Здравейте,диагностицираха котката ни с ушна краста,изписаха ни капки,но въпроса ми е свързан с това дали по някакъв начин това е опасно и за нас,имаме и бебе и притеснението ми се засилва още повече!? Благодаря предварително за отговора!
67. д-р БауБау
До 66. Галя - съветваме Ви да се види от ветеринар преди да пристъпите към използването на какъвто и да е медикамент. В зависимост от степента на опаразитяването ветеринарят ще Ви изпише и най-подходящият препарат.
66. Галя
Здравейте забелязах, че моето коте има въшки можете ли да ми кажете с какъв препарат мога да ги премахна
65. юлиян
Котката на позната поврьщаше жълта течност ...пиеше вода и пак
64. д-р БауБау
До 63. Цвети - бихме Ви посъветвали да се направи кожна проба за Ваше успокоение.
63. Цвети
Здравейте, ЧНГ на всички котколюбци! Котката ми има опадала козина на двете задни крачета точно на бутчетата. Всъщност не пада сама козината, а котката постоянно се мие там и я смъква. И сега навсякъде си има козина, а само двете ѝ бутчета са като минати с бръснач. Не изглежда да е възпалена кожата отдолу, но при постоянно близане с език не може да порастне. На какво може да се дължи? Какво да правя? Благодаря.
62. д-р БауБау
До 61. Ани - честита и на Вас! Бъдете живи и здрави :)
61. Ани
ЧНГ на д- р БауБау и всички, които обичат и се грижат за животните :-) 2016-та да бъде по- добра, с по-здрави хора и техните четириноги приятели!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...