Паразити при котката

Паразити при котката

Най - честите паразитози при котката?

Токсокарози ...

"Котешки глисти"

Котка повръща глистиToxocara cati (известен и като котешки глист) е широко разпространен паразит в храносмилателната система на представителите от семейство Котки.

Възрастните екземпляри паразитират в тънките черва. Паразитозата се нарича Токсокароза и протича безсимптомно. В много редки случаи, при масивна инвазия, заболяването може да завърши със смърт.

T. gondii

Котешки глистиКогато котката е заразена с T. gondii (например чрез консумиране заразeна мишка, носеща паразита в тъканни цисти), паразита оцелява преминаването през стомаха и евентуално заразява епителните клетки на тънките черва на котката.

Вътре в тези чревни клетки, паразитите преминат полово развитие и размножаване, произвеждайки милиони зиготи, съдържащи цисти наречени ооцисти.

Както и при кокцидиозата и гиардиазата основният симптом при котките е диарията. Проникването на паразитите в междинните гостоприемници (в това число и човека) става с храна или вода, които са контаминирани с ооцисти или след пряк контакт с инвазирани видове.

Причината за това е, че токсоплазмите се отделят и със секрети и екскрети от инвазирани животни. Възможно е и заразяване при кръвни манипулации.

Ушна краста ...

Ушна краста при коткатаАко котката ви има забележима колекция на тъмнокафяв до черен  ексудат в ушите и силен сърбеж, много вероятно е тя да страда от ушна краста.

Ако има вторична бактериална или дрождева инфекция ексудатът става гноен и лошо миришещ. 

Силното чесане може да доведе до ушна хематома или опадане на козината. Крастата при котките обикновено се причинява от вида Notoedres cati, от групата на саркоптидните кърлежи.

Болестта е силно заразна и в домове, където има повече от една котка обикновено са засегнати всички. Засяга и човека!

Още ...

Къде се залавят кърлежите при коткатаГрупата на  иксодидните кърлежи включва родовете:

 • Rhipicephalus
 • Dermacentor
 • Ixodes
 • Amblyomma
 • Haemophysalis

Симптоми може и да липсват. Може да има от пъпчица на мястото на закачане до кърлежова парализа. Най - често кърлежите се откриват по ушите и между пръстите на котката, но могат да се закрепят на всяка част от тялото.

Кокцидиоза ...

Кокцидии при коткитеКокцидиозата обикновено засяга малки котенца скоро след отбиването им, въпреки че котките в зряла възраст също могат да бъдат засегнати. Заболяването е силно заразно. Имунитетът след възстановяване от инфекция е краткотраен.

Котки, преборили се с инвазията често стават носители и изхвърлят ооцисти в техните изпражнения. Силната диария е основният симптом.

Въшки ...

Котките имат ли въшкиВъшките са безкрили гръбно-коремно сплескани насекоми с големина 1 - 8 мм. Те са често срещани ектопаразити, които са строго видово специфични - т.е. въшките на вашата котка не могат да ви засегнат.

Целият си живот прекарват върху своя гостоприемник. Яйцата (гнидите) могат да бъдат забелязани върху космите, с внимателно вглеждане.

Възрастните - Felicola subrostratus - също могат да бъдат забелязани с просто око.

Бълхи ...

Бълхите при коткатаОпасни ли са бълхитеБълхите също могат да бъдат забелязани с просто око. Те лесно се демонстрират с гребенче за бълхи.

Котешката бълха е най - честия ектопаразит и при котки и при кучета. Яйцата на Ctenocephalides spp. са едва 0.5 mm дълги.

Ларвите и нимфите на Снимка 2 са показани в килим. Тяхната повърност е покрита с лепкаво вещество и така по тях полепват всякакви влакънца и прашинки, което им предоставя прекрасен камуфлаж.

"Пълзящ пърхут" - Хейлетиелоза ...

Котките имат ли пърхутХейлициелозата е кожна болест, която се предизвиква от кърлежчетата от род Cheyletiella.

Те живеят по козината на котката и посещават кожата й само за да се нахранят.

Най - честият симптом е увеличеното количество люспи, които карат кожата да изглежда като напудрена. Сърбежа обикновено е доста силен.

Дирофилариоза ...

Котките обикновено са носители на малък брой възрастни дирофиларии, но дори 1 - 3 възрастни нематода са в състояние да предизвикат тежки клинични признаци:

 • Комари при коткатазадух
 • липса на апетит
 • белодробен едем
 • кашлица
 • сърдечна недостатъчност
 • синкоп

Няма одобрено лечение за възрастните форми на паразита и превенцията, засега е едиствената опция.

Гиардиаза ...

Гиардия при коткатаСимптомите са по - ясни при по - младите животни, отколкото при по - възрастните и може да имат внезапен, временен, периодичен или хроничен характер.

В повечето случаи, котките имат диария, която е мека, пенлива, мазна, и със силна, ужасна миризма или прекомерно слуз. Според някои учени, гиардията е най - честият паразит засягащ хората.

Ехинококоза ...

Инвазията на котките с Echinococcus multilocularis  не предизвиква никаква клиника. Самият възрастен паразит е дълъг няколко милиметра!

Паразитози при коткатаЗаболяването при междинните гостоприемници (в това число и човек) обаче е тежка хронична паразитоза с прогресивно протичане и често с летален изход.

Характеризира се с единични или множествени туморовидни образувания (кисти) в черния дроб и метастази в различни органи.

Диоктофимоза ...

Опасни заболявания при коткитеПричинява се от Dioctophyme renale и се локализира в бъбречното легенче не котките.

Половозрелите женски паразити достигат дължина 1 метър!

Котките се заразяват най - често изяждайки сурови риби или жаби.

Паразити в очите на котките"Очни паразити" - Телазиоза ...

Телазиите са паразити, които атакуват очите и някои съседни тъкани при котката. Могат да засегнат и човека!

Междинни гостоприемници са мухите от род Diplera, които се хранят със сълзи и по този начин разпространяват телазиите.

***

Автор: Д-р Иванов,
управител на Ветеринарен комплекс

2.0, 1 гласа
прегледи 49592

Препоръчани продукти

Коментари за Най - честите паразитози при котката?

 1. 61.

  ЧНГ на д- р БауБау и всички, които обичат и се грижат за животните :-)
  2016-та да бъде по- добра, с по-здрави хора и техните четириноги приятели!

 2. 62.

  До 61. Ани - честита и на Вас! Бъдете живи и здрави :)

 3. 63.

  Здравейте,
  ЧНГ на всички котколюбци!
  Котката ми има опадала козина на двете задни крачета точно на бутчетата. Всъщност не пада сама козината, а котката постоянно се мие там и я смъква. И сега навсякъде си има козина, а само двете ѝ бутчета са като минати с бръснач. Не изглежда да е възпалена кожата отдолу, но при постоянно близане с език не може да порастне. На какво може да се дължи? Какво да правя? Благодаря.

 4. 64.

  До 63. Цвети - бихме Ви посъветвали да се направи кожна проба за Ваше успокоение.

 5. 65.

  Котката на позната поврьщаше жълта течност ...пиеше вода и пак

 6. 66.

  Здравейте забелязах, че моето коте има въшки можете ли да ми кажете с какъв препарат мога да ги премахна

 7. 67.

  До 66. Галя - съветваме Ви да се види от ветеринар преди да пристъпите към използването на какъвто и да е медикамент. В зависимост от степента на опаразитяването ветеринарят ще Ви изпише и най-подходящият препарат.

 8. 68.

  Здравейте,диагностицираха котката ни с ушна краста,изписаха ни капки,но въпроса ми е свързан с това дали по някакъв начин това е опасно и за нас,имаме и бебе и притеснението ми се засилва още повече!? Благодаря предварително за отговора!

 9. 69.

  До 68. Силвия - ако имате възможност е добре поне през първите дни, котенцето да няма пряк контакт с детето. Ако поддържате добра хигиена, няма основание за притеснение.

 10. 70.

  Здравейте! В изпражненията на котето има кръв и слуз, които се появяват в интервал през няколко месеца. Предположих, че от някои храни, които дразнят лигавицата, защото обича белен слънчоглед и си хапва една шепа, но ги гълта цели и е възможно да го наряняват? По-рано говорих и лекар и ми каза, че ако е еднократно не е проблем, но това повторение сигурно е? Какво ще кажете д-р Бау-Бау?

 11. 71.

  До 70. Ани - възможно е семките да нараняват стомашно-чревната лигавица, да. Но има вероятност и да са паразити. За да ги изключите е добре да се направи копропроба, за да бъдете и Вие спокойни, че не се касае за ендопаразити, тъй като някои предизвикват подобна на описаната от Вас симптоматика.

 12. 72.

  Здравейте, д-р Бау Бау!
  Без изследвания изписаха на котето таблетки за 6 дни, след това ще предпишат други. Дано се оправи малкото сладурче!
  На Вас благодаря от сърце!

 13. 73.

  Котето дебнеше нещо до една саксия на терасата и след малко влетя в стаята мяукайки и тревожно ближейки лапички! След малко измяука от тоалетната и като отидох видях повърнато. Предположих, че е изяло нещо токсично и му дадох кисело мляко с малко захар и активен въглен. Наблюдавам го и вече час е спокойно. Много тревожна ситуация. Какво мислите д-р Бау Бау?

 14. 74.

  До 73. - да, най-вероятно е изяло част от някое растение (цвете). Активният въглен е добро решение. Занапред обаче не давайте захар!

 15. 75.

  Благодаря! Беше еднократно и веднага си върна доброто настроение.

 16. 76.

  Здравейте! Котето ми има кафяви точици в ушите,като ушна кал,но кафява,постоянно тръска глава и ги чеше. Тъй като няма ветеринар в града ги снимах и показах в една клиника, казаха че е микроспория и изписаха шест инжекции за шест седмици (по една на седмица). Четейки из интернет, симптомите й съвпадат с тези за ушни акари,а не с тези за микроспория. Възможно ли е да се объркат двете и да слагаме ли изписаните инжекции?

 17. 77.

  До 76. В - за да сте сигурни на 100% трябва да се изследва ушния секрет за да се види под микроскоп точно за кой тип става въпрос! Рисковано е много да се поставя диагноза по снимка! Имайте предвид, че гъбичните инфекции са много упорити и лечението ще е доста дълго.

 18. 78.

  Благодаря за отговора! Знам,че е рисковано,но най-близката клиника е на час и половина път,а за котето е страшно стресиращо пътуването в клетката,въобще пътуването и затова предприех тези действия. Ще видя има ли промяна с инжекциите, ако не повлияят ще отидем някак.

 19. 79.

  Здравейте-искам да попитам следното заведох днес котето си на ветеринар,което е на 2 месеца и го обезпаразитиха вътрешно и външно обезпаразитяване-дадоха ни каниверм половинка и казаха другата седмица да я водя за ваксина и след 3 дена втората половина на хапчето,та въпроса ми е следния -правилно ли е,тъй като четох ,че трябва първо да се даде и втората половина на хапчето и котето да е абсолютно здраво

 20. 80.

  Здравейте,на моят котарак му откриха паразити в ушите,тъй като е шотландски клепоух и тази зона е проблемна.Какво представляват тия паразити,външни или вътрешни се водят?Не сме откривали в изпражненията му нищо,а и сме му направили необходимите ваксини.Откри ги ветеринаря ,когато поръчахме почистване на ушите му.Това глисти ли са?Опасно ли е за нас?Спи в леглата ни и го отглеждаме в къщи?Благодаря предварително!