Паразити при кучето

Паразити при кучето

Кои са най - опасните Вътрешни паразити при кучето?

Ендопаразитите при кучето се разделят на няколко големи групи:

 • Цестоди (Тении) - принадлежат към паразитните плоски червеи с начленено тяло
 • Трематоди - наричат се смукалници и принадлежат към паразитните плоски червеи с неначленено тяло
 • Нематоди - кръгли червеи (Глисти)

Тениите (възрастните) обитават и живеят в тънките черва на кучето. Те не водят до изявата на клинични симптоми. Тяхната вреда се проявява, когато ларвите им преминават през междинните гостоприемници - кучето и човека.

Опасни вътрешни паразити при кучетоЕдна от най - опасните тении, водеща до заболяването Ехонококоза е Echinococcus granulosus (ехинококов мехур). Възрастните тении живеят в тънките черва на животното (кучето) и отделят членчета (3 - 6 мм). С тях се разпространяват яйца в околната среда. Тези яйца могат да попаднат и в човека и да се развият до ларви. Развитите ларви пробиват стената на червата и посредством кръвообръщението могат да достигнат до черния дроб, мозъка, белите дробове, бъбреците и други органи. Ларвата произвежда мехурчета, които са пълни с течност - ехинококови мехури (хидратни цисти). Тези мехури растат много бавно и могат да останат незабелязани с години. С времето се проявяват и клиничните симптоми на заболяването, настъпва пълна промяна във функцията на органите и за съжаление може да се стигне дори до смърт.

Това е само един пример, който цели да покаже колко важно е обезпаразитяването на Вашият любимец, който в един момент може да се окаже причина за нежелани последици и вреди за Вашето здраве!

Тип Platyhelminthes, Клас Cestoda, Разред Cyclophyllidae
Семейство Taeniidae

Taenia hydatigena

Taenia pisiformis
Taenia ovis Echinococcus granulosus
Echinococcus multilocularis Taenia taeniaeformis
Семейство Dipylidiidae

Dipylidium caninum - пренася се от бълхи

Как се заразяваме с паразити

Кучето ми има паразити

Тип Platyhelminthes, Клас Cestoda, Разред Pseudophyllidea
Семейство Diphyllobothriidae

Diphyllobothrium latum

Как изглеждат вътрешните паразити

Опасни ли са ендопаразитите за кучето

Кръглите червеи (глистите) са едни от най - често срещаните вътрешни паразити при кучето. Зрелите ендопаразити отделят няколко хиляди яйца на ден (около 200 хиляди). Тези яйца попадат в околната среда и представляват опасност за кучетата, които се заразяват per os (поемат ги през устата).

Човек, се явява междинен гостоприемник за тези паразити. Ларвите могат да увредят вътрешните органи.

Опасни ли са паразитите за детето миВ повечето случаи са при малки деца, при недостатъчна хигиена, но не е изключена появата им и при възрастни хора. Яйцата, които човек е погълнал не са видими с просто око. В червата на човек се излюпват и развитите ларви при придвижването си водят до разрушаване на тъканите. Така, мигрирайки в белите дробове на човек могат да доведат до кашлица, която не се повлиява от лекарствани средства; при попаране в кожата - до възпаление и сърбеж и др.

Таблица 2 ...

5.0, 1 гласа
прегледи 38349

Препоръчани продукти

Коментари за Кои са най - опасните Вътрешни паразити при кучето?

 1. 142.

  БЛАГОДАРЯ БИ ЗА ОТЗИВА НА ВАПРОСА МИ, НО СЕГА ИМАМЕ ДРУГА ТЕМА. ТОКУ ЩО СЕ ВЪРНАХМЕ ОТ ВЕТЕРИНАР. КУЧЕНЦЕТО Е В УЖАСЕН ВИД. ПОСТОЯННО СЕ ЧЕШЕ СТАНА НА ГОЛЕМИ ГРУБИ ЛИШЕИ И СЕ ОКАЗА, ЧЕ Е КРАСТА. НАПРАВИХА МУ ИНЖЕКЦИЯ, НО МИ КАЗАХА, ЧЕ Е МАКАР И РЯДКО, ЗАРАЗНО И ЗА ХОРАТА. КАКВО ОЩЕ МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ И КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ИЛИ ЛЕКУВАМЕ АКО НЕДАЙ БОЖЕ ЛЕПНЕМ И НИЕ КРАСТА? ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ!

 2. 143.

  До 141. - не е учудващо, че са Ви казали така. Няма как да имате 100%-во доверие на това, което Ви казват, че е правено. Затова е препоръчително при закупуване на ново кученце, схемата за обезпаразитяване да си започне отначало. Профилактичната схема е обезпаразитяване на всеки 2 месеца, а във Вашия случай - лечебната схема ще бъде друга. Необходимо е да се даде обезпаразитяващо 2 пъти през 7 дни, след това 2 пъти през 14 дни. Седмица след приключване на тази схема е добре да се пусне копропроба, за да се види дали кученцето се е изчистоло от паразитите. Схемата е такава с цел да се премахнат и яйцата на паразитите, тъй като с еднократно или двукратно обезпаразитяване се отстряват само възрастните форми, както е станало във Вашия случай. Цикълът е продължил и яйцата са се развили отново до възрастни паразити, поради което и Вие сте ги видяли.

 3. 144.

  До 142. - това, което може да направите е да се измивате добре след допир с кученцето, обикновено може да се предаде на хора с отслабена имунна система.

 4. 145.

  Здравейте, имам малък голдън ретривър и доста често хълца. На какво може да се дължи?

 5. 146.

  До 145. Златина - не се притеснявайте, това е нормално явление и при кучетата, както при нас хората. Известно е още като "тик на диафрагмата" и се получава при неволно съкращаване на мускулите. Най-често се наблюдава при растящите кученца под 1 година. Често хълцането им спомага за освобождаване на натрупани газове или при дразнене на стомаха. Често хълцане се наблюдава и при по-лакомите кучета, когато се хранят прекалено бързо (а това се случва именно при подрастващите, които са доста лакоми).

 6. 147.

  Здравейте, благодаря за отговора. Дадох хапче за обезпаразитяване на 23.08, а сега на 31.08 е втората ваксина. По лечебната схема се пада утре (30.08) да дам хапче, непосредствено преди нея. Да го давам или да изчакам да се бие ваксината и в случая ако е така колко дни след нея?

 7. 148.

  147. от 142 - може да се дава, дори и в деня, когато се слага ваксината. Преди даване е добре кученцето да не се е хранило поне 2-3 часа. След даване също е добре да се изчака поне час преди да се нахрани.

 8. 149.

  Отново сме спроблем. Нашето кученце сега пък е с парвовироза....... :( днес сутринта го видя ветринар. На обяд я закарахме за система. Утре пак трябва да ходим и така докато стане каквото има да става... Въпроса ми е с какво да я храня за да и помогна 2 дни не беше яла нищо. Днес и дадох със спринцовка кл.мляко размито с чай от лайка и глюкоза. не го повърна, но може би има и нещо друго с което да се подсили. Имам алое вера. Ще и помогне ли сока? Благодаря Ви!

 9. 150.

  До 149. ИНА - това, което трябва да давате е диетична лечебна храна предвид разстройството, което вероятно има и е един от основните признаци при заболяването. В зоомагазините и някои ветеринарни клиники има точно такива храни - водят се лечебни храни за кучета с гастроинтестинални проблеми. Препоръчваме да вземете консерва, тъй като са по-апетитни. Бързо оздравяване Ви пожелаваме!

 10. 151.

  Здравейте взехме си мини пинчерче забелязах малки бели червейчета в изпражненията! Обезпаразитено уж 2 пъти с 2 ваксини! Какво да правя

 11. 152.

  До 151. - очевидно е, че е имало паразити (вероятно още докато е било при майката) и то в доста голямо количество. При наличие на вътрешни паразити, еднократно или двукратно обезпаразитяване не е достатъчно, тъй като не може да унищожи яйцата, а се убиват само възрастните форми, след което яйцата продължават да се развиват и така цикъла се повтаря. Нужна е лечебна схема на обезпаразитяване. Добре е тя да се състави от Вашия ветеринар, но ако нямате тази възможност, ние Ви даваме примерна: направете 2 обезпаразитявания през 7 дни, след това 2 - през 14 дни и след седмица е добре да се пусне копропроба за да се види дали кученцето се е изчистило напълно от ендопаразитите.

 12. 153.

  Kak se lekyva rak NA belia rob NA kyche?

 13. 154.

  NA beliq drob

 14. 155.

  A nqkoi izlekyval li e dirofilariq???

 15. 156.

  До 153,154. Mariq - белодробен рак=белодробен карцином=карцином на белия дроб= Carcinoma pulmonis (латинско наименование).

 16. 157.

  До 155. - има излекувани кучета, но зависи в кой стадий е открита болестта. Колкото по-напреднал е стадия, толкова по-малки са шансовете за излекуване.

 17. 158.

  Рака и каквато и да е болест се лекува със заповед във Името на Исус Христос....След
  ,разбира се,ако вие първо сте се покаяли в неговото име и приели за Господар на живота си....не се бъзикам....РАБОТИ

 18. 159.

  здравейте! разбирам,че тук се обсъждат кучета, но вече незнам къде да задам въпроса си и с риск да ми се смеете, ще попитам: живее ли шарана
  (малък, около 15 см) ако му се остържат люспите? не ме питйте как стигнах до тази дилема.................

 19. 160.

  До 159. инна - с риск да Ви разочароваме - много трудно един шаран би могъл да оцелее ако му бъдат премахнати люспите.

 20. 161.

  Заемът предлага доверие и сериозност. Аз съм физическо лице, което предлага заем между физически лица и фирми, за всякаква друга информация, моля свържете се с нас на адрес: elenanino0007@gmail.com