Паразити при кучето

Паразити при кучето

Кои са най - опасните Външни паразити при кучето?

Бълхи

Подскок на бълхатаБълхите са външни паразити, които живеят върху тялото на Вашето куче и се хранят с кръв от тях. Кръвосмученето извършват чрез своя устен апарат, пробивайки кожата на своята жертва (кучето). Тялото им е с дължина от 2 до 5 мм и оцветено в кафяво - черен цвят. Плоската му форма позволява на бълхата да се придвижва без затруднения сред всяка космена покривка (козина).

Своя гостоприеник (в нашият случай - кучето) бълхите сменят чрез подскачане. Техните подскоци са изумителни - дължината на подскока на една бълха е около 200 пъти по - голям от дължината на тялото й.

Тип Arthropoda (Членестоноги), Клас Insecta (Насекоми), Разред Siphonaptera (Бълхи)
Семейство Pulicidae

Ctenocephalides canis

Кучешка бълха

Кучешка бълха

Pulex irritans

Човешка бълха

Човешка бълха

Кърлежи

Колко са опасни кърлежитеКърлежите са кръвосмучещи ектопаразити и един от най - опасните разпространители на заболявания при кучето и човека. Тези ектопаразити не могат да летят и да скачат, а се придвижват чрез пълзене. Установено е, че в света има около 870 вида кърлежи.

За да паразитират те се нуждаят от животински гостоприемник (в нашият случай – кучето), за да могат да живеят и да се възпроизвеждат.

Тип Arthropoda (Членестоноги), Клас Arachnida (паякообразни), Подклас Acari (Акари)
Разред Ixodida, Семейство Ixodidae – твърди кърлежи

Род Ixodes - Ixodes ricinus

Кърлежите при кучето

Куче, опаразитено с кърлежи

Куче с кърлежи

Род Rhipicephalus - Rhipicephalus sanguineus

Защо са опасни кърлежите

 Ухо на куче, опаразитено с кърлежи

Защо са опасни кърлежите за кучето
Разред Astigmata, Семейство Sarcoptidae

Род  Sarcoptes - Sarcoptes canis

Саркоптидни кърлежи при кучето
 

Куче със Саркоптидна краста

Куче със саркоптидна краста

Разред Astigmata, Семейство Psoroptidae

Род Otodectes - Otodectes cynotis

Отодексни кърлежи при кучето
Кучешко ухо с отодексни кърлежи

Колко опасни са ухапванията от кърлежи при кчуето

Разред Prostigmata, Семейство Demodicidае

Род Demodex - Demodex canis

Демодицидни кърлежи при кучеКуче с Демодекоза

Куче нахапано от кърлежи

Въшки

Въшките при кучето са малки и тъмни на цвят ектопаразити. Хранят се с кръвта на своя гостоприемник - кучето. Тяхната локализация е в областта на шията, опашката, между предните крайници и тялото.

Тип Arthropoda (Членестоноги), Клас Insecta (Насекоми), Разред Phthiraptera (въшки)
Подразред Anoplura

Семейство Linognathidae - Linognathus setosus

Въшки при кучето

Куче, опаразитено с въшки

Кучето ми има въшки

5.0, 1 гласа
прегледи 23427

Препоръчани продукти

Коментари за Кои са най - опасните Външни паразити при кучето?

 1. 145.

  Здравейте, имам малък голдън ретривър и доста често хълца. На какво може да се дължи?

 2. 146.

  До 145. Златина - не се притеснявайте, това е нормално явление и при кучетата, както при нас хората. Известно е още като "тик на диафрагмата" и се получава при неволно съкращаване на мускулите. Най-често се наблюдава при растящите кученца под 1 година. Често хълцането им спомага за освобождаване на натрупани газове или при дразнене на стомаха. Често хълцане се наблюдава и при по-лакомите кучета, когато се хранят прекалено бързо (а това се случва именно при подрастващите, които са доста лакоми).

 3. 147.

  Здравейте, благодаря за отговора. Дадох хапче за обезпаразитяване на 23.08, а сега на 31.08 е втората ваксина. По лечебната схема се пада утре (30.08) да дам хапче, непосредствено преди нея. Да го давам или да изчакам да се бие ваксината и в случая ако е така колко дни след нея?

 4. 148.

  147. от 142 - може да се дава, дори и в деня, когато се слага ваксината. Преди даване е добре кученцето да не се е хранило поне 2-3 часа. След даване също е добре да се изчака поне час преди да се нахрани.

 5. 149.

  Отново сме спроблем. Нашето кученце сега пък е с парвовироза....... :( днес сутринта го видя ветринар. На обяд я закарахме за система. Утре пак трябва да ходим и така докато стане каквото има да става... Въпроса ми е с какво да я храня за да и помогна 2 дни не беше яла нищо. Днес и дадох със спринцовка кл.мляко размито с чай от лайка и глюкоза. не го повърна, но може би има и нещо друго с което да се подсили. Имам алое вера. Ще и помогне ли сока? Благодаря Ви!

 6. 150.

  До 149. ИНА - това, което трябва да давате е диетична лечебна храна предвид разстройството, което вероятно има и е един от основните признаци при заболяването. В зоомагазините и някои ветеринарни клиники има точно такива храни - водят се лечебни храни за кучета с гастроинтестинални проблеми. Препоръчваме да вземете консерва, тъй като са по-апетитни. Бързо оздравяване Ви пожелаваме!

 7. 151.

  Здравейте взехме си мини пинчерче забелязах малки бели червейчета в изпражненията! Обезпаразитено уж 2 пъти с 2 ваксини! Какво да правя

 8. 152.

  До 151. - очевидно е, че е имало паразити (вероятно още докато е било при майката) и то в доста голямо количество. При наличие на вътрешни паразити, еднократно или двукратно обезпаразитяване не е достатъчно, тъй като не може да унищожи яйцата, а се убиват само възрастните форми, след което яйцата продължават да се развиват и така цикъла се повтаря. Нужна е лечебна схема на обезпаразитяване. Добре е тя да се състави от Вашия ветеринар, но ако нямате тази възможност, ние Ви даваме примерна: направете 2 обезпаразитявания през 7 дни, след това 2 - през 14 дни и след седмица е добре да се пусне копропроба за да се види дали кученцето се е изчистило напълно от ендопаразитите.

 9. 153.

  Kak se lekyva rak NA belia rob NA kyche?

 10. 154.

  NA beliq drob

 11. 155.

  A nqkoi izlekyval li e dirofilariq???

 12. 156.

  До 153,154. Mariq - белодробен рак=белодробен карцином=карцином на белия дроб= Carcinoma pulmonis (латинско наименование).

 13. 157.

  До 155. - има излекувани кучета, но зависи в кой стадий е открита болестта. Колкото по-напреднал е стадия, толкова по-малки са шансовете за излекуване.

 14. 158.

  Рака и каквато и да е болест се лекува със заповед във Името на Исус Христос....След
  ,разбира се,ако вие първо сте се покаяли в неговото име и приели за Господар на живота си....не се бъзикам....РАБОТИ

 15. 159.

  здравейте! разбирам,че тук се обсъждат кучета, но вече незнам къде да задам въпроса си и с риск да ми се смеете, ще попитам: живее ли шарана
  (малък, около 15 см) ако му се остържат люспите? не ме питйте как стигнах до тази дилема.................

 16. 160.

  До 159. инна - с риск да Ви разочароваме - много трудно един шаран би могъл да оцелее ако му бъдат премахнати люспите.

 17. 161.

  Zdraweite! Molto kuche e na 2 meseca I polovina I postoqnno se cheshi I si turka dupeto moje li da mi kajete kakwo da naprawq

 18. 162.

  До 161. Liysi - има голяма вероятност да има вътрешни паразити! Бихме посъветвали преглед от ветеринар на аналните жлези за всеки случай (макар, че не е типично възпаление на околоаналните жлези на тази възраст) и при необходимост копропроба.

 19. 163.

  Здравейте, реших и аз да споделя проблема си тук , ако може някой да даде съвет. Миналата седмица кучето ми започна да повръща жълта пяна , спря да се храни и да пие вода, водих я на ветеринар където и правиха кръвни изследвания, рентген и ехография и всичко е наред. Изписаха антибиотик и фамотидин за 4 дни и докато ги пиеше всичко беше наред , но след като ги спрях всичко се повтаря. Ветеринаря иска да заведа кучето отново за изследвания , но не знам след като първия път не разбраха какво и е дали има смисъл . Моля ако някой е имал същия проблем да сподели мнение.

 20. 164.

  До 163. Гергана - има смисъл да се напрвят допълнителни изследвания при положение, че няма все още поставена точна диагноза! Лечението "на сляпо" понякога е "нож с две остриета".