Сърбеж при кучето

Сърбеж при кучето

Домашния ви любимец го сърбят ушите? На какво се дължи това?

Може да изглежда маловажно, но сърбежа в ушите може буквално да подлуди домашния любимец. Когато сърбежа е и в двете уши, това може да доведе до една безсънна нощ за вас и вашия любимец. Мъчителната болка често измъчва дълго време животното преди да разберете всъщност, че проблема е в ушите.

Добрата новина е, че има надежда и помощ дори за най - болезнените случаи на сърбеж. Начина, по който може да се справите с този проблем все пак зависи от причината за сърбежа. Някои от причинителите на сърбеж се лекуват много бързо, но други изискват доживотно наблюдение и лекуване. Ето кои са основните причини за сърбеж в ушите при домашните любимци:

 • Алергични кожни заболявания - това е много вероятна причина за сърбеж в ушите при кучетата и котките. Ушите се възпаляват в резултат от действието на алерген, който е бил вдишан, абсорбиран или погълнат. Ушите започват да произвеждат повече ушна кал и други секрети. Микроорганизмите, които обичат топлината и влагата се чувстват отлично в тази среда и по този начин се увеличава броят на бактериите. Тези организми водят до още по - голямо възпаление, а понякога дори до допълнителна алергична реакция.
 • Гъбични инфекции - гъбичните инфекции причиняват много силен сърбеж. Почти всички гъбични инфекции са вторична реакция на някаква алергична кожна болест. Все пак понякога е възможно животни, които нямат алергии, да страдат от гъбични инфекции.
 • Ушни акари - това са много разпространени паразити. Те са микроскопични и паякоподобни. Причиняват много страдание и болка на домашните любимци.
 • Други външни паразити - освен акарите има много други паразити, които също причиняват сърбеж в ушите. Това могат да бъдат бълхи, кърлежи и др.
 • Чужди тела - понякога разни чужди тела могат да попаднат в ушите на животните. Това могат да бъдат осили, парченца от памучен тампон или салфетка, останали при почистване на ушите на домашния любимец и други. Тези външни тела могат да доведат до сериозно раздразнение и сърбеж.
 • Наслоявания в ушния канал - полипите и раковите тумори в ушния канал действат като чужди тела и причиняват сърбеж.
 • Бактериални инфекции – също както при гъбичките, бактериалните инфекции обикновено са следствие на някакъв друг процес, който се развива в ушния канал. Наслояванията, чуждите тела и алергичните кожни болести, често водят до бактериални инфекции.

Какво може да направите в домашни условия, за да предпазите домашния си любимец от неприятния сърбеж в ушите?

1. Проверявайте ушите на животното поне веднъж седмично. Оглеждайте добре ушните канали, за да се уверите, че няма нищо полепнало по тях. За да сте спокойни трябва да видите сладка и блестяща повърхност с лек розов отенък. Всяко зачервяване трябва да бъде погледнато от специалист.

Как да почистваме ушите на кучеПодстригване на ушите куче2. Почиствайте старателно ушите поне веднъж седмично и задължително слагайте памучен тампон при къпане. Някои породи кучета дори изискват ежедневни грижи, докато други нямат нужда от по - специално внимание. Все пак е препоръчително ушите на животните да се почистват старателно, поне веднъж на 2 седмици.

3. Домашните любимци с космати уши трябва да са добре подстригани и оформени. При някои кучета може да се наложи премахването на косми, които растат в ушния канал.

Добре е космите около ушните канали също да се подстригват през горещите летни месеци, за да се намали ефекта от влагата, причиняваща инфекции.

4. Заведете домашния си любимец на ветеринар, при първите признаци на дискомфорт – постоянно тръскане на главата или чесане на ушите. Ранното установяване на проблема е ключа към бързото излекуване.

Какво може да направи ветеринаря, за да избави животното от неприятния сърбеж в ушите?

1. История на проблема, Анамнеза - повечето ветеринари ще ви зададат няколко въпроса, за да разберат историята на проблема. Кога за първи път сте го забелязали? Променило ли се е състоянието? Как се грижите за хигиената на ушите на животното? Какви лекарства или продукти използвате?

Ушен сърбеж при кучето2. Клиничен преглед – преглеждане на цялото тяло, а не само на ушите е много важно. Прегледа с отоскоп обаче е най - важния етап от прегледа, защото дава най - ясна преценка за състоянието в ухото и причините за сърбежа.

3. Анализ на ушния канал – вземането на проба от секрет и поставянето и под микроскоп помага на ветеринаря да разбере дали сърбежа е причинен от микроскопични бактерии и паразити.

4. Тестване на чувствителността – след като бактериалния причинител се идентифицира изследването на секрета е стандартна процедура. Това показва на ветеринаря какви бактерии се срещат там и кой е най - подходящия медикамент за лечение.

5. Нужда от упойка – за съжаление често се налага животното да бъде упоено, тъй като по време на почистването на ушния канал с отоскоп може да изпитва силна болка и да не стои спокойно, а тове от своя страна да доведе до допълнително нараняване и болка.

6. Биопсия – при наличието на анормална тъкан в ушния канал ветеринарят може да вземе проба от нея за по - нататъшно лабораторно проучване. Патолозите ще изследват пробата и ще определят произхода й. Това ще даде възможност на ветеринаря да препоръча най - доброто лечение.

7. Понякога сърбежа в ушите се дължи на хранителна алергия и ветеринаря може да назначи хранителна диета, за да изолира и определи източника на алергията. В някои случаи може да се прибегне до сложен кожен или кръвен тест, който да определи на кои алергени реагира вашия домашен любимец.

5.0, 2 гласа
прегледи 6643

Препоръчани продукти

Коментари за Домашния ви любимец го сърбят ушите? На какво се дължи това?

 1. 50.

  До 49. Милена - може да опитате промивка и с лайка, която действа успокояващо, ако сърбежа не премине е добре да се види от ветеринар и да се вземе кожна проба за да се изключи евентуална кожна инфекция.

 2. 51.

  Искам да попитам,моето кученце е померан и е на три месеца постоянно се чеше...няма паразити ...от какво може да е?

 3. 52.

  До 51. Кремена - има няколко вероятни причини за сърбеж като изключим паразитите - ако скоро сте го къпали има вероятност да е от козметичния продукт, който сте ползвали/ако сте го накапвали с препарат за външни паразити също може да доведе до събеж/друга вероятна причина е да има непоносимост към определена храна, която води до алергична реакция. Съветваме Ви кученцето да се прегледа от ветеринар и да се изключат вероятните причини, докато се разбере и причината за проява на сърбежа. Успех!

 4. 53.

  Изкам да попитам моето куче е Бретон шпанйол и е на 5 години и много се чеше по гърба чак до кръв и пада козината на места закарах ме я на ветиринар даде и някакви хабчета но никакъв ефект кажете ми какво да направим за моето момиче

 5. 54.

  До 53. Дуня - това, което трябва да се направи е кожна проба за да се изключи или потвърди евентуална кожна инфекция, която очевидно има. Най-вероятно се касае за гъбична инфекция, но за нейното потвърждение е нужна проба, за да може да се назначи и адекватна схема за лечение!

 6. 55.

  Zdraveite imam problem s moeto kuchence mnogo mu pada kozinata hodihme na vetirinar izpsa mu nqkakvi hoapcheta koito struvaha 50euro kosopada sprq za izvestno vreme i sega pak se poqvi dori sega zabelqzah che izma nqkakvi petanca po gurba poneje e bqlo na cvqt i lichi petanchata kakvo da napravq?

 7. 56.

  До 55. - съветваме направата на кожна проба, чрез която да се изключи евентуална гъбична инфекция или друга кожна инфекция. Ако кученцето е накапвано с пипета за външно обезпаразитяване скоро, има вероятност косопада да е резултат от нея. Добре е е да се направи и пълна кръвна картина, за да се видят стойностите на еозинофилите, които са показатели за наличието или отсъствието на алергична реакция на организма.

 8. 57.

  Моля помогнете! Моето кученце - йорки се чеше, има опадане на козината симетрично от двете страни над предните лапи на гърба, на коремчето и по крачетата. направени са всички видове изследвания - на щитовидна жлеза, за гъби и др, но няма резултат. Подържаме изискуемата хигиена и се храни с специална храна за проблемна кожа и козина, но .... не помага! Премина терапия за пълно обезпаразитяване - инжекции, авокейт и антибиотици - за сега няма резултат. Моля, ако някой може да ме посъветва какво да правя т.к. оплешивяването върви по цялото му телце прогресивно. Предварително благодаря на тези, които ще се отзоват - за помощ!

 9. 58.

  До 57. Рей - не се отказвайте и търсете повече мнения! По описаното се вижда, че проблема с опадване на козината е вторичен, което означава, че първичната причина за настъпването му не е резултат от кожна инфекция, а от вътрешен проблем в самия организъм.

 10. 59.

  Здравейте. От известно време козината на моето куче пада много, както никога досега. Няма порода и е на година и 5 месеца . Започна и да се чеше и да се хапе по дупето, в основата на опашката и по задните хълбоци. Търкаля се в изключотелно миризливи изпръжнения. Няма бълхи или други паразити. Не желае да яде кучешка храна водих я на ветеринар - каза че е задрава. Незнам какво да я правя...

 11. 60.

  До 59. Таня - по описаните от Вас симптоми най-вероятно се касае за възпаление на околоаналните жлези! Нужен е преглед от ветеринар и ако нашето предположение се потвърди, то ветеринарят ще изстисква насъбралия се секрет в околоаналните торбички. Повече може да прочетете тук: http://bolesti.baubau.bg/възпаление-околоанални-жлези

 12. 61.

  Здравейте,Айра(питбул) е на 5 месеца прекара коронавирус и след възстановяването и започна много да се чеше,като и оредя козината .Назначиха и лечение с инжекции след преглед под микроскоп,като не видяха космояд,но не го изключиха като вариант.В момента е приета и таблетка Симпарика,но чесането продължава.Лечението продължава вече месец без резултат :( Какво още може да се направи?Благодаря предварително!

 13. 62.

  До 61. Антонина - може да включите курс с витамини Петнил, които са изключително подходящи след преболедуване! Повече за хранителната добавка може да прочетете тук: http://zoomagazin.baubau.bg/petnil-витамини-за-козина-на-домашните-любимци-pid17974

 14. 63.

  Здравейте, кучето ми беше хванало бълхи преди около месец и се хапешеше и чеше доста. Обезпаразитихме го и вече няма паразити, но все още се хапе по раните и не могат да му минат. Как да го спрем?

 15. 64.

  Здравейте, померан на два месеца бяхме на доктор и констатираха ушна краста веднага след почистването на ушичките се почна силно тръскане и чесане на ушите и главичката, силно раздразнение, скимптене и безсъние, какво да направим ? Опасно ли е ?

 16. 65.

  До 63. Анджелина - нормално е да има по-дълго време сърбеж, ако опаразитяването с бълхи е било повече. Опитайте с лечебните шампоани за чувствителна кожа, които се предлагат на пазара. Също така може да правите и вани със запарка от лайка. Може да го изполивате 2 пъти седмично. Лайката ще успокои сърбежа и ще улесни зарастването на раните.

 17. 66.

  До 64. - не се притеснявайте, нормално е точно след обработката сърбежа да се е засилил. Добре е, че сте реагирали навреме. Това, което трябва сега да правите е да следвате инструкциите на своя ветеринар и да спазвате стриктно лечението, което е предписано. Хваната навреме и с правилно лечение, ушната краста е напълно преодолима.

 18. 67.

  Кучето ми е лабрадор,на 10г.9м. е,от две години си прави рани,водили сме го на ветеринар,вземана е проба,това беше когато раните бяха на гърба към опашката,сега вече няколко месеца си яде краката и прави рани,прави рани и по самата опашкаи пак на гърба към опашката,воден е на лекар-не са вземани проби,поставиха преди повече от месец инжекции-казаха възможен артрит на задните крака,който долу към ноктите-ходилото на единия крак има и оток от раната.Постоянно 24 часа не спира да се яде,дере.Явно има болки в краката.Давахме хапчета за ставите-няма ефект.Искам да добавя,че предишния му лекар още от бебе го наблюдаваше редовно всяка година цедеше жлезите,откакто сме в клиника вече 3 години не са цедени жлезите-четох,че това е свързано с тези проблеми-краката на кучето.-Вярно ли е и какво трябва да се направи?

 19. 68.

  До 67. - едната и много по-вероятна причина, според симптомите, които сте описали е наистина да има възпаление на околоаналните жлези! Получава се сърбеж точно в тази област, а впоследствие и куцота. Съветваме Ви да заведете кученцето на ветеринар, който да ги изстиска, защото за тези 3 години е почти сигурно, че има секрет! Другата възможна причина за тези симптоми може да е свързана с проблем в ендокринната система и тези симптоми да са вторични, т.е. да има първично заболяване, вследствие, на което се отключват и тези вторични признаци. Успех!

 20. 69.

  Кучето ми е мини пинчер на 1 г и 10 м. От 6 месеца се борим с някакви ранички и люспи по връхчетата на ушите. Точно там е окапала козинката. Направихме изследване на космите и резултатът е Масивно поръжение на косъма...вета каза, че това са гъбички. Изписа мазила няколко вида от които нямаше ефект, накрая ни даде масло пот сьомга, което прибавях към храната на кучето около 2 месеца...докато приемаше маслото ушичките имаха вид на такива, че започват да се оправя. Сега месец по късно след всички процедури, положението се повтаря...ранички, люспи отново...Давам витамини минерали и аминокиселини,американски са,също отново започнах маслото от сьомга. Вие какво ще ме посъветвате?...