Устна хигиена при кучето

Устна хигиена при кучето

Защо е важно да мием зъбите на кучето?

Защо да мием зъбите на кучетоМиенето на зъбите при кучетата не се прави само заради свежия дъх. То е съществена част от добрата грижа за устната кухина, а добрата устна хигиена е важна за цялостното здраве на вашето куче.

Голяма част от стопаните не са наясно, но пародонтита е сериозен проблем при кучетата. Трябва да знаете, че ако редовно миете зъбите на вашето куче можете да си спестите много неприятности.

Според ветеринарите около 85% от кучетата над 5 годишна възраст страдат от парoдонтоза. Тя се образува, когато частици храна и бактерии се събират по линията на венците и образуват меки отлагания, наречени плаки. С течение на времето плаката се превръща в твърд зъбен камък.

Защо трябва да мием зъбите на кучетоАко зъбния камък не се отстранява той в крайна сметка ще доведе до възпаление на венците. Възпалените венци започват да се отделят от зъбите и се образуват по - големи джобове, в които се развиват още повече бактерии, което води до влошаване на пародонтозата.

Ако това се случи кучето ви може да изпитва силна болка, за загуби някои от зъбите си или да се образуват абцеси и бактериални инфекции, които могат да се разпространят посредством кръвта към бъбреците, черния дроб, сърцето и мозъка.

Превенцията е ключът към това кучето ви да бъде здраво и щастливо!

прегледи 3289

Препоръчани продукти

Коментари за Защо е важно да мием зъбите на кучето?

 1. 1.

  Ми ние без подход , направо си му ги измих
  С напръстник
  Дърпаше се , но му ги измих , опитваше се да захапе ресничките на напръстника
  Имам чихуахуа

 2. 2.

  Аз прочетох статията преди да съм започнала неправилно и да съм объркала всичко и съветите бяха изключително полезни, но понеже имам младо немско овчарче, което ме обожава и редовно му бъркам в устата когато си играем, поизбързах малко и вместо за няколко седмици, за няколко минути го приучих да кротува, така че да изчеткам зъбите му отвън. След около половин час ще е помислил процеса и вече ще мога да измия зъбите му и от вътрешната страна. Но определено за голяма част от кучетата тези няколко седмици са си почти задължително. Благодаря Ви много за полезните съвети! Само да попитам, след колко такива процедури се очаква плаката да изчезне напълно? Защото не постигнах съвсем бели зъби, въпреки че две минути търках един кучешки зъби, още близо до венеца е кафяво.

 3. 3.

  Прощавайте, ОСмисли процеса и задължителнИ.

 4. 4.

  До 2. Теди - съветваме Ви при налична плака тя да се премахне мануелно при Вашия ветеринар, след което може да започнете редовно миене на зъбките щом дава без проблем. С това редовно миене ще ограничите и бързото му образуване.

 5. 5.

  Благодаря Ви!

 6. 6.

  Не става ли с такива кокали като на снимката???

 7. 7.

  Вместо миене на зъбите?

 8. 8.

  До 6. Ирина - по принцип стават, да, но не всички кучета имат интерес към тях и не всички ги харесват. Дентастиксовете под формата на лакомства не само предпазват от натрупване на зъбна плака и камък, но и ароматизират устната кухина, тъй като съдържат мента (по-голямата част от тях).

 9. 9.

  Как карате кучето да ПЛЮЕ всичките тези "безвредни" препарати, с които му миете зъбите? Или НЕ ПЛЮЕ? Може би просто си ги ГЪЛТА тия химии??