Устна хигиена при кучето

Устна хигиена при кучето

Съвети за добра устна хигиена на вашето куче

Пародонтозата обикновено засяга кучета, които са на възраст над 5 години, но въпреки това е добре да започнете да миете зъбите на кучето още докато е младо. Ако направите това ще ви бъде много по-лесно, когато кучето навлезе в зряла възраст.

Почистване на кучешките зъби с ултразукЕжегодно трябва да водите кучето си на ветеринар за преглед, който да включва и проверка на състоянието на зъбите му. 

С напредването на възрастта на кучето ветеринаря може да ви препоръча професионално почистване, което обикновено се извършва под анестезия.

***

Как да предпазим зъбите на кучетоАко разнообразявате храната на кучето и му давате повече твърда храна, вместо консервирана такава, може да намалите натрупването на вредната плака.

Осигуряването на достатъчно неща за дъвчене, като кокали, различни лакомства под формата на дентастиксове за устна хигиена също ще намали плаката върху зъбите му.

Ако кучето ви показва признаци на страх или агресия, като например треперене, задъханост, скимтене, вцепененост, ръмжене или хапане е добре да се свържете с квалифициран специалист за помощ.

Какво не трябва да правите

- Никога не използвайте четки или паста за зъби предназначена за хора. Това може да доведе до вредни здравословни проблеми за кучето ви.

- Не се опитвайте да надделеете над кучето или да го накажете, ако се съпротивлява, когато миете зъбите му. Това няма да ви помогне по никакъв начин, дори напротив може да предизвика защитна агресия у него. Вместо това бавно и внимателно използвайте описаните в статията методи.

5.0, 1 гласа
прегледи 4463

Препоръчани продукти

Коментари за Съвети за добра устна хигиена на вашето куче

 1. 1.

  Ми ние без подход , направо си му ги измих
  С напръстник
  Дърпаше се , но му ги измих , опитваше се да захапе ресничките на напръстника
  Имам чихуахуа

 2. 2.

  Аз прочетох статията преди да съм започнала неправилно и да съм объркала всичко и съветите бяха изключително полезни, но понеже имам младо немско овчарче, което ме обожава и редовно му бъркам в устата когато си играем, поизбързах малко и вместо за няколко седмици, за няколко минути го приучих да кротува, така че да изчеткам зъбите му отвън. След около половин час ще е помислил процеса и вече ще мога да измия зъбите му и от вътрешната страна. Но определено за голяма част от кучетата тези няколко седмици са си почти задължително. Благодаря Ви много за полезните съвети! Само да попитам, след колко такива процедури се очаква плаката да изчезне напълно? Защото не постигнах съвсем бели зъби, въпреки че две минути търках един кучешки зъби, още близо до венеца е кафяво.

 3. 3.

  Прощавайте, ОСмисли процеса и задължителнИ.

 4. 4.

  До 2. Теди - съветваме Ви при налична плака тя да се премахне мануелно при Вашия ветеринар, след което може да започнете редовно миене на зъбките щом дава без проблем. С това редовно миене ще ограничите и бързото му образуване.

 5. 5.

  Благодаря Ви!

 6. 6.

  Не става ли с такива кокали като на снимката???

 7. 7.

  Вместо миене на зъбите?

 8. 8.

  До 6. Ирина - по принцип стават, да, но не всички кучета имат интерес към тях и не всички ги харесват. Дентастиксовете под формата на лакомства не само предпазват от натрупване на зъбна плака и камък, но и ароматизират устната кухина, тъй като съдържат мента (по-голямата част от тях).

 9. 9.

  Как карате кучето да ПЛЮЕ всичките тези "безвредни" препарати, с които му миете зъбите? Или НЕ ПЛЮЕ? Може би просто си ги ГЪЛТА тия химии??