Хранене на кучето

Хранене на кучето

Взели сте си куче?! Вероятно, един от първите въпроси, които сега си задавате е "А сега с какво да го храня за да расте здраво и жизнено?"

Най - важните неща, които трябва да се следят по отношение на храненето са видът, качеството и количеството на храната. Те, разбира се, са различни в зависимост от породата на кучето, неговата възраст, физиологично състояние и др.

Макар и животно, кучето също е живо същество и то има своите нужди - има нужда от въглехидрати, белтъчини, витамини и минерали. Те трябва да са балансирани и техният дисбаланс води и до нежелани проблеми.

Необходими са за правилното изграждане на костната система и мускулатура на кучето. С правилно хранене ще спестите голяма част от главоболията, които могат да възникнат ако кучето се храни безразборно и с какво да е.

3. Кога трябва да се отбият кученцата?

Смята се, че най - подходящата възраст, на която трябва да се отбият малките кученца е 38 - 40 дневна възраст. Това е относително и зависи от различни фактори. Така например отбиването на - по едрите ... прочети

5. Как да набавим Калций на кучето?

Според наблюдения, за радост по - голямата част от собствениците на кучета са наясно, че в хранителния режим на кучето е необходимо да бъде включен и калций. Даването на калций се прави с профилактич... прочети

6. Как трябва да храня кучето си?

Храненето на кучето, което вече е завършило своя растеж също трябва да бъде съобразено с редица фактори - порода, тегло, физиологично състояние и др. Така например, ако Вашият любимец е кастриран той... прочети

9. Какви Видове храни има за кучета?

Различните видове кучешки храни се подразделят в зависимост от някои основни фактори: Цена Влажност Вкусови и Хранителни качества Сухи (Гранулирани) храни Тук спадат гранулите за кучета, коит... прочети

10. Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия Вероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на и... прочети

11. Кои храни са Полезни за кучето?

Зеленчуци Също както при хората, зеленчуците оказват благоприятно влияние и върху организма на кучетата. Чрез приемът на различните видове зеленчуци растящите ни приятели успяват да набавят голяма ч... прочети

5.0, 1 гласа
прегледи 114924

Препоръчани продукти

Коментари за Хранене на кучето

 1. 795.

  До 794. Катерина Макавеева794 - бихме препоръчали да започнете с гранулирана храна, която е съобразена с породата и възрастта на кученцето. В зоомагазина ще Ви препоръчат най-добрия вариант според породата. В началото може да ги накисвате с малко вода, за да станат на каша и да ги приема по-лесно. От време на време може да включвате и консерва към менюто.

 2. 796.

  Какви са последиците при ядене на сурови картофи

 3. 797.

  До 796. Ваня Петрова- зависи какво е изяденото количество. Ако е по - малко, последиците обикновено са разстройство и повръщане (не винаги), но ако е изядено по-голямо количество, може да се стигне и до по-сериозни проблеми като интоксикация (натравяне). Давайте картофите винаги сварени! Изпращаме Ви статия и за други хранителни продукти, която се надяваме да Ви бъде от полза: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/какви-плодове-и-зеленчуци-могат-да-ядат-кучетата

 4. 798.

  Здравейте! Взех си кученце на 40 дни е, днес трябва да му дам хапче за вътрешнот обезпаразитяване, но акотата му са слузести - това проблем ли е или въпреки това мога да му дам хапчето?

 5. 799.

  С каква храна да храня малко куче на около четири месеца порода чихуахуа и пинчер

 6. 800.

  798. Дениз - може да се дава хапчето без проблем.

 7. 801.

  До 799. - съветваме основната храна в менюто му да бъде гранулирана. Във зоомагазина ще Ви предложат най-добрата алтернатива съобразена с вида и възрастта на кученцето. Има и специализирани храни за породата. От домашните храни може да давате обезкостено и сварено пилешко, пуешко, телешко месо.

 8. 802.

  Здравейте имам Кане Корсо на 2.5м до сега го храних с консерви и больони от 2-3 дена му давам гранули на Acana puppy large bread исках да питам да продължавам ли да му давам калций( Каву) или да ги спра? И може да дадете ощте съвети за правилно отглеждане....Благодаря предварително

 9. 803.

  До 802. Младен - профилактично калцият се дава до 6-месечна възраст. Дава се по схема с почивки. Примерна схема - 10 дни даване и 10 дни почивка. Статии, които биха ви били от полза:
  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/задължително-ли-е-големите-породи-кучета-да-приемат-калций

  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/правилно-отглеждане-куче

  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/колко-вода-трябва-да-пие-кучето-ето-как-да-поддържате-домашния-си-любимец-хидратиран

  Още полезни съвети може да намерите тук: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/кучета

 10. 804.

  Здравейте!Вредно ли е,да се дава варен ориз и дребни макарони без сол,на 7 месечен сан бернар към варено яйце или с пилешко месо.Ние сме на гранула,но ми се иска малко да разнообразя храната му.Дали е подходящо?Често ви питам,вашите съвети са важни за мен,както и сега.Благодаря!

 11. 805.

  До 804. Грета Пловд - може да давате варен ориз, да, но не е препоръчително да е всеки ден, тъй като може да предизвика запек, ако давате само него. Добре е да го смесвате с другата храна. Относно макароните - ако са от бяло брашно, не е препоръчително даването им, тъй като това е равносилно на даването на бял хляб, а от него не получава нищо полезно, освен, че наддава прекалено на мускулна маса, което от своя страна е предпоставка за развитие на рахит (при подрастващите кучета от големи породи).
  Имайте предвид, че гранулираната храна е напълно достатъчна в растежния период (и не само) на кучето. Като добавка може да включвате от време на време варено обезкостено месо, зеленчуци и плодове също може да консумира. Изпращаме Ви статия, която ще Ви бъде от полза:
  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/какви-плодове-и-зеленчуци-могат-да-ядат-кучетата

 12. 806.

  Имам немска овчарка на педесе дена с каква храна да го храна и по колко

 13. 807.

  До 806. Тинка - препоръчително е основната храна в менюто да бъде гранулирана, съобразена с вида и възрастта на кученцето. На пазара вече се предлагат и марки точно за тази порода. Не е препоръчително да давате хляб и кости, особено в този растежен период. От време на време в менюто може да включвате и варено обезкостено месо, както и домашно варен бульон. Ако давате мляко, то Не бива да бъде прясно, а кисело, тъй като не могат да усвояват прясното и много често се стига до стомашно-чревни разстройства.

 14. 808.

  Здравейте! За първи път взех куче за децата си. Кучето е пекинез и според човека, от който го взех е на около 10 месеца. Едва от 24 часа е у нас и още не знам как точно да се грижа за него. Колко време ще му трябва за да свикне? Чувства се объркан и се чуди при кого от семейството да иде и гледа към вратата. Храни се, излиза няколко пъти, направи и някоя беля, но не му е ок. Как да му помогнем за да свикне по-бързо?

 15. 809.

  Здравейте,имам мини пудел, който тежи два кг.Бих искала да ви попитам колко гр трябва да му давам на ден?Благодаря!

 16. 810.

  До 808. Д. Арабаджийска - нормално е все още да е наплашено, най-вече и поради факта, че сте го взели по-голямо. Периодът на адаптация обикновено продължава около седмица до десетина дни. Добре е да му заделите кътче от дома си, където да е легълцето, храната и водата му. Повече за породата може да научите тук: http://zoovidove.baubau.bg/пекинез

 17. 811.

  До 809. Мони - зависи каква храна давате. Препоръчително е основната му храна да бъде гранулирана. На пакетите с гранулирани храни си има таблички, в които е описано точно колко трябва да бъде дневната дажба.

 18. 812.

  Здравейте,искам да ми дадете съвет кои са най качествени и хубави гранули става въпрос за куче кане корсо на 3 месеца благодаря :)

 19. 813.

  До 812. Младен - има доста марки от висок клас, които са подходящи за породата. Сред тях са немските гранули на Josera. За възрастта, на която е кученцето трябва да бъдат Josera junior. Бихме посъветвали да опитате с тях.

 20. 814.

  Здравейте! Инам кученце Чихуа ,а то си има малки,който вече са на 50 дена. Тя продължава да ги кърми не постоянно и не по много, но ги буди и им дава по малко. Кученцата ядът и гранули ! Нормално ли е да им дава да сучат още ?