Хранене на кучето

Хранене на кучето

Взели сте си куче?! Вероятно, един от първите въпроси, които сега си задавате е "А сега с какво да го храня за да расте здраво и жизнено?"

Най - важните неща, които трябва да се следят по отношение на храненето са видът, качеството и количеството на храната. Те, разбира се, са различни в зависимост от породата на кучето, неговата възраст, физиологично състояние и др.

Макар и животно, кучето също е живо същество и то има своите нужди - има нужда от въглехидрати, белтъчини, витамини и минерали. Те трябва да са балансирани и техният дисбаланс води и до нежелани проблеми.

Необходими са за правилното изграждане на костната система и мускулатура на кучето. С правилно хранене ще спестите голяма част от главоболията, които могат да възникнат ако кучето се храни безразборно и с какво да е.

3. Кога трябва да се отбият кученцата?

Смята се, че най - подходящата възраст, на която трябва да се отбият малките кученца е 38 - 40 дневна възраст. Това е относително и зависи от различни фактори. Така например отбиването на - по едрите ... прочети

5. Как да набавим Калций на кучето?

Според наблюдения, за радост по - голямата част от собствениците на кучета са наясно, че в хранителния режим на кучето е необходимо да бъде включен и калций. Даването на калций се прави с профилактич... прочети

6. Как трябва да храня кучето си?

Храненето на кучето, което вече е завършило своя растеж също трябва да бъде съобразено с редица фактори - порода, тегло, физиологично състояние и др. Така например, ако Вашият любимец е кастриран той... прочети

9. Какви Видове храни има за кучета?

Различните видове кучешки храни се подразделят в зависимост от някои основни фактори: Цена Влажност Вкусови и Хранителни качества Сухи (Гранулирани) храни Тук спадат гранулите за кучета, коит... прочети

10. Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия Вероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на и... прочети

11. Кои храни са Полезни за кучето?

Зеленчуци Също както при хората, зеленчуците оказват благоприятно влияние и върху организма на кучетата. Чрез приемът на различните видове зеленчуци растящите ни приятели успяват да набавят голяма ч... прочети

5.0, 1 гласа
прегледи 81303

Препоръчани продукти

Коментари за Хранене на кучето

 1. 629.

  Вече имаме напредък, мога да кажа ,че се освободиха от каишките и вече ги изкарвам ,навън за по малко ,защото малкия още не е съвсем спокоен,но още никой не се е изхожда навън. Знам ,че още е много бърже и се надявам да постигнем напредък. Благодаря !

 2. 630.

  здр. мерси за всички останали съвети и дестват.
  имам един въпрост и мн се притеснявам, кученцето ми падна днес сутринта и по принцип ушленцата който ги има бяха леко клепнати.. и сега еднато се изправи а другото си остана така.. и не знам кво става има шанс при удара другото ухо да си остане така клепнато а другото изправено ...

 3. 631.

  До 630. евин - не, едва ли това е причината. Най-вероятно е само временно и се е получило вследствие на самия стресов фактор от удара.

 4. 632.

  да така е но се оказа че се изправиха и двете ушлета ста една малка мишка

 5. 633.

  Здравейте имам английски булдог на 3 месеца.храним го с педи гри за малки кученца но имаме проблем.проблемът е че акото му е рядко и когато го понахраним малко повече има и малко кръв.а когато му даваме по малко храна то отслабва много и е постоянно гладен.ходихме на ветеринар изписа ни лекарства сега като ги спряхме пак започна проблема с кръвта.та въпроса ми е възможно ли е да е от храната която му даваме и със какво да го храним?

 6. 634.

  До 633. Мери - има няколко възможно причини за налието на кръв в изпражненията. Една от тях е заболяването Парвовироза, за него обаче общото състояние обикновено е влошено. За Ваше успокоение може да направите тест. Другата причина могат да бъдат и паразити. Затова Ви съветваме да пуснете копропроба за изследване и ако тя е положително е необходимо да се назначи схема за обезпаразитяване. Вероятността храната (ако не сте давали кости, разбира се) да е причината е много малка.

 7. 635.

  здр. имам кученце на 3 мес. сега е 3.400 грама. искам да попитам как е по добре преди или след хранене трябва да се излиза, не знам аз лично не мисля да хапне и тогава разходка поне ще е по послушна и няма да яде боклуци по улицата.. но пък за сметка на това цяла вечер стискала и не знам дали е добра идея едва ли ще и комфортно да се нахрани с това напрежение.

 8. 636.

  До 635. евин - за малките е препоръчително разходката да е 15-20 минути след хранене. Ние лично бихме Ви препоръчали сутрин да се изкара преди закуска, а вечер след като се нахрани.

 9. 637.

  От скоро наблюдавам на едното куче козината около врата е по къса ,мислех ,че може да е от каишката ,но виждам ,че другото го лиже по врата и сякаш бозае .Незнам на какво се дължи това ,дали е липса на нещо?

 10. 638.

  До 637. Надежда - хм, доста странно поведение. Вижте добре за наличие на зачервяване или рани. Ако има и голи участъци е добре да се направи кожна проба. Ако пробата е чиста, има вероятност да има недостиг на витамини и минерали.

 11. 639.

  ЗДР-отново,
  искам да питам имам вече е на 4 месеца и като яде на вънка някви боклуци и аз се и се карами тя ме ръмжи... даже въднага я пребирам и се крама и удрам я леко по дупето с весник да разбере че грашила и се карам и тя ме ръмжи и нищо и я заключвам в банята ама за 10 мин и мрънка малко ау и я изкарам ама след 2 3 такива проблеми вече не мрънка сякаш и хубаво там..
  кво би ми предложил да е за наказание и да разбере че не е добре и най вече да спре да ме ръмжи . това съпер ме дразни....

 12. 640.

  До 639. евин - предвид възрастта на кученцето това е съвсем нормално поведение. Ще ви изпратим линкове с команди, които да опитате по време на разходка. Кученцето е малко и лесно ще свикне с нея.
  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-идване-повикване
  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-команда-пусни
  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-назад

 13. 641.

  Здр действа много добре искам да питам относно за месото. Сварено или сурово се дава?
  Агнешко примерно.
  И по колко може да яде

 14. 642.

  Едни хора са тръгнали да ми взимат кученцата аз не ги давам но те не ме слушат мога ли да ги отбия на 25 дена

 15. 643.

  До 641. Евин - задължително сварено! Но тъй като агнешкото е доста тежко Ви препоръчваме по-рядкото му даване. Може да го замените с пилешко. Не Ви съветваме и да бъде основната му храна. Може да го давате от време на време като допълнение към гранулите, които е добре да са и основната му храна! Едно парченце (100-150 гр.) към тях е достатъчно.

 16. 644.

  До 642. - не, не е за препоръчване кученцата да се отбиват по-рано от 33-35 ден, осовено ако майката има мляко!

 17. 645.

  Имам малко кученце, което взех преди два дни - на 43 дни е, но отказва да се храни с гранули.Какво мога да му давам?

 18. 646.

  До 645. - опитайте да накисвате гранулите с малко кисело мляко, за около 20-тина минути. Уверете се, че гранулите са подходящи за породата и възрастта на кученцето! За тази възраст те трябва да бъдат от тип "puppy" или "junior". Освен с кисело мляко може да ги смесвате и с кучешки пастет или консерва (отново за бебета, по 1 лъжичка + вода). Накисването на гранулите в началото е препоръчително, поради затрудненото дъвчене на кученцето. Постепенно намаляйте времето за накисване във вода, докато премине на твърд вариант. Не Ви съветваме да давате "човешка храна", за да избегнете храносмилателни разстройства. Избягвайте и прясно мляко, тъй като не могат да го усвояват!

 19. 647.

  Здравейте! Имам мини шпиц,който е почти на 1 годинка. От известно време забелязвам как отслабва. В купичката има постоянно гранулки и също му давам по 1-2 пъти дневно кучешки консерви от телешко месо и други с 2 филийки хляб. Какво да правя?

 20. 648.

  Имам кученце точно на два месеца, тежи 1 кг. Казаха ми да му давам 50-60 грама на ден, 3 по 20 грама, но. Сякаш не си дояжда и постоянно се върти около шкафа с храната. Достатъчно ли е това количество, според Вас?

Рекламирай в INSERT.BG