Хранене на кучето

Хранене на кучето

Какви Видове храни има за кучета?

Различните видове кучешки храни се подразделят в зависимост от някои основни фактори:

 • Цена
 • Влажност
 • Вкусови и Хранителни качества

Сухи (Гранулирани) храни

Видове храни за кучетаГранули за кучетаТук спадат гранулите за кучета, които днес са много разнообразни и съобразени с породата, възрастта и физиологичното състояние на кучето.

Така например има сухи храни предназначени точно за определена порода на дадена възраст, гранулирани храни за бебета и т.н.

Тези категоризирани храни се причисляват към т. нар. "Специализирани храни" (виж по - долу), които са разработени в пропорции да посрещнат всички хранителни нужди на кучето.

Предимството на сухите храни пред консервираните и по - влажни храни е, че след отваряне запазват свежестта и годността си по - дълго време.

Консервирани (Влажни) храни

Консерви за кучетаТе се отличават с по - малка трайност след тяхното отваряне, за разлика от сухите. Не се препоръчва даването на консервирана храна, която е стояла повече от 3 дни и то в хладилник.

Предимството на този тип храни се състои в по - високите вкусови качества.

Специализирани храни

храна за малки кученцаТипове кучешки храниТук спадат храните, които са съобразени със състоянието на кучето (възраст, активност и др.). Например:

Храни за малки кученца:

Тези храни са разработени така, че в тях да присъства по - високо съдържание на хранителни вещества, които са необходими през периода на растеж и развитие на малките.

Храни за ловни кучета:

Те се отличават с по - високо съдържание на протеини и калории.

Храни за възрастни (неактивни) кучета:

Тези храни са с ниско съдържание на калории и мазнини с цел да подпомогнат поддържането на оптимално телесно тегло.

Други ...

4.0, 2 гласа
прегледи 34640

Препоръчани продукти

Коментари за Какви Видове храни има за кучета?

 1. 795.

  До 794. Катерина Макавеева794 - бихме препоръчали да започнете с гранулирана храна, която е съобразена с породата и възрастта на кученцето. В зоомагазина ще Ви препоръчат най-добрия вариант според породата. В началото може да ги накисвате с малко вода, за да станат на каша и да ги приема по-лесно. От време на време може да включвате и консерва към менюто.

 2. 796.

  Какви са последиците при ядене на сурови картофи

 3. 797.

  До 796. Ваня Петрова- зависи какво е изяденото количество. Ако е по - малко, последиците обикновено са разстройство и повръщане (не винаги), но ако е изядено по-голямо количество, може да се стигне и до по-сериозни проблеми като интоксикация (натравяне). Давайте картофите винаги сварени! Изпращаме Ви статия и за други хранителни продукти, която се надяваме да Ви бъде от полза: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/какви-плодове-и-зеленчуци-могат-да-ядат-кучетата

 4. 798.

  Здравейте! Взех си кученце на 40 дни е, днес трябва да му дам хапче за вътрешнот обезпаразитяване, но акотата му са слузести - това проблем ли е или въпреки това мога да му дам хапчето?

 5. 799.

  С каква храна да храня малко куче на около четири месеца порода чихуахуа и пинчер

 6. 800.

  798. Дениз - може да се дава хапчето без проблем.

 7. 801.

  До 799. - съветваме основната храна в менюто му да бъде гранулирана. Във зоомагазина ще Ви предложат най-добрата алтернатива съобразена с вида и възрастта на кученцето. Има и специализирани храни за породата. От домашните храни може да давате обезкостено и сварено пилешко, пуешко, телешко месо.

 8. 802.

  Здравейте имам Кане Корсо на 2.5м до сега го храних с консерви и больони от 2-3 дена му давам гранули на Acana puppy large bread исках да питам да продължавам ли да му давам калций( Каву) или да ги спра? И може да дадете ощте съвети за правилно отглеждане....Благодаря предварително

 9. 803.

  До 802. Младен - профилактично калцият се дава до 6-месечна възраст. Дава се по схема с почивки. Примерна схема - 10 дни даване и 10 дни почивка. Статии, които биха ви били от полза:
  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/задължително-ли-е-големите-породи-кучета-да-приемат-калций

  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/правилно-отглеждане-куче

  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/колко-вода-трябва-да-пие-кучето-ето-как-да-поддържате-домашния-си-любимец-хидратиран

  Още полезни съвети може да намерите тук: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/кучета

 10. 804.

  Здравейте!Вредно ли е,да се дава варен ориз и дребни макарони без сол,на 7 месечен сан бернар към варено яйце или с пилешко месо.Ние сме на гранула,но ми се иска малко да разнообразя храната му.Дали е подходящо?Често ви питам,вашите съвети са важни за мен,както и сега.Благодаря!

 11. 805.

  До 804. Грета Пловд - може да давате варен ориз, да, но не е препоръчително да е всеки ден, тъй като може да предизвика запек, ако давате само него. Добре е да го смесвате с другата храна. Относно макароните - ако са от бяло брашно, не е препоръчително даването им, тъй като това е равносилно на даването на бял хляб, а от него не получава нищо полезно, освен, че наддава прекалено на мускулна маса, което от своя страна е предпоставка за развитие на рахит (при подрастващите кучета от големи породи).
  Имайте предвид, че гранулираната храна е напълно достатъчна в растежния период (и не само) на кучето. Като добавка може да включвате от време на време варено обезкостено месо, зеленчуци и плодове също може да консумира. Изпращаме Ви статия, която ще Ви бъде от полза:
  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/какви-плодове-и-зеленчуци-могат-да-ядат-кучетата

 12. 806.

  Имам немска овчарка на педесе дена с каква храна да го храна и по колко

 13. 807.

  До 806. Тинка - препоръчително е основната храна в менюто да бъде гранулирана, съобразена с вида и възрастта на кученцето. На пазара вече се предлагат и марки точно за тази порода. Не е препоръчително да давате хляб и кости, особено в този растежен период. От време на време в менюто може да включвате и варено обезкостено месо, както и домашно варен бульон. Ако давате мляко, то Не бива да бъде прясно, а кисело, тъй като не могат да усвояват прясното и много често се стига до стомашно-чревни разстройства.

 14. 808.

  Здравейте! За първи път взех куче за децата си. Кучето е пекинез и според човека, от който го взех е на около 10 месеца. Едва от 24 часа е у нас и още не знам как точно да се грижа за него. Колко време ще му трябва за да свикне? Чувства се объркан и се чуди при кого от семейството да иде и гледа към вратата. Храни се, излиза няколко пъти, направи и някоя беля, но не му е ок. Как да му помогнем за да свикне по-бързо?

 15. 809.

  Здравейте,имам мини пудел, който тежи два кг.Бих искала да ви попитам колко гр трябва да му давам на ден?Благодаря!

 16. 810.

  До 808. Д. Арабаджийска - нормално е все още да е наплашено, най-вече и поради факта, че сте го взели по-голямо. Периодът на адаптация обикновено продължава около седмица до десетина дни. Добре е да му заделите кътче от дома си, където да е легълцето, храната и водата му. Повече за породата може да научите тук: http://zoovidove.baubau.bg/пекинез

 17. 811.

  До 809. Мони - зависи каква храна давате. Препоръчително е основната му храна да бъде гранулирана. На пакетите с гранулирани храни си има таблички, в които е описано точно колко трябва да бъде дневната дажба.

 18. 812.

  Здравейте,искам да ми дадете съвет кои са най качествени и хубави гранули става въпрос за куче кане корсо на 3 месеца благодаря :)

 19. 813.

  До 812. Младен - има доста марки от висок клас, които са подходящи за породата. Сред тях са немските гранули на Josera. За възрастта, на която е кученцето трябва да бъдат Josera junior. Бихме посъветвали да опитате с тях.

 20. 814.

  Здравейте! Инам кученце Чихуа ,а то си има малки,който вече са на 50 дена. Тя продължава да ги кърми не постоянно и не по много, но ги буди и им дава по малко. Кученцата ядът и гранули ! Нормално ли е да им дава да сучат още ?