Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия

Храни вредни за кучетоВероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на инсулин - вещество, отделящо се от задстомашната жлеза и спомагащо за преработване на въглехидратите.

Шоколадът съдържа теобромин, който води до свръхвъзбуда на Централната нервна система (ЦНС), сърцебиене и свива артериите.

Мляко

Какво мляко се дава на кучетоКак действа млякото на кучетоПри по - голямата част от стопаните вероятно се е случвало да нахранят кученцето с мляко, след което то да получи разстройство.

Това се дължи на факта, че голяма част от кучетата не могат да понасят млечната захар (лактозата).

Често при животните липсва ензимът, който е необходим за разграждане на лактозата в резултат, на което се получават и тези храносмилателни проблеми.

Изключение тук прави киселото мляко и изварата, които в повечето случаи се усвояват добре от кучешкият организъм и рядко водят до стомашно - чревни проблеми за разлика от прясното мляко, което в 80 % от случаите води до храносмилателно разстройство.

Кости

Вредни ли са костите за кучетоВредни ли са кокалите за кучетоУстановено е, че костите не оказват благоприятно влияние върху организма на кучето, ако бъдат давани като самостоятелна храна.

Костите са богати на много минерални вещества, но са бедни на белтъчини.  В състава им влизат около 35 % калций и около 20 % фосфор. За съжаление обаче в менюто на по - голямата част от кучетата присъстват именно и само костите.

Голяма част от кученцата не успяват да смилат костите, което може да доведе до фатални последици.

Костта може да заседне в устата или гърлото и да доведе съответно до различни разкъсвания и руптури, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за Вашият любимец.

Несмлените и попаднали в стомаха кости водят до дразнене на стомашната лигавица особено при малките кученца. Следват повръщания и храносмилателни разстройства - най - честите проблеми, с които се сблъскват стопаните.

Алкохол

Може ли да давам алкохол на кучетоАлкохолът е изключително вреден за кучето. Приемането на алхокол от кучето води до залитане, препъване в предмети в резултат, на което то се травмира.

Приемът на алкохол при кучето води до подтискане функцията на Централната нервна система, Центъра на дишането и Сърдечната дейност и може да доведе до фатален край.

Солени деликатесни продукти

Вредна ли е солта за кучетоТрябва да знаете, че солта е вредна, не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит).

Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по - едрите породи кучета).

При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно и може да завърши със смърт.

Подправки

Приемът на подправки при кучето води до увреждане функцията на черния дроб, а оттам и до редица други проблеми.

Стафиди и грозде

Вредно ли е гроздето за кучетоУстановено е, че приемът на стафиди или грозде може да доведе до увреждане функцията на бъбреците. 

Впоследствие може да се стигне и до развитието на Бъбречна недостатъчност.

Кофеин - кафе или чай

Вредно ли е кафето за кучетоУстановено е, че в кофеинът се съдържа метилиран ксантин, който води до превъзбуда на Централната нервна система и сърцето.

Предизвиква гадене и повръщане, сърцебиене и в някои слуичаи дори смърт при кучето.

Бъдете внимателни!

Коментари за Кои храни са Вредни за кучето?

 1. 455.

  До 449. - на този етап гранулите са му достатъчни като тип храна, а относно количеството - зависи какви са гранулите. На пакетите с гралите вече има подробни таблици с описание точно колко трябва да е дажбата според килограмите на кучето.

 2. 456.

  До 450. изпращаме Ви статия, която ще Ви бъде от полза: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/съвети-научим-куче-ходи-навън-тоалетна Относно количеството на дневната дажба - съветваме Ви да купувате гранули, на които е означено това. Повечето марки вече имат описателни таблици.

 3. 457.

  До 451. Галка - по принцип калцият се дава до 6-я месец. Не се притеснявайте за изправянето на ушенцето. Има случаи, в които пълно изправяне на ушичките настъпва чак след годинката. За даването на още калций най-добре се консултирайте със своя ветеринар.

 4. 458.

  До 452. - купете от специалните адаптирани млека за малки кученца. Там е описано точно колко трябва да давате. Не давайте прясно мляко!

 5. 459.

  До 453. Нона - какво имате предвид под "10 гр.хранене"?! Гранулите на този етап са му достатъчни.

 6. 460.

  10гр. гранули. Това е количеството, което му давам на хранене, а той се храни 4 пъти дневно и тъй като ми е първи домашен любимец не съм запозната с доста от нещата.

 7. 461.

  До 460. Нона - приблизително дажбата трябва да е около 50 гр., но това много зависи и от типа на гранулите.

 8. 462.

  Vchera si kupih cvetna mini bolonka...moje li da mi kajete ima li neshto po Specialo pri otglejdaneto?sled 2 dni stava na 2 meseca

 9. 463.

  имам немска овчарка на 2.5 месеца от няколко дена има диария какво да правя ?

 10. 464.

  До 462. - най-важното сега е да мине профилактичните прегледни при ветеринар. Нещо по-специално няма. Ако имате конкретни въпроси, с радост ще помогнем. :)

 11. 465.

  До 463.- ако разстройството не отшуми до 2-3 дни е добре да пуснете копропроба, тъй като на тази възраст много често кученцата имат ендопаразити. Ако пробата е отрицателна, то тогава проблема вероятно се дължи на грешки в храненето.

 12. 466.

  Имам проблем - от няколко дни купенцето ми не яде много. Чета етикетите на храните, тегля кученцето почти ежедневно, понеже до скоро си наддаваше с около 50-100 гр. на ден, сипвам му колкото пише, но то не изяжда и половината. Смесвам консерва с гранули, като основната храна му е гранулите, но едвам го залъгвам да яде като му давам от ръка. С консервата няма проблеми, явно му е твърде вкусна, за да я остави, но не искам да го храним само с консерва. Кученцето е НОК на два месеца.

 13. 467.

  Пинчерчето ми е на 57 дена, трябва ли да му мокря храната защото като е суха не иска да яде много. Тя тежи 850 гр. колко да е количеството от Royal canin, там пише 50 гр. тя няма още два месеца. Може ли от време навреме да и давам жълтък?

 14. 468.

  До 466. Т - нормално е да хапва консервата повече, тъй като е по-апетитна. Опитайте да накиснете гранулите за да станат на каша. След това ги смесете с консервата. По този начин ще се усещат по-малко.

 15. 469.

  До 467. Руслан - да, хубаво е да накисвате гранулките и може да ги правите на каша за да ги приема по-лесно. Относно даването на жълтък - не Ви препоръчваме на този етап. Консултирайте се с ветеринаря си за даване на калций.

 16. 470.

  zdrvite kupix si mini pincher daite mi savet moliavi che e mnogogo kaprizna s xraneneto kakvo daia xarnia pomognete mi ,blgodri predvritelno, ot 1 sedmiza e pri men vehe

 17. 471.

  Здравейте от вчера вече си имаме домашен любимец.Ши тцу кученце на 9седмици.На опаковките с гранули храна пише 85г. За 2 месечно разделена на 4 порции.Но това е около 20гр .което е гранулки е съвсем малко.Като дам 20 грама кученцето скимти и търси постоянно храна.Някак ми се вижда че това е прекалено много малко.Бихте ли ми казала каква е дозата при тези кученца.Благодаря

 18. 472.

  До 470. - започнете с гранулки съобразени с възрастта и породата. Ако ги отказва опитайте и с паучове. Те са по-апетитни, но не е хубаво да са единствена храна. Ако ги яде, започнете постепенно да прибавяте гранули към пауча (консервата). Като човешка храна може да давате кисело мляко и добре сварено пилешко месо.

 19. 473.

  До 471. - грамажите означени на опаковките са ориентировъчни. Не се притеснявайте да давате и малко повече. Започнете постепенно увеличаване с по 10 гр. и преценете с колко се наяжда кученцето. Това може да прецените и по честотата на изхождането. Нормално е за едно изхождане да "ака" един път. Ако се изхожда 3-4 пъти след ядене, вероятно преяжда и трябва да намалите количеството на дажбата.

 20. 474.

  Trqbva li prez noshta da se hranqt novorodeni i kolko pati ?

Рекламирай в INSERT.BG