Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия

Храни вредни за кучетоВероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на инсулин - вещество, отделящо се от задстомашната жлеза и спомагащо за преработване на въглехидратите.

Шоколадът съдържа теобромин, който води до свръхвъзбуда на Централната нервна система (ЦНС), сърцебиене и свива артериите.

Мляко

Какво мляко се дава на кучетоКак действа млякото на кучетоПри по - голямата част от стопаните вероятно се е случвало да нахранят кученцето с мляко, след което то да получи разстройство.

Това се дължи на факта, че голяма част от кучетата не могат да понасят млечната захар (лактозата).

Често при животните липсва ензимът, който е необходим за разграждане на лактозата в резултат, на което се получават и тези храносмилателни проблеми.

Изключение тук прави киселото мляко и изварата, които в повечето случаи се усвояват добре от кучешкият организъм и рядко водят до стомашно - чревни проблеми за разлика от прясното мляко, което в 80 % от случаите води до храносмилателно разстройство.

Кости

Вредни ли са костите за кучетоВредни ли са кокалите за кучетоУстановено е, че костите не оказват благоприятно влияние върху организма на кучето, ако бъдат давани като самостоятелна храна.

Костите са богати на много минерални вещества, но са бедни на белтъчини.  В състава им влизат около 35 % калций и около 20 % фосфор. За съжаление обаче в менюто на по - голямата част от кучетата присъстват именно и само костите.

Голяма част от кученцата не успяват да смилат костите, което може да доведе до фатални последици.

Костта може да заседне в устата или гърлото и да доведе съответно до различни разкъсвания и руптури, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за Вашият любимец.

Несмлените и попаднали в стомаха кости водят до дразнене на стомашната лигавица особено при малките кученца. Следват повръщания и храносмилателни разстройства - най - честите проблеми, с които се сблъскват стопаните.

Алкохол

Може ли да давам алкохол на кучетоАлкохолът е изключително вреден за кучето. Приемането на алхокол от кучето води до залитане, препъване в предмети в резултат, на което то се травмира.

Приемът на алкохол при кучето води до подтискане функцията на Централната нервна система, Центъра на дишането и Сърдечната дейност и може да доведе до фатален край.

Солени деликатесни продукти

Вредна ли е солта за кучетоТрябва да знаете, че солта е вредна, не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит).

Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по - едрите породи кучета).

При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно и може да завърши със смърт.

Подправки

Приемът на подправки при кучето води до увреждане функцията на черния дроб, а оттам и до редица други проблеми.

Стафиди и грозде

Вредно ли е гроздето за кучетоУстановено е, че приемът на стафиди или грозде може да доведе до увреждане функцията на бъбреците. 

Впоследствие може да се стигне и до развитието на Бъбречна недостатъчност.

Кофеин - кафе или чай

Вредно ли е кафето за кучетоУстановено е, че в кофеинът се съдържа метилиран ксантин, който води до превъзбуда на Централната нервна система и сърцето.

Предизвиква гадене и повръщане, сърцебиене и в някои слуичаи дори смърт при кучето.

Бъдете внимателни!

Коментари за Кои храни са Вредни за кучето?

 1. 413.

  До 406. Анонимен - за 3 месечна възраст е добре дневната дажба да бъде разделена поне на 3 приема, но при положение, че нямате възможност, не би било фатално ако го храните и 2 пъти на ден.

 2. 414.

  До 407. Айкан - препоръчително е най-рано вземането да стане на 40 ден, но ние Ви съветваме да изчакате наистина да достигне 45 дневна възраст.

 3. 415.

  До 408.popi - съветваме Ви за по-обстоен преглед от ветеринар и установяване на проблема, тъй като по принцип калцият се дава до 6 месечна възраст. Дава се по определена схема, тъй като продължителното му даване може да доведе до обратното състояние - хиперкалцемия.

 4. 416.

  До 409. Деси - нормално е да отказва гранули при положение, че сте му давали и друга храна. По принцип може да му давате фенери, но те не са така хранителни както гранулите. Ние бихме Ви посъветвали да го храните с гранули, но вероятно много трудно ще свикне с тях предвид храната, която сте му давали досега. Опитайте постепенно да ги включвате към дажбата.

 5. 417.

  Здравейте имам кокер от 20 дена. Като го взехме човека каза че е обезпаразитено кученцето, но на следващия ден повърна глисти на няколко пъти така и го заведохме на ветеринар сложиха му паста изхвърли много глисти на топки чак се ужасих толкова малко създание къде ги е побрало.. :( нямам идея. Както и да е уж се изчисти, но от както сме го взели само спи няма сила не е никък игриво няма никакъв апетит водихме го преди седмица на ветеринар изписа ни прахчета за апетит и каза на 2 пак да му се даде хапче за паразити. Прахчето се разтваря с вода него го харесва ама гранулите само ги подушва и с бульон ги заливам и консерва му взех с говеждо и готвено му слагам кисело мляко му давах нищичко незнам вече какво да правя. Днес го наблюдах залита не може да прескочи прага пада и не може да се изправи... Дайте ми съвет моля ви ветеринарите казаха че е от паразитите не мисля така защото става по зле не се оправя. Благодаря предварително и се извинявам не прочетох всичко което са писали хората..

 6. 418.

  Здравейте! Имам мини пинчер малко над 2 години в момента е бременна около 35-и ден,трябвя ли да и давам калций всеки ден?

 7. 419.

  През колко часа трябва да се храни Пинчер? Почти на месец е и му давам мляко, но незнам дали му достига... Пък и много се противлява да яде :(

 8. 420.

  Утре ще ми взимат куче Голдън ритривър.И се чудя с какво да го храня защото майка му я няма.:-)


 9. 421.

  Здравейте.Намирам се в Шотландия и преди 2 дни си купих кученце-чихуахуа.Тя е на 4 месеца и предишният й собственик ми каза,че няма нито една ваксина.Искам да попитам колко е фатално това положение? Също така бих желала да знам колко пъти на ден да я храня-и по колко да й давам.Само купешка храна ли трябва да й давам или мога и да й правя? За пиене и давам смес от вода и мляко-така ми казаха че обичала :) . Утре или най-късно в понеделник ми предстои да я заведа на ветеринар за първата й ваксина.Мисля,че дори не е обезпаразитявана.Очите й често сълзят,но ми казаха,че това е било нормално. Игрива е ,яде , пие и е много жизнена , но се притеснявам.Ще се радвам ако ми дадете някой съвет.Благодаря много.

 10. 422.

  dneska vzex malko ku4e na dva meseca i samo qde kiselo mlqko i mandji qde samo na popara suxa xrana ne qde daje pie voda 4udq se dali go xranq dobre

 11. 423.

  До 417. Кокер Шпаньол - при наличието на такава силна инвазия общата отпадналост е напълно нормална. Това, което е важно да се направи е да се състави точна схема за обезпаразитяване - изчистване на такъв голям брой паразити не става с 1-2 обезпаразитявания! Относно храненето - апетитът ще се върне и с изчистването от паразитите. На този етап опитвайте с топли бульони, в които да накисвате гранулките, а също и с кисело мляко.

  П.С. Извиняваме се за забавянето на отговора.

 12. 424.

  До 418. Пламен! - по време на бременността може да се дават витамини (комбинирани, в които да е включен калций) и няколко дни преди предстоящото раждане както и след него вече е задължително включването на калций (за предпочитане в чиста форма).
  П.С. Извиняваме се за забавянето на отговора.

 13. 425.

  До 419. Анонимен - на 30 дни малкото би следвало все още да суче от своята майка?! Ако по някаква причина е станало неговото преждевременно отбиване то Ви съветваме да вземете сухо мляко за бебета. На опаковките пише по колко да давате. Ако имате възможност хранете през 3-4 часа поне до достигане на двумесечна възраст. След 45 ден може да започнете постепенното включване на гранулки (съобразени с възрастта и породата му) като предварително ги накисвате във вода или кисело мляко.
  П.С. Извиняваме се за забавянето на отговора.

 14. 426.

  До 420. Анонимен - след като вземете кученцето е необходимо да премине ветеринарно-медицински профилактичен преглед в клиника. Там, ще Ви насочат и за храненето.
  П.С. Извиняваме се за забавянето на отговора.

 15. 427.

  До 421. Анонимен - относно ваксинацията: това, което трябва да направите е да заведете кученцето във ветеринарна клиника, където ще премине профилактичен преглед и ако е клинично здраво ще бъде ваксинирано и ще Ви бъде обяснено за следващите ваксини. Не се притеснявайте!
  За 4 месечна възраст спокойно може да давате 4 пъти на ден. За пиене давайте само чиста вода. Мляко може да включвате към гранулките и то кисело, не прясно тъй като получават храносмилателно разстройство. Избягвайте да давате "храна от масата".
  Сълзенето на очите не е нормално и е необходимо да се видят от ветеринар, тъй като очевидно има проблем.
  П.С. Извиняваме се за забавянето на отговора.

 16. 428.

  До 422. nataliq - хубаво е да включите и гранули към дневната му дажба. Опитайте да смесвате първоначално гранулите с кисело мляко или домашно сварен бульон, докато свикне с тях.

 17. 429.

  Здравейте! Кучето ни е бигъл и е на 4 години. Преди две седмици някой се опита да го отрови (ветеринарят каза, че по симптомите най-вероятно става въпрос за отравяне с антифриз). Всеки ден го водим да му вливат системи, но функцията на бъбреците остава влошена. След всяка система повръща и трепери постоянно, отказва да яде диетичната храна, иска тази, с която е свикнал, но тя за момента вреди на бъбреците, за две седмици отслабна с близо 4кг. Искам да попитам има ли някакъв начин да му помогнем паралелно с лечението от клиниката, като например подходяща храна или пък да му сварим чай от някаква билка или друго, като по този начин подпомогнем възстановяването на бъбреците?

 18. 430.

  kuceto mi prie alkohol i kaka moga da mu pomogna

 19. 431.

  molia vi pomognete

 20. 432.

  нашето куче го взехме на около 4 месеца,сега е близо на 6.Споменаха нии да ми се дава калций и попитахме ветеринар.По принццип кучетони(джак-Ръселче) е в добра форма.Ветеринарят каза,че е добре да му се дава до 1 годишна възраст заедно с вигантол и направи програма.Тук обаче прочетох,че се дава до 6 месечна възраст.Да му даваме ли? храним го с храна за големи кучета,понякога му даваме сирене,кашкавал,орехови ядки на 2 пъти,хапва си понякога и малко банан,риба на фурна

Начало » Проблеми при животните » Хранене на кучето » Кои храни са Вредни за кучето?

Рекламирай в INSERT.BG