Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия

Храни вредни за кучетоВероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на инсулин - вещество, отделящо се от задстомашната жлеза и спомагащо за преработване на въглехидратите.

Шоколадът съдържа теобромин, който води до свръхвъзбуда на Централната нервна система (ЦНС), сърцебиене и свива артериите.

Мляко

Какво мляко се дава на кучетоКак действа млякото на кучетоПри по - голямата част от стопаните вероятно се е случвало да нахранят кученцето с мляко, след което то да получи разстройство.

Това се дължи на факта, че голяма част от кучетата не могат да понасят млечната захар (лактозата).

Често при животните липсва ензимът, който е необходим за разграждане на лактозата в резултат, на което се получават и тези храносмилателни проблеми.

Изключение тук прави киселото мляко и изварата, които в повечето случаи се усвояват добре от кучешкият организъм и рядко водят до стомашно - чревни проблеми за разлика от прясното мляко, което в 80 % от случаите води до храносмилателно разстройство.

Кости

Вредни ли са костите за кучетоВредни ли са кокалите за кучетоУстановено е, че костите не оказват благоприятно влияние върху организма на кучето, ако бъдат давани като самостоятелна храна.

Костите са богати на много минерални вещества, но са бедни на белтъчини.  В състава им влизат около 35 % калций и около 20 % фосфор. За съжаление обаче в менюто на по - голямата част от кучетата присъстват именно и само костите.

Голяма част от кученцата не успяват да смилат костите, което може да доведе до фатални последици.

Костта може да заседне в устата или гърлото и да доведе съответно до различни разкъсвания и руптури, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за Вашият любимец.

Несмлените и попаднали в стомаха кости водят до дразнене на стомашната лигавица особено при малките кученца. Следват повръщания и храносмилателни разстройства - най - честите проблеми, с които се сблъскват стопаните.

Алкохол

Може ли да давам алкохол на кучетоАлкохолът е изключително вреден за кучето. Приемането на алхокол от кучето води до залитане, препъване в предмети в резултат, на което то се травмира.

Приемът на алкохол при кучето води до подтискане функцията на Централната нервна система, Центъра на дишането и Сърдечната дейност и може да доведе до фатален край.

Солени деликатесни продукти

Вредна ли е солта за кучетоТрябва да знаете, че солта е вредна, не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит).

Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по - едрите породи кучета).

При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно и може да завърши със смърт.

Подправки

Приемът на подправки при кучето води до увреждане функцията на черния дроб, а оттам и до редица други проблеми.

Стафиди и грозде

Вредно ли е гроздето за кучетоУстановено е, че приемът на стафиди или грозде може да доведе до увреждане функцията на бъбреците. 

Впоследствие може да се стигне и до развитието на Бъбречна недостатъчност.

Кофеин - кафе или чай

Вредно ли е кафето за кучетоУстановено е, че в кофеинът се съдържа метилиран ксантин, който води до превъзбуда на Централната нервна система и сърцето.

Предизвиква гадене и повръщане, сърцебиене и в някои слуичаи дори смърт при кучето.

Бъдете внимателни!

2.7, 3 гласа
прегледи 77763

Препоръчани продукти

Коментари за Кои храни са Вредни за кучето?

 1. 662.

  До 660. Емилия - опитайте с различни марки и различни на вкус гранули. Към тях може да добавяте и кучешка консерва/пастет. Те са много ароматни и овкусени. Към гранулките може да пробвате и домашен бульон.

 2. 663.

  До 661. Румяна - грамажът зависи от марката на гранулите. Всяка марка има различни съотношения. На по-голямата част от пакетите и чувалите с гранулирана храна вече има специални таблички, на които е описано и точно колко трябва да бъде дневната дажба на кучето според неговата възраст и килограми. Съветваме да давате такива гранули.

 3. 664.

  Na kolko dena trqbva da zapochne parvoto xranene ma nemskata ovxharka

 4. 665.

  Бебешка ,човешка храна на прах може ли да се дава на кученцата,в храната примерно,вредна ли ще е.

 5. 666.

  До 664. - обикновено кученцата се отбиват на 35-38 дни и тогава може да започне захранването им с гранули. Дали са готови за твърда храна ще видите и самите Вие, тъй като често започват сами да се опитват да ядат от купата и на майката. Ако в началото са им твърди може да се накисват предварително с вода.

 6. 667.

  До 665. 777 - не е препоръчително, тъй като могат да получат стомашно-чревно разстройство. Не случайно има специализирани храни (млека на прах) предназначени за малки кученца.

 7. 668.

  Колко гранули се дава на ден. За немска овчарка??
  На 2 годинки!

 8. 669.

  До 668. Лилия - зависи от типа на гранулите, но приблизителната дажба би следва да е 350-400 гр.

 9. 670.

  Мога ли да храня йоркшира си който е на 1г.и 3м.с роял канин мини стартер тъй като само много дребни гранули яде

 10. 671.

  До 670. Цвети - може да храните кученцето с Роял Канин, има специални гранули от тази марка, които са предназначени точно за тази порода. Казват се "Yorkshire Terrier Junior - Royal Canin". Ако ги възприема добре, след навършване на 10-месечна възраст трябва да преминете на "Yorkshire Terrier Adult - Royal Canin". Гранулките са много малки.

 11. 672.

  ЗДРАВЕЙТЕ, ИМАМ СИБИРСКО ХЪСКИ, КОЕТО НА 21,03 ЩЕ ПРАВИ 4 МЕСЕЦА! ИСКАМ ДА ПОПИТАМ, КОГА МОГА ДА МУ СВАРЯ ОРИЗ И ПО КОЛКО ДА МУ ДАВАМ НА ДЕН? БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

 12. 673.

  До 672. ГАЛЯ - може да му варите ориз, но не Ви препоръчваме да давате всеки ден, тъй като има вероятност от получаване на запек. Може да давате 2 до 3 пъти седмично по1-2 супени лъжици към основната храна.

 13. 674.

  ЗДРАВЕЙТЕ, МОГА ЛИ ДА ДАВАМ МОРКОВ НА КУЧЕТО И ПО КОЛКО? ПОРОДА ХЪСКИ, ПОЧТИ НА 4 МЕСЕЦА! БЛАГОДАРЯ!

 14. 675.

  До 674. - да, може да давате морков. Приемът им от кучетата е изключително полезен поради високото съдържание на витамини А, С и К в тях. Спокойно може да давате по 1 средно голям морков 2-3 пъти седмично между храненията. Моркова би бил и чудесна "играчка" за чесане на млечните зъбки, които точно от тази възраст започват своята смяна с постоянни.

 15. 676.

  ку4енцето ми е болно има температура

 16. 677.

  вьзпалени жлези- как се лекуват

 17. 678.

  До 676. иванова - нужен е преглед от ветеринар за да се установи точната причина за тази температура и да се предприеме и лечение! Причините могат да бъдат много!

 18. 679.

  До 677. ани - ако възпалението е леко, обикновено изстискването им (от ветеринар) е достатъчно и не се налага лечение. Но ако има по-сериозно възпаление вследствие на събралия се секрет в тях, се налага и прилагането на медикаменти. Всичко за Възпаление на околоаналните жлези може да прочетете тук: http://bolesti.baubau.bg/възпаление-околоанални-жлези

 19. 680.

  Здравейте! Имаме Немска офчарка на 30 дена.Искам да попитам със какво и кога трябва да го храня?

 20. 681.

  До 680. Венци - Доста малка сте я взели. На тази възраст повечето все още не са отбити. Но спокойно може да започнете захранване с гранулки. Те трябва да бъдат от тип "puppy" или "junior". Не давайте прясно мляко, тъй като не могат да го усвояват и е твърде вероятно да получи разстройство. Гранулките в началото може да накисване с вода или домашен бульон (пилешки). Друга храна на този етап не е необходима. Относно честотата на хранене - добре е да разпределите дневната дажба на 3 или 4 приема, в зависимост от времето Ви.

Рекламирай в INSERT.BG
loading...