Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия

Храни вредни за кучетоВероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на инсулин - вещество, отделящо се от задстомашната жлеза и спомагащо за преработване на въглехидратите.

Шоколадът съдържа теобромин, който води до свръхвъзбуда на Централната нервна система (ЦНС), сърцебиене и свива артериите.

Мляко

Какво мляко се дава на кучетоКак действа млякото на кучетоПри по - голямата част от стопаните вероятно се е случвало да нахранят кученцето с мляко, след което то да получи разстройство.

Това се дължи на факта, че голяма част от кучетата не могат да понасят млечната захар (лактозата).

Често при животните липсва ензимът, който е необходим за разграждане на лактозата в резултат, на което се получават и тези храносмилателни проблеми.

Изключение тук прави киселото мляко и изварата, които в повечето случаи се усвояват добре от кучешкият организъм и рядко водят до стомашно - чревни проблеми за разлика от прясното мляко, което в 80 % от случаите води до храносмилателно разстройство.

Кости

Вредни ли са костите за кучетоВредни ли са кокалите за кучетоУстановено е, че костите не оказват благоприятно влияние върху организма на кучето, ако бъдат давани като самостоятелна храна.

Костите са богати на много минерални вещества, но са бедни на белтъчини.  В състава им влизат около 35 % калций и около 20 % фосфор. За съжаление обаче в менюто на по - голямата част от кучетата присъстват именно и само костите.

Голяма част от кученцата не успяват да смилат костите, което може да доведе до фатални последици.

Костта може да заседне в устата или гърлото и да доведе съответно до различни разкъсвания и руптури, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за Вашият любимец.

Несмлените и попаднали в стомаха кости водят до дразнене на стомашната лигавица особено при малките кученца. Следват повръщания и храносмилателни разстройства - най - честите проблеми, с които се сблъскват стопаните.

Алкохол

Може ли да давам алкохол на кучетоАлкохолът е изключително вреден за кучето. Приемането на алхокол от кучето води до залитане, препъване в предмети в резултат, на което то се травмира.

Приемът на алкохол при кучето води до подтискане функцията на Централната нервна система, Центъра на дишането и Сърдечната дейност и може да доведе до фатален край.

Солени деликатесни продукти

Вредна ли е солта за кучетоТрябва да знаете, че солта е вредна, не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит).

Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по - едрите породи кучета).

При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно и може да завърши със смърт.

Подправки

Приемът на подправки при кучето води до увреждане функцията на черния дроб, а оттам и до редица други проблеми.

Стафиди и грозде

Вредно ли е гроздето за кучетоУстановено е, че приемът на стафиди или грозде може да доведе до увреждане функцията на бъбреците. 

Впоследствие може да се стигне и до развитието на Бъбречна недостатъчност.

Кофеин - кафе или чай

Вредно ли е кафето за кучетоУстановено е, че в кофеинът се съдържа метилиран ксантин, който води до превъзбуда на Централната нервна система и сърцето.

Предизвиква гадене и повръщане, сърцебиене и в някои слуичаи дори смърт при кучето.

Бъдете внимателни!

Коментари за Кои храни са Вредни за кучето?

 1. 385.

  Здравейте, колко като грамаж трябва да яде 2 годишно мини йорки ( чисто месо яде) в момента тежи 2кг

 2. 386.

  мама и тати казват че тримесечното ми кученце е много слабо като е 6кг и петстотин грама според вас слабо ли е

 3. 387.

  До 382. dani - по принцип е желателно да спазвате схемите опиани на опаковките, но все пак наблюдавайте. Не е проблем да дадете и малко повече (например 200 гр.) ако сметнете, че не се е нахранило.

 4. 388.

  До 383,384. Magi G. - първото, което ще Ви посъветваме е да редувате консервите с гранули. Не е препоръчително храненето само с консерва - да, те са по-вкусни, но не и по-хранителни. Вероятно в началото ще отказва гранулите, тъй като е свикнало с вкуса на консервите, но Ви съветваме да ги смесвате в началото. Относно честотата на хранене - препоръчително е да разделяте дневната дажба за 3 приема, но ако нямате възможност - може и за 2.

 5. 389.

  До 385. Анонимен - не бихме могли да Ви кажем точен грамаж на месото, но Ви съветваме да включите в менюто на кучето и гранули! Относно количеството на дажбата - наблюдавайте изхождането (дефекирането) на кученцето - приема се, че ако при 1 разходка се изхожда веднъж (максимум 2 пъти) - всичко е нормално, но ако при една разходка - изхождането е повече от 3-4 пъти - то, тогава то преяжда и следва да намалите количеството на дажбата.

 6. 390.

  До 386. анонимен - зависи каква порода е?!

 7. 391.

  Каква добавка бих могла да давам в храната на Дого Аржентино, за да наддаде килограми? Кучето се храни предимно с гранули, мисля, че е в норма (те са жилави и немазни животни), но според критериите написани тук явно има нужда от завишаване на теглото, а и аз бих желал да е по закригленка моята принцеса. :)

 8. 392.

  До 391. Албена - ако кучето се чувства и изглежда физически добре не е необходимо да включвате добавка. Консултирайте се с Вашият ветеринарен лекар преди това. Това, което ние Ви съветваме да правите е курс с комбинирани витамини от време на време.

 9. 393.

  Имам кокерче на 50 дни прави ми впечатление ,че много му мирише устата на нещо като гренясала мазнина.Храня го с гранули Хепи дог дали е от храната ?ИМАМ И БОКСЕРЧЕ ТО СЪЩО СЕ ХРАНИ СЪС СЪЩИТЕ ГРАНУЛИ И НЯМА ТАКЬВ ПРОБЛЕМ

 10. 394.

  До 393. мария - най-вероятно не е от гранулите. Съветваме Ви за преглед на устната кухина от ветеринар! Кученцето е твърде малко за подобна миризма и описаният от Вас случай е доста необичаен. Затова за да сте спокойни посетете ветеринар!

 11. 395.

  Добър вечер имам алабай на 3месеца и 20 дни какво количество храна трябва да му се дава и колко кг трябва да тежи за височина можете ли да ми кажете нещо.Благодаря !

 12. 396.

  Здравейте! Имам голдън ретривър на 4 месеца, тежи 11.100- това тегло нормално ли е за тази възраст? Още- по колко грама храна трябва да яде на хранене?

 13. 397.

  3дравейте, имам кокер на 3 месеца но много дребно ми се вижда ,храня го 3 пъти на ден /попарка с мляко 2 пъти и един път гранули ве4ер/ имали вероятност да е дребно поради липса на калций

 14. 398.

  Ако й дам суров морков, а моята кучка е само 3-месечна ще ли стане ли нещо? Все пак мисля, че ако го сваря много полезни неща ще се изпарят с водата. :)

 15. 399.

  До 395. Иван - по отношение на храната, зависи какъв тип храна давате. Най-подходящата храна за него сега са гранулите. Ако използвате гранулирана храна отново зависи от нейния вид. Всяка марка има свои таблици на гърба на пакетите с необходимата дневна дажба съобразена с възрастта, килограмите и т.н. Относно килограмите - повече за породата може да прочетете тук: http://zoovidove.baubau.bg/алабай

 16. 400.

  До 396. Anary - добре са килограмите, но не се притеснявайте в тяхната вариация сега, тъй като всеки екземпляр расте с различно темпо, т.е. сега може да израства повече на височина, след което започва и на тегло. В някои случаи е обратно. Относно храната, грамажът й зависи от нейния вид. Ако е гранулирана - на пакетите е описана дневната дажба, която трябва да се спазва.

 17. 401.

  До 397. имп 77 - съветваме Ви да спрете с даването на попара, тъй като чрез нея не може да си набави необходимите хранителни вещества, витамини и минерали. Наблегнете на гранулите и се посъветвайте с Вашият ветеринар за даването на калций - дали да давате чист калций или комбиниран с различни витамини.

 18. 402.

  До 398. Петя Костова - опитайте с даването на малко парченце. Не би следвало да му стане нещо. Морковите са изключително полезни за кучетата, но в умерени количества разбира се. Ако му харесва и му повлиява добре постепенно може да увеличите количеството и да давате до 2-3 моркова на седмица.

 19. 403.

  От няколко дни имам питбул териер на 2 мес.7 дни. Не иска да яде гранули. Накисвам ги с бульон - мръщи се. Пробвах с кисело мляко - така ги харесва, но не зная дали не е вредно?

 20. 404.

  Можете ли да ми кажете колко точно грама гранули трябва да давам на аляски маламут на 3 месеца. В момента му ги смених и гранулите съдържат 26 % протеин и 16% мазнини на 100 гр.

Начало » Проблеми при животните » Хранене на кучето » Кои храни са Вредни за кучето?

Рекламирай в INSERT.BG