Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия

Храни вредни за кучетоВероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на инсулин - вещество, отделящо се от задстомашната жлеза и спомагащо за преработване на въглехидратите.

Шоколадът съдържа теобромин, който води до свръхвъзбуда на Централната нервна система (ЦНС), сърцебиене и свива артериите.

Мляко

Какво мляко се дава на кучетоКак действа млякото на кучетоПри по - голямата част от стопаните вероятно се е случвало да нахранят кученцето с мляко, след което то да получи разстройство.

Това се дължи на факта, че голяма част от кучетата не могат да понасят млечната захар (лактозата).

Често при животните липсва ензимът, който е необходим за разграждане на лактозата в резултат, на което се получават и тези храносмилателни проблеми.

Изключение тук прави киселото мляко и изварата, които в повечето случаи се усвояват добре от кучешкият организъм и рядко водят до стомашно - чревни проблеми за разлика от прясното мляко, което в 80 % от случаите води до храносмилателно разстройство.

Кости

Вредни ли са костите за кучетоВредни ли са кокалите за кучетоУстановено е, че костите не оказват благоприятно влияние върху организма на кучето, ако бъдат давани като самостоятелна храна.

Костите са богати на много минерални вещества, но са бедни на белтъчини.  В състава им влизат около 35 % калций и около 20 % фосфор. За съжаление обаче в менюто на по - голямата част от кучетата присъстват именно и само костите.

Голяма част от кученцата не успяват да смилат костите, което може да доведе до фатални последици.

Костта може да заседне в устата или гърлото и да доведе съответно до различни разкъсвания и руптури, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за Вашият любимец.

Несмлените и попаднали в стомаха кости водят до дразнене на стомашната лигавица особено при малките кученца. Следват повръщания и храносмилателни разстройства - най - честите проблеми, с които се сблъскват стопаните.

Алкохол

Може ли да давам алкохол на кучетоАлкохолът е изключително вреден за кучето. Приемането на алхокол от кучето води до залитане, препъване в предмети в резултат, на което то се травмира.

Приемът на алкохол при кучето води до подтискане функцията на Централната нервна система, Центъра на дишането и Сърдечната дейност и може да доведе до фатален край.

Солени деликатесни продукти

Вредна ли е солта за кучетоТрябва да знаете, че солта е вредна, не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит).

Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по - едрите породи кучета).

При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно и може да завърши със смърт.

Подправки

Приемът на подправки при кучето води до увреждане функцията на черния дроб, а оттам и до редица други проблеми.

Стафиди и грозде

Вредно ли е гроздето за кучетоУстановено е, че приемът на стафиди или грозде може да доведе до увреждане функцията на бъбреците. 

Впоследствие може да се стигне и до развитието на Бъбречна недостатъчност.

Кофеин - кафе или чай

Вредно ли е кафето за кучетоУстановено е, че в кофеинът се съдържа метилиран ксантин, който води до превъзбуда на Централната нервна система и сърцето.

Предизвиква гадене и повръщане, сърцебиене и в някои слуичаи дори смърт при кучето.

Бъдете внимателни!

2.3, 4 гласа
прегледи 110114

Препоръчани продукти

Коментари за Кои храни са Вредни за кучето?

 1. 795.

  До 794. Катерина Макавеева794 - бихме препоръчали да започнете с гранулирана храна, която е съобразена с породата и възрастта на кученцето. В зоомагазина ще Ви препоръчат най-добрия вариант според породата. В началото може да ги накисвате с малко вода, за да станат на каша и да ги приема по-лесно. От време на време може да включвате и консерва към менюто.

 2. 796.

  Какви са последиците при ядене на сурови картофи

 3. 797.

  До 796. Ваня Петрова- зависи какво е изяденото количество. Ако е по - малко, последиците обикновено са разстройство и повръщане (не винаги), но ако е изядено по-голямо количество, може да се стигне и до по-сериозни проблеми като интоксикация (натравяне). Давайте картофите винаги сварени! Изпращаме Ви статия и за други хранителни продукти, която се надяваме да Ви бъде от полза: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/какви-плодове-и-зеленчуци-могат-да-ядат-кучетата

 4. 798.

  Здравейте! Взех си кученце на 40 дни е, днес трябва да му дам хапче за вътрешнот обезпаразитяване, но акотата му са слузести - това проблем ли е или въпреки това мога да му дам хапчето?

 5. 799.

  С каква храна да храня малко куче на около четири месеца порода чихуахуа и пинчер

 6. 800.

  798. Дениз - може да се дава хапчето без проблем.

 7. 801.

  До 799. - съветваме основната храна в менюто му да бъде гранулирана. Във зоомагазина ще Ви предложат най-добрата алтернатива съобразена с вида и възрастта на кученцето. Има и специализирани храни за породата. От домашните храни може да давате обезкостено и сварено пилешко, пуешко, телешко месо.

 8. 802.

  Здравейте имам Кане Корсо на 2.5м до сега го храних с консерви и больони от 2-3 дена му давам гранули на Acana puppy large bread исках да питам да продължавам ли да му давам калций( Каву) или да ги спра? И може да дадете ощте съвети за правилно отглеждане....Благодаря предварително

 9. 803.

  До 802. Младен - профилактично калцият се дава до 6-месечна възраст. Дава се по схема с почивки. Примерна схема - 10 дни даване и 10 дни почивка. Статии, които биха ви били от полза:
  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/задължително-ли-е-големите-породи-кучета-да-приемат-калций

  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/правилно-отглеждане-куче

  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/колко-вода-трябва-да-пие-кучето-ето-как-да-поддържате-домашния-си-любимец-хидратиран

  Още полезни съвети може да намерите тук: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/кучета

 10. 804.

  Здравейте!Вредно ли е,да се дава варен ориз и дребни макарони без сол,на 7 месечен сан бернар към варено яйце или с пилешко месо.Ние сме на гранула,но ми се иска малко да разнообразя храната му.Дали е подходящо?Често ви питам,вашите съвети са важни за мен,както и сега.Благодаря!

 11. 805.

  До 804. Грета Пловд - може да давате варен ориз, да, но не е препоръчително да е всеки ден, тъй като може да предизвика запек, ако давате само него. Добре е да го смесвате с другата храна. Относно макароните - ако са от бяло брашно, не е препоръчително даването им, тъй като това е равносилно на даването на бял хляб, а от него не получава нищо полезно, освен, че наддава прекалено на мускулна маса, което от своя страна е предпоставка за развитие на рахит (при подрастващите кучета от големи породи).
  Имайте предвид, че гранулираната храна е напълно достатъчна в растежния период (и не само) на кучето. Като добавка може да включвате от време на време варено обезкостено месо, зеленчуци и плодове също може да консумира. Изпращаме Ви статия, която ще Ви бъде от полза:
  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/какви-плодове-и-зеленчуци-могат-да-ядат-кучетата

 12. 806.

  Имам немска овчарка на педесе дена с каква храна да го храна и по колко

 13. 807.

  До 806. Тинка - препоръчително е основната храна в менюто да бъде гранулирана, съобразена с вида и възрастта на кученцето. На пазара вече се предлагат и марки точно за тази порода. Не е препоръчително да давате хляб и кости, особено в този растежен период. От време на време в менюто може да включвате и варено обезкостено месо, както и домашно варен бульон. Ако давате мляко, то Не бива да бъде прясно, а кисело, тъй като не могат да усвояват прясното и много често се стига до стомашно-чревни разстройства.

 14. 808.

  Здравейте! За първи път взех куче за децата си. Кучето е пекинез и според човека, от който го взех е на около 10 месеца. Едва от 24 часа е у нас и още не знам как точно да се грижа за него. Колко време ще му трябва за да свикне? Чувства се объркан и се чуди при кого от семейството да иде и гледа към вратата. Храни се, излиза няколко пъти, направи и някоя беля, но не му е ок. Как да му помогнем за да свикне по-бързо?

 15. 809.

  Здравейте,имам мини пудел, който тежи два кг.Бих искала да ви попитам колко гр трябва да му давам на ден?Благодаря!

 16. 810.

  До 808. Д. Арабаджийска - нормално е все още да е наплашено, най-вече и поради факта, че сте го взели по-голямо. Периодът на адаптация обикновено продължава около седмица до десетина дни. Добре е да му заделите кътче от дома си, където да е легълцето, храната и водата му. Повече за породата може да научите тук: http://zoovidove.baubau.bg/пекинез

 17. 811.

  До 809. Мони - зависи каква храна давате. Препоръчително е основната му храна да бъде гранулирана. На пакетите с гранулирани храни си има таблички, в които е описано точно колко трябва да бъде дневната дажба.

 18. 812.

  Здравейте,искам да ми дадете съвет кои са най качествени и хубави гранули става въпрос за куче кане корсо на 3 месеца благодаря :)

 19. 813.

  До 812. Младен - има доста марки от висок клас, които са подходящи за породата. Сред тях са немските гранули на Josera. За възрастта, на която е кученцето трябва да бъдат Josera junior. Бихме посъветвали да опитате с тях.

 20. 814.

  Здравейте! Инам кученце Чихуа ,а то си има малки,който вече са на 50 дена. Тя продължава да ги кърми не постоянно и не по много, но ги буди и им дава по малко. Кученцата ядът и гранули ! Нормално ли е да им дава да сучат още ?