Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия

Храни вредни за кучетоВероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на инсулин - вещество, отделящо се от задстомашната жлеза и спомагащо за преработване на въглехидратите.

Шоколадът съдържа теобромин, който води до свръхвъзбуда на Централната нервна система (ЦНС), сърцебиене и свива артериите.

Мляко

Какво мляко се дава на кучетоКак действа млякото на кучетоПри по - голямата част от стопаните вероятно се е случвало да нахранят кученцето с мляко, след което то да получи разстройство.

Това се дължи на факта, че голяма част от кучетата не могат да понасят млечната захар (лактозата).

Често при животните липсва ензимът, който е необходим за разграждане на лактозата в резултат, на което се получават и тези храносмилателни проблеми.

Изключение тук прави киселото мляко и изварата, които в повечето случаи се усвояват добре от кучешкият организъм и рядко водят до стомашно - чревни проблеми за разлика от прясното мляко, което в 80 % от случаите води до храносмилателно разстройство.

Кости

Вредни ли са костите за кучетоВредни ли са кокалите за кучетоУстановено е, че костите не оказват благоприятно влияние върху организма на кучето, ако бъдат давани като самостоятелна храна.

Костите са богати на много минерални вещества, но са бедни на белтъчини.  В състава им влизат около 35 % калций и около 20 % фосфор. За съжаление обаче в менюто на по - голямата част от кучетата присъстват именно и само костите.

Голяма част от кученцата не успяват да смилат костите, което може да доведе до фатални последици.

Костта може да заседне в устата или гърлото и да доведе съответно до различни разкъсвания и руптури, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за Вашият любимец.

Несмлените и попаднали в стомаха кости водят до дразнене на стомашната лигавица особено при малките кученца. Следват повръщания и храносмилателни разстройства - най - честите проблеми, с които се сблъскват стопаните.

Алкохол

Може ли да давам алкохол на кучетоАлкохолът е изключително вреден за кучето. Приемането на алхокол от кучето води до залитане, препъване в предмети в резултат, на което то се травмира.

Приемът на алкохол при кучето води до подтискане функцията на Централната нервна система, Центъра на дишането и Сърдечната дейност и може да доведе до фатален край.

Солени деликатесни продукти

Вредна ли е солта за кучетоТрябва да знаете, че солта е вредна, не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит).

Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по - едрите породи кучета).

При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно и може да завърши със смърт.

Подправки

Приемът на подправки при кучето води до увреждане функцията на черния дроб, а оттам и до редица други проблеми.

Стафиди и грозде

Вредно ли е гроздето за кучетоУстановено е, че приемът на стафиди или грозде може да доведе до увреждане функцията на бъбреците. 

Впоследствие може да се стигне и до развитието на Бъбречна недостатъчност.

Кофеин - кафе или чай

Вредно ли е кафето за кучетоУстановено е, че в кофеинът се съдържа метилиран ксантин, който води до превъзбуда на Централната нервна система и сърцето.

Предизвиква гадене и повръщане, сърцебиене и в някои слуичаи дори смърт при кучето.

Бъдете внимателни!

2.3, 4 гласа
прегледи 101897

Препоръчани продукти

Коментари за Кои храни са Вредни за кучето?

 1. 778.

  До 777. - гранулираната храна е достатъчна за задоволяване на хранителните му нужди. Консервите са апетитни, но не толкова хранителни, а и щом не му понасят добре Ви съветваме да ги изключите от менюто му. Гранулите може да разнообразяване и с варено месо (без кости и мазнини), а също и домашно сварен бульон. Спокойно може да му давате моркови, краставици, ябълки (без семки, разбира се).

 2. 779.

  До 777. - зависи от типа храна, която давате. Ако давате гранулирана на опаковката би следвало да е описан дневният прием. Ако я вземате насипно и няма обозначено, попитайте в зоомагазина, от който сте я взели.

 3. 780.

  Д-р БауБау, Калций НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА като добавка при подрастващи кучета от едри породи, както сте написали по-горе! Той може много повече да навреди, отколкото да помогне с нещо! Вие рахит в практиката си срещали ли сте? Освен ако не е при кучета, хранени с отпадъци или пък кучета, диагностицирани погрешно с рахит. И всъщност Доктор ли сте наистина или това е само ник? Ако да, бихте ли се представили, че така смело да се раздават съсети за важни неща не е все едно от кой са!

 4. 781.

  До 780. Тодорова - пишете с ветеринарен лекар. Благодарим за споделеното мнение. При положение, че не сте съгласни с нашите отговори и съвети, които даваме, моля намерете друго място, където ще бъдете доволни от написаната информация.
  И в заключение - калцият не е задължителен за дребните породи кучета, а е задължителен при подрастващите кучета от едри и гигантски породи, тъй като предвид по-големите им размери, рискът от развитие на рахит е двойно по-голям. Препоръчително да се дава до 6-месечна възраст.

 5. 782.

  Колко жалко. Добре е да се дообразовате - има гугъл и ако не ползвате английски, то и на български има достатъчно информация по въпроса! За съжаление, не сте само Вие. Има и други Ваши колеги, които раздават такива съвети, с които ужасно много могат да навредят на подрастващите кучета, ОСОБЕНО от едрите и гигантски породи! За щастие, вече много малко ваши колеги имат такова мислене и такива знания по въпроса. Останете си със здраве и дано се замислите - човек се учи, докато е жив! (ако искате ми изтрийте коментара, не смятам да продължвам дебати с вас)

 6. 783.

  Гранулираните храни са най отвратителното нещо , пълни са с всевъзможни боклуци :(
  Две кучета съм уморил хранейки ги основно с гранули ,на второто взимах само от най скъпи реномирани марки ,и двете умряха от рак преди да навършат 8 год.:( едното рак на гърдата другото,второто от левкимия почина за 15 дни голяма мъка . Бях решил повече да не взимам ,но децата много обичат и ме склониха (какво да се прави)
  Сега го храня единствено и само с домашно приготвена храна ,вярно изключително трудоемко и вемепоглъщащо ,но кученцето е невероятно жизнено,подвижно косъма много лъскав .Личния ми ветеринар е във възторг определено кученцето се откроява от околните ,много съм щастлив:)
  Съвсем скоро открих фирма(Приказната Кухня) ,която предлага домашно приготвена храна за кучета и котки ,готвят отлично порциите са огромни а цените очудващо ниски 8 до 10лв.за порции от 8оогр. има всиякакви меса с ориз,карантии,риби супер...
  от месец насам взимам и много ме улесняват правят и доставки в някой Софииски квъртали.
  https://www.facebook.com/prikaznatakuhnia/

 7. 784.

  здравейте, имам мъжкарче английски булдог на 87дена и се интередувам от всичко зада мога да го гледам пълноценно.Въпросът ми е за гранулите като цяло ,прочетох тук че препоръчвате да гледаме таблиците в чувалите Royal Canin Maxi Junior а нашия е този и на него е описан за 3 месецс 311грама а за 14 месеца 290гр което не ми се връзва никак. По ветеринарски насоки ние започнахме с 90 грама преминахме на 120 а от 10 дни сме на 150грама дневно и тежим 4.800кг. Въпросът ми е да започвам ли да му давам 311грама на ден или тези таблици са малко ...и трябва ли да му давам друга храна за разнообразие и кое е добре за него кое не . Благодаря много ше очаквам да ми съдействате !

 8. 785.

  До 784. Magnum - тъй като ни писахте и във фейсбук страницата, сме отговорили там :)

 9. 786.

  Имам каракачанско куче на 1 месец .Каква храна трябва да му давам ? Когато го взех то още небеше отбито от майката.

 10. 787.

  Имам немец на 50 дни как да го науча да се изхожда на вън

 11. 788.

  Колко трябва да тежи лабрадор на околу 1 година

 12. 789.

  До 786. Кристиян - препоръчително е да наблегнете на гранулираната храна. Тя трябва да е от тип junior. В зоомагазина ще Ви предложат вариантите, които са подходящи за породата - те трябва да бъдат предназначени за кучета от едри породи. Може да включвате към менюто и домашен бульон, обезкостено месо (без никакви кости!).

 13. 790.

  До 787. - изпращаме Ви статия, която ще даде отговор на въпроса Ви: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/съвети-научим-куче-ходи-навън-тоалетна

 14. 791.

  До 788. Зорница - доста е относително теглото, тъй като всяко куче от породата расте с различно темпо - при едни по време на растежа преобладава израстването на височина, при други - на килограми. Важно е да знаете, че след завършване на растежа (средно на година и половина) приетият стандарт по FCI за килограми е 25 - 30 кг. Повече за породата може да научите тук: http://zoovidove.baubau.bg/лабрадор

 15. 792.

  Здравейте, С какво сгъстявате бульона на кучето? Хляб ли използвате?

 16. 793.

  До 792. Станислава Петрова - не е препоръчително включването на хляб в менюто на кучето (особено, ако е растящо). Бульонът може спокойно да се смесва с гранулирана храна.

 17. 794.

  с какво да храня булонка на42 дни

 18. 795.

  До 794. Катерина Макавеева794 - бихме препоръчали да започнете с гранулирана храна, която е съобразена с породата и възрастта на кученцето. В зоомагазина ще Ви препоръчат най-добрия вариант според породата. В началото може да ги накисвате с малко вода, за да станат на каша и да ги приема по-лесно. От време на време може да включвате и консерва към менюто.

 19. 796.

  Какви са последиците при ядене на сурови картофи

 20. 797.

  До 796. Ваня Петрова- зависи какво е изяденото количество. Ако е по - малко, последиците обикновено са разстройство и повръщане (не винаги), но ако е изядено по-голямо количество, може да се стигне и до по-сериозни проблеми като интоксикация (натравяне). Давайте картофите винаги сварени! Изпращаме Ви статия и за други хранителни продукти, която се надяваме да Ви бъде от полза: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/какви-плодове-и-зеленчуци-могат-да-ядат-кучетата