Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия

Храни вредни за кучетоВероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на инсулин - вещество, отделящо се от задстомашната жлеза и спомагащо за преработване на въглехидратите.

Шоколадът съдържа теобромин, който води до свръхвъзбуда на Централната нервна система (ЦНС), сърцебиене и свива артериите.

Мляко

Какво мляко се дава на кучетоКак действа млякото на кучетоПри по - голямата част от стопаните вероятно се е случвало да нахранят кученцето с мляко, след което то да получи разстройство.

Това се дължи на факта, че голяма част от кучетата не могат да понасят млечната захар (лактозата).

Често при животните липсва ензимът, който е необходим за разграждане на лактозата в резултат, на което се получават и тези храносмилателни проблеми.

Изключение тук прави киселото мляко и изварата, които в повечето случаи се усвояват добре от кучешкият организъм и рядко водят до стомашно - чревни проблеми за разлика от прясното мляко, което в 80 % от случаите води до храносмилателно разстройство.

Кости

Вредни ли са костите за кучетоВредни ли са кокалите за кучетоУстановено е, че костите не оказват благоприятно влияние върху организма на кучето, ако бъдат давани като самостоятелна храна.

Костите са богати на много минерални вещества, но са бедни на белтъчини.  В състава им влизат около 35 % калций и около 20 % фосфор. За съжаление обаче в менюто на по - голямата част от кучетата присъстват именно и само костите.

Голяма част от кученцата не успяват да смилат костите, което може да доведе до фатални последици.

Костта може да заседне в устата или гърлото и да доведе съответно до различни разкъсвания и руптури, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за Вашият любимец.

Несмлените и попаднали в стомаха кости водят до дразнене на стомашната лигавица особено при малките кученца. Следват повръщания и храносмилателни разстройства - най - честите проблеми, с които се сблъскват стопаните.

Алкохол

Може ли да давам алкохол на кучетоАлкохолът е изключително вреден за кучето. Приемането на алхокол от кучето води до залитане, препъване в предмети в резултат, на което то се травмира.

Приемът на алкохол при кучето води до подтискане функцията на Централната нервна система, Центъра на дишането и Сърдечната дейност и може да доведе до фатален край.

Солени деликатесни продукти

Вредна ли е солта за кучетоТрябва да знаете, че солта е вредна, не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит).

Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по - едрите породи кучета).

При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно и може да завърши със смърт.

Подправки

Приемът на подправки при кучето води до увреждане функцията на черния дроб, а оттам и до редица други проблеми.

Стафиди и грозде

Вредно ли е гроздето за кучетоУстановено е, че приемът на стафиди или грозде може да доведе до увреждане функцията на бъбреците. 

Впоследствие може да се стигне и до развитието на Бъбречна недостатъчност.

Кофеин - кафе или чай

Вредно ли е кафето за кучетоУстановено е, че в кофеинът се съдържа метилиран ксантин, който води до превъзбуда на Централната нервна система и сърцето.

Предизвиква гадене и повръщане, сърцебиене и в някои слуичаи дори смърт при кучето.

Бъдете внимателни!

2.3, 4 гласа
прегледи 89225

Препоръчани продукти

Коментари за Кои храни са Вредни за кучето?

 1. 724.

  Здравейте. Искам да попитам нещто имам лабрадорче но от известно време има растроиство и повръща не иска да яде

 2. 725.

  До 724. Лилия - ако състоянието продължи Ви съветваме да се прегледа от ветеринар и да се направи тест за Парвовироза, който протича със сходна симптоматика и се среща най-вече при малките кучета. Също така е добре да пуснете копропроба за изследване за да се изключи и наличието на вътрешни паразити, които често водят до разстройство.

 3. 726.

  Здравейте, имаме си Сара - Голдън ретривър. На 3 месеца е.. По колко пъти на ден да яде.Не ми се иска да е с гранули. Приготвянето на храна не е проблем. Моля, помогнете ми.

 4. 727.

  Здравейте ! Имам йорки вчера роди ,имам съмнение ,че може да е останала плацента ,весела е ,но диша по учестено и в долния край на коремчето ,ми се струва по топла . Ако наистина има плацента ,какви признаци показва и се опасявам да не стане късно. Благодаря ви !

 5. 728.

  Здравейте, моето куче което е помияр, малко е като размер и с глава на териер роди преди 15 дни четири едри кученца. Тч е улично куче, което дойде да живее в двора ми и започнах да я храня. Малките кученца са на двора също така, направила съм им уютно място за живот. Притеснявам се , че от три дни не съм я виждала да ги кърми, а пък забелязвам, че има кърма. Малките прогледнаха и от 5 дни скимтят, но само от време на време , през повечето време спят. Възможно ли е тя да не ги кърми вече, и дали е необходимо да започна дохранване. Благодаря Ви предварително

 6. 729.

  До 726. - за възрастта дневната дажба трябва да бъде разпределена на 3 или 4 приема (ако имате възможност). Препоръчително е гранулираната храна да бъде основна в менюто на кученцето. Ако приготвяте домашна, то не бива месото да бъде мазно и да има кости. Препоръчваме варено пилешко, пуешко и телешко месо.

 7. 730.

  До 727. Надежда - за кученцата от тази порода е препоръчително да раждат под наблюдението на ветеринар, тъй като много често имат затруднения при раждането предвид малките размери. Ако е останала плацента кученцето няма да е весело, както сте описали. Имайте предвид, че известно време ще отделя зелено-кървави изтечения, което е нормално след раждане.

 8. 731.

  До 728. Христина - да, добре е да започнете дохранване ако скимтят постоянно. Във ветеринарните магазини и клиники има специализирано сухо мляко за малки кученца. На опаковките е описано точно колко трябва да давате.

 9. 732.

  Имам кокер на два месеца. Не разбирам, тия таблици на чувалите с гранули, за едно хранене ли указват грамажа или за целият ден. Кучо е 2 кг. и ако трябва да му давам 40-50 гр. дневно в 5 хранения, то се получават по 6-7 гранулки на хранене. Ребрата му се напипват спокойно, без натиск, енергичен е, но иска постоянно да яде.

 10. 733.

  До 732. Стефан - по принцип дажбата, която е описана е за цял ден, но тя разбира се е само ориентировъчна. За Ваше успокоение се консултирайте и с консултанците в зоомагазина, от който вземате храната, за да сте сигурни, че сте избрали правилните гранули.

 11. 734.

  Здравейте, колко често и какво количество пилешки дробчета може да яде кърмещо кане корсо?

 12. 735.

  На 4 месеца каракачанка имам с гранули го храня по колко грама трябва да му давам и по колко пъти на ден да го храня.

 13. 736.

  Здравейте, имам кралски пекинез на една година. Отказа да яде и да пие вода. Водих го на ветеринар, който каза, че кучето е добре и това било нормално в жегите. Уплашена съм, защото е тока вече четвърти ден. Някой със съвет?

 14. 737.

  До 734. - съветваме Ви основната храна да бъде гранулирана (има специални гранулирани храни, предназначени за кърмещи кучета, които са богати на калций и други витамини и микроелементи, от които имат нужда в този период). Към тях може да добавяте и малко пилешки дробчета, но не да бъдат и основна храна.

 15. 738.

  До 735. Рени василева - тъй като сте ни писали във фейсбук страницата, сме Ви отговорили там :)

 16. 739.

  До 736. - по принцип е нормално апетитът да намалее през лятото да, но не е нормално пълен отказ от храна. Ако състоянието продължи Ви съветваме за второ мнение, тъй като отказът от вода по-специално в жегите е доста опасно, поради риск от дехидратация.

 17. 740.

  Здравейте куче порода уелс корги пемброк 1г.6 месеца,нуждае се от диетична храна за отслабване,каква храна бихте препоръчали.Наднорменото тегло е над 3кг

 18. 741.

  Здравейте,от вчера имам Малтийска Болонка Маузер родена на 03 06 и е на 2м и12 дни ,по колко грама трябва да давам на ден .Храня я с качествена храна за бебета

 19. 742.

  До 740. Николина Давидовска - на пазара вече се предлагат доста марки диетични храни за кучета, предназначени към напълняване. Вариант, който може да Ви предложим от нашият зоомагазин:
  - http://zoomagazin.baubau.bg/best-choice-super-premium-light-ab-супер-премиум-суха-храна-за-кучета-с-наднормено-тело-от-всякакви-породи-pid38877

 20. 743.

  До 741. - зависи каква марка е гранулираната храна. На опаковката би следвало да е описано в табличка колко точно трябва да бъде дневната дажба. Ако не е, следва да попитате в зоомагазина, от който е взета.

Рекламирай в INSERT.BG