Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия

Храни вредни за кучетоВероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на инсулин - вещество, отделящо се от задстомашната жлеза и спомагащо за преработване на въглехидратите.

Шоколадът съдържа теобромин, който води до свръхвъзбуда на Централната нервна система (ЦНС), сърцебиене и свива артериите.

Мляко

Какво мляко се дава на кучетоКак действа млякото на кучетоПри по - голямата част от стопаните вероятно се е случвало да нахранят кученцето с мляко, след което то да получи разстройство.

Това се дължи на факта, че голяма част от кучетата не могат да понасят млечната захар (лактозата).

Често при животните липсва ензимът, който е необходим за разграждане на лактозата в резултат, на което се получават и тези храносмилателни проблеми.

Изключение тук прави киселото мляко и изварата, които в повечето случаи се усвояват добре от кучешкият организъм и рядко водят до стомашно - чревни проблеми за разлика от прясното мляко, което в 80 % от случаите води до храносмилателно разстройство.

Кости

Вредни ли са костите за кучетоВредни ли са кокалите за кучетоУстановено е, че костите не оказват благоприятно влияние върху организма на кучето, ако бъдат давани като самостоятелна храна.

Костите са богати на много минерални вещества, но са бедни на белтъчини.  В състава им влизат около 35 % калций и около 20 % фосфор. За съжаление обаче в менюто на по - голямата част от кучетата присъстват именно и само костите.

Голяма част от кученцата не успяват да смилат костите, което може да доведе до фатални последици.

Костта може да заседне в устата или гърлото и да доведе съответно до различни разкъсвания и руптури, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за Вашият любимец.

Несмлените и попаднали в стомаха кости водят до дразнене на стомашната лигавица особено при малките кученца. Следват повръщания и храносмилателни разстройства - най - честите проблеми, с които се сблъскват стопаните.

Алкохол

Може ли да давам алкохол на кучетоАлкохолът е изключително вреден за кучето. Приемането на алхокол от кучето води до залитане, препъване в предмети в резултат, на което то се травмира.

Приемът на алкохол при кучето води до подтискане функцията на Централната нервна система, Центъра на дишането и Сърдечната дейност и може да доведе до фатален край.

Солени деликатесни продукти

Вредна ли е солта за кучетоТрябва да знаете, че солта е вредна, не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит).

Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по - едрите породи кучета).

При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно и може да завърши със смърт.

Подправки

Приемът на подправки при кучето води до увреждане функцията на черния дроб, а оттам и до редица други проблеми.

Стафиди и грозде

Вредно ли е гроздето за кучетоУстановено е, че приемът на стафиди или грозде може да доведе до увреждане функцията на бъбреците. 

Впоследствие може да се стигне и до развитието на Бъбречна недостатъчност.

Кофеин - кафе или чай

Вредно ли е кафето за кучетоУстановено е, че в кофеинът се съдържа метилиран ксантин, който води до превъзбуда на Централната нервна система и сърцето.

Предизвиква гадене и повръщане, сърцебиене и в някои слуичаи дори смърт при кучето.

Бъдете внимателни!

Коментари за Кои храни са Вредни за кучето?

 1. 362.

  Здравейте!Имам боксер на 4 месеца.Колко пъти на ден да га храня?Може ли да яде довре сварени шийки!Много е лаком и все мисля , че е недохранен.Гледали сме кокер шпаньол , но това е съвсем друг тип куче.

 2. 363.

  До 349. Мартин - не е препоръчително да давате каквито и да било кокали. Наблегнете на гранулите, които са му достатъчни за растежния период, в който се намира.

 3. 364.

  До 350. Анонимен - предвид напреднала му възраст Ви съветваме да разпределите дневната му дажба на няколко приема през деня, а не само веднъж както се е хранил досега - същото количество, но разпределено за 2 или 3 пъти през деня.

 4. 365.

  До 351. sasheto - за да сте на 100% сигурни дали кучето има рахит Ви съветваме да се види от ветеринар. Не давайте така на сляпо калций - той се дава по определена схема. Ако е необходимо ветеринарят Ви ще постави и инжективно.

 5. 366.

  До 352. Анонимен - най-добрата храна са гранулите съобразени с неговата порода и възраст. Хубави гранули, които може да Ви препоръчаме са Josera, Dog Chow, Pro Plan. Ветеринарните консултанти в зоомагазина ще Ви насочат точно кой вид е подходящ за него. Избягвайте да давате "храна от масата", особено хляб и кости! Ако давате бульони към гранулите, то хубаво е те да бъдат домашни.

 6. 367.

  До 357. Анонимен - вероятно кученцето е току що отбито и е необходимо да започнете неговото захранване. Купете гранули, съобразени с породата му от тип (Puppy или Junior), които в началото трябва да накисвате до толкова, че да могат да станат на каша. Към гранулите може да добавяте и малко кисело мляко (не прясно!). Относно количеството - на пакетите на гранулите има таблици, където е означено колко точно трябва да бъде дневната дажба. Препоръчително е в началото тя да бъде разделена на 4 до 5 приема. Ако решите да давате от бебешките кучешки консерви внимавайте, защото има вероятност ако давате само от тях да свикне и да отказва всякаква друга храна. Ако давате от тях то ги смесвайте с гранулките.

 7. 368.

  До 358. Galina - времето на раждане е изключително индивидуално - може да продължи и 24 часа. Препоръчително е йоркитата да бъдат под наблюдение на ветеринар, когато процеса настъпи тъй като предвид малките им размери често се стига до ветеринарна намеса.

 8. 369.

  До 359. Евгени - тъй като осъществихме връзка в нашата фейсбук страница с Вас няма да пишем тук :)

 9. 370.

  До 360. Гергана - тъй като сте писали и съобщение в нашата фейсбук страница, сме Ви отговорили там :)

 10. 371.

  До 362. Мария - препоръчително е да разпределяте дажбата за 3 до 4 приема (ако имате възможност). Относно варените шийки - изчакайте поне да навърши годинка преди да ги давате. Дори тогава бъдете внимателни с тяхното количество. Нека не бъдат основна храна, а просто добавка.

 11. 372.

  Здравейте!Моето боксерче–на 4 месеца е от два дни е с разстройство.Няма вид на болно куче .Играе,скача,лакомо е.Сварих му ориз ,сложих му и един имодиум в ориза.Какво ще ме посаветвате?

 12. 373.

  Zdraveite Iorkito mi rodi predi 6 dena iskam da popitam koga moga da q izkupq?

 13. 374.

  Здравейте,искам да попитам колко кг приблизително трябва да тежи женски бултериер на 1година висок 45см?

 14. 375.

  До 372. Мария - не Ви съветваме да давате повече имодиум. Има вероятност да е от храната, но ако разстройството продължи повече от 3-4 дни е необходима консултация с ветеринар.

 15. 376.

  373. Galina - изчакайте поне още една седмица.

 16. 377.

  До 374. бо - доста е индивидуално, но средно около 25-27 кг. При породата вариациите в килограмите са доста големи, тъй като ги разделят и на леки, средни и тежки. Затова няма как да Ви посочим точна граница за килограми.

 17. 378.

  Здравейте! Преди 3 дни си купих куче немска овчарка женско, казаха ми че е на 40 дни, като го заведох на ветеринар то тежеше 1.7 килограма, а в интернет прочетох, че куче което е на 1-2 месеца трябва да тежи между 2-5 кг. Визможно ли е да е много по-малко от 40 дни?

 18. 379.

  Здравейте,имам американски булдог на 7 седмици колко трябва да тежи,притеснявам се да не качва прекалено много.В момента тежи 5,300кг.

 19. 380.

  До 378. Атанасов - килограмите, които се посочват са ориентировъчни. Не се притеснявайте в минималната разлика. Всеки екземпляр расте с различно темпо.

 20. 381.

  До 379. dani - не се притеснявайте. Сега кученцето е в растежен период. Спазвайте режим на хранене и не давайте "от масата".

Начало » Проблеми при животните » Хранене на кучето » Кои храни са Вредни за кучето?

Рекламирай в INSERT.BG