Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия

Храни вредни за кучетоВероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на инсулин - вещество, отделящо се от задстомашната жлеза и спомагащо за преработване на въглехидратите.

Шоколадът съдържа теобромин, който води до свръхвъзбуда на Централната нервна система (ЦНС), сърцебиене и свива артериите.

Мляко

Какво мляко се дава на кучетоКак действа млякото на кучетоПри по - голямата част от стопаните вероятно се е случвало да нахранят кученцето с мляко, след което то да получи разстройство.

Това се дължи на факта, че голяма част от кучетата не могат да понасят млечната захар (лактозата).

Често при животните липсва ензимът, който е необходим за разграждане на лактозата в резултат, на което се получават и тези храносмилателни проблеми.

Изключение тук прави киселото мляко и изварата, които в повечето случаи се усвояват добре от кучешкият организъм и рядко водят до стомашно - чревни проблеми за разлика от прясното мляко, което в 80 % от случаите води до храносмилателно разстройство.

Кости

Вредни ли са костите за кучетоВредни ли са кокалите за кучетоУстановено е, че костите не оказват благоприятно влияние върху организма на кучето, ако бъдат давани като самостоятелна храна.

Костите са богати на много минерални вещества, но са бедни на белтъчини.  В състава им влизат около 35 % калций и около 20 % фосфор. За съжаление обаче в менюто на по - голямата част от кучетата присъстват именно и само костите.

Голяма част от кученцата не успяват да смилат костите, което може да доведе до фатални последици.

Костта може да заседне в устата или гърлото и да доведе съответно до различни разкъсвания и руптури, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за Вашият любимец.

Несмлените и попаднали в стомаха кости водят до дразнене на стомашната лигавица особено при малките кученца. Следват повръщания и храносмилателни разстройства - най - честите проблеми, с които се сблъскват стопаните.

Алкохол

Може ли да давам алкохол на кучетоАлкохолът е изключително вреден за кучето. Приемането на алхокол от кучето води до залитане, препъване в предмети в резултат, на което то се травмира.

Приемът на алкохол при кучето води до подтискане функцията на Централната нервна система, Центъра на дишането и Сърдечната дейност и може да доведе до фатален край.

Солени деликатесни продукти

Вредна ли е солта за кучетоТрябва да знаете, че солта е вредна, не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит).

Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по - едрите породи кучета).

При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно и може да завърши със смърт.

Подправки

Приемът на подправки при кучето води до увреждане функцията на черния дроб, а оттам и до редица други проблеми.

Стафиди и грозде

Вредно ли е гроздето за кучетоУстановено е, че приемът на стафиди или грозде може да доведе до увреждане функцията на бъбреците. 

Впоследствие може да се стигне и до развитието на Бъбречна недостатъчност.

Кофеин - кафе или чай

Вредно ли е кафето за кучетоУстановено е, че в кофеинът се съдържа метилиран ксантин, който води до превъзбуда на Централната нервна система и сърцето.

Предизвиква гадене и повръщане, сърцебиене и в някои слуичаи дори смърт при кучето.

Бъдете внимателни!

1.5, 2 гласа
прегледи 74599

Препоръчани продукти

Коментари за Кои храни са Вредни за кучето?

 1. 651.

  До 648. - зависи каква е породата на кученцето! За да сте сигурни, че дневната дажба му стига Ви съветваме да вземате гранули, на които е означено точно колко трябва да бъде дневната дажба. По-голямата част от гранулираната храна вече има такива таблички.

 2. 652.

  До 649. - на гърба на пакетите на Роял Канин има таблички, където е означено точно колко трябва да бъде дажбата за деня! Важно е да знаете, че за възрастта му гранулите трябва да бъдат от тип "junior".

 3. 653.

  Здравейте, искам да попитам колко грама на ден трябва да изяжда йорки на 4мес.навършени- 2кг.300тегло

 4. 654.

  До 653. - зависи каква храна давате. Ако давате гранулирана храна, на опаковките има таблички, на които е означено точно колко трябва да бъде дажбата. Всяка марка има свои таблички, затова няма как да Ви кажем с точност!

 5. 655.

  Здравейте, имам малки хъскита на 42 дена са. От една седмица нещо им стана, започнаха да треперят, пускат пяна на устата. Моля кажете ми какво да правя

 6. 656.

  На 30 дни бяха когато започнах да ги храня с прясно мляко. Бяха на вън после ги прибрах вътре. Възможно ли е да им е станало нещо дето ги дъража хем на много топло хем на студено

 7. 657.

  Кучето ми претърпя операция, вследствие запек от кости, добре е засега, по-скоро ме интересува кога мога да увелича сегашната доза храна, която е 1 с.л. на 2-3 часа бебешко пюре и колко често и в какви количества да давам вода?

 8. 658.

  До 655,656. Диди - първото, което трябва да направите е да не им давате прясно мляко, тъй като не могат да го усвояват! Тъй като вече са на 42 дни може да започнете захранване с гранулки за бебета, които предварително накисвате във вода. Може да давате и затоплено кисело мляко към тях от време на време! Ако имате възможност ги дръжте само на топло! Кученцата трябва да бъдат и обезпаразитени вътрешно! За Ваше спокойствие бихме посъветвали преглед от ветеринар, който и ще ги обезпаразити. Точна причина за пяната от устата, няма как да Ви кажем.

 9. 659.

  До 657. Анелия - това зависи от състоянието на самото куче. Ако вече е добре и усвоява добре храната, която му давате и се изхожда нормално постепенно може да увеличавате по 1 с.л. и дозата, която сега му давате. Консултирайте се със своя ветеринар и до кога ще продължите това хранене, тъй като има специални консервирани храни за подобни следоперационни състояния, които са много по-подходящи за кучета от бебешко пюре! Вода може да давате при всяко хранене. Ако я приема без проблем може и да му оставите купичка с прясна вода.

 10. 660.

  Здравейте! Имаме кокер-шпаньол на 1 година. Изключително злоядо куче-почти не се храни,купичката с гранулите стои пълна, опитваме и с домашна храна, но ефектът е почти същият. На килограми е почти 12. Каква може да е причината?

 11. 661.

  Здравейте! Имам санбернар на 7 години и го храня основно с гранули. Колко грама трябва да бъде дажбата му на ден?

 12. 662.

  До 660. Емилия - опитайте с различни марки и различни на вкус гранули. Към тях може да добавяте и кучешка консерва/пастет. Те са много ароматни и овкусени. Към гранулките може да пробвате и домашен бульон.

 13. 663.

  До 661. Румяна - грамажът зависи от марката на гранулите. Всяка марка има различни съотношения. На по-голямата част от пакетите и чувалите с гранулирана храна вече има специални таблички, на които е описано и точно колко трябва да бъде дневната дажба на кучето според неговата възраст и килограми. Съветваме да давате такива гранули.

 14. 664.

  Na kolko dena trqbva da zapochne parvoto xranene ma nemskata ovxharka

 15. 665.

  Бебешка ,човешка храна на прах може ли да се дава на кученцата,в храната примерно,вредна ли ще е.

 16. 666.

  До 664. - обикновено кученцата се отбиват на 35-38 дни и тогава може да започне захранването им с гранули. Дали са готови за твърда храна ще видите и самите Вие, тъй като често започват сами да се опитват да ядат от купата и на майката. Ако в началото са им твърди може да се накисват предварително с вода.

 17. 667.

  До 665. 777 - не е препоръчително, тъй като могат да получат стомашно-чревно разстройство. Не случайно има специализирани храни (млека на прах) предназначени за малки кученца.

 18. 668.

  Колко гранули се дава на ден. За немска овчарка??
  На 2 годинки!

 19. 669.

  До 668. Лилия - зависи от типа на гранулите, но приблизителната дажба би следва да е 350-400 гр.

 20. 670.

  Мога ли да храня йоркшира си който е на 1г.и 3м.с роял канин мини стартер тъй като само много дребни гранули яде

Рекламирай в INSERT.BG