Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия

Храни вредни за кучетоВероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на инсулин - вещество, отделящо се от задстомашната жлеза и спомагащо за преработване на въглехидратите.

Шоколадът съдържа теобромин, който води до свръхвъзбуда на Централната нервна система (ЦНС), сърцебиене и свива артериите.

Мляко

Какво мляко се дава на кучетоКак действа млякото на кучетоПри по - голямата част от стопаните вероятно се е случвало да нахранят кученцето с мляко, след което то да получи разстройство.

Това се дължи на факта, че голяма част от кучетата не могат да понасят млечната захар (лактозата).

Често при животните липсва ензимът, който е необходим за разграждане на лактозата в резултат, на което се получават и тези храносмилателни проблеми.

Изключение тук прави киселото мляко и изварата, които в повечето случаи се усвояват добре от кучешкият организъм и рядко водят до стомашно - чревни проблеми за разлика от прясното мляко, което в 80 % от случаите води до храносмилателно разстройство.

Кости

Вредни ли са костите за кучетоВредни ли са кокалите за кучетоУстановено е, че костите не оказват благоприятно влияние върху организма на кучето, ако бъдат давани като самостоятелна храна.

Костите са богати на много минерални вещества, но са бедни на белтъчини.  В състава им влизат около 35 % калций и около 20 % фосфор. За съжаление обаче в менюто на по - голямата част от кучетата присъстват именно и само костите.

Голяма част от кученцата не успяват да смилат костите, което може да доведе до фатални последици.

Костта може да заседне в устата или гърлото и да доведе съответно до различни разкъсвания и руптури, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за Вашият любимец.

Несмлените и попаднали в стомаха кости водят до дразнене на стомашната лигавица особено при малките кученца. Следват повръщания и храносмилателни разстройства - най - честите проблеми, с които се сблъскват стопаните.

Алкохол

Може ли да давам алкохол на кучетоАлкохолът е изключително вреден за кучето. Приемането на алхокол от кучето води до залитане, препъване в предмети в резултат, на което то се травмира.

Приемът на алкохол при кучето води до подтискане функцията на Централната нервна система, Центъра на дишането и Сърдечната дейност и може да доведе до фатален край.

Солени деликатесни продукти

Вредна ли е солта за кучетоТрябва да знаете, че солта е вредна, не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит).

Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по - едрите породи кучета).

При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно и може да завърши със смърт.

Подправки

Приемът на подправки при кучето води до увреждане функцията на черния дроб, а оттам и до редица други проблеми.

Стафиди и грозде

Вредно ли е гроздето за кучетоУстановено е, че приемът на стафиди или грозде може да доведе до увреждане функцията на бъбреците. 

Впоследствие може да се стигне и до развитието на Бъбречна недостатъчност.

Кофеин - кафе или чай

Вредно ли е кафето за кучетоУстановено е, че в кофеинът се съдържа метилиран ксантин, който води до превъзбуда на Централната нервна система и сърцето.

Предизвиква гадене и повръщане, сърцебиене и в някои слуичаи дори смърт при кучето.

Бъдете внимателни!

Коментари за Кои храни са Вредни за кучето?

 1. 493.

  Имам питболче на три месеца което е вав добро састояние но несам мо давал никак ви калций защото ветеринарния ликар ми каза че нямало нужда защото самата гранула садаржала всичко от което се нуждае но ас сам обаркан и незнам какво да направя моля за савет

 2. 494.

  До 492. Анелия - може да пробвате да смените гранулките. Но не Ви съветваме да продължавате да я храните от ръка!

 3. 495.

  Здравейте! Взех си боксер на 55 дни от развъдник. От там ми дадоха смес за каша и пастет, но не ми дадоха указания за храненията. Бихте ли помогнали със съвет?

 4. 496.

  До 495. Берна - бихме Ви посъветвали да давате гранули, а не каша! Ако са му твърди може да ги накисвате предварително с малко вода, а от време на време и с кисело мляко. Относно дневната дажба - на пакетите си има таблички, в които е посочено точно колко трябва да се дава. Пастетът, който са Ви дали вероятно е много апетитен, но не е най-хранителния продукт за растящото кученце!

 5. 497.

  Здравейте ,имам немска овчарка за 3 месеца, купихме храна josera sensi junior и дневната дажба е 120 -150 гр ... това на хранене ли е или за деня?

 6. 498.

  Здравейте имам бременна бретон шпаниолка и почти не е родила вече до 4-5 дена я чакаме и има разстроиство какво може да и се даде да спре разстройството но да не навредим на кученцата и на нея.Или поне някаква храна да спре разстройството.И има ли проблем за нея и малките като е с разстройство....

 7. 499.

  До 497. Ани - по принцип дневна дажба означава за деня, да, но това е малко като количество за немска овчарка. Проверете добре табличката и се уверете, че това са стойностите.

 8. 500.

  До 498. - има такива лечебни храни. Попитайте в зоомагазин и там консултантите ще Ви предложат. На този етап не е препоръчително да се дават медикаменти. Това, което трябва да се включи обаче в края на бременността е калций. Ако не сте включили се консултирайте с ветеринарният си лекар!

 9. 501.

  Имам френски булдог на 4 месеца но ака много често по 10 пъти на ден и винаги акото е по рядко

 10. 502.

  А при йоркитата кога се отбиват?Те са много мънички попринцип .Нали те са бременни 2 месеца?

 11. 503.

  До 501. Камелия - опитайте да смените храната. Давайте само гранулирана храна. Включете оризова вода първите дни докато се нормализират изпражненията. Също така Ви съветваме да пуснете и копропроба за да се изключи наличието на паразити, които често водят до разстройство.

 12. 504.

  До 502. - отбиване може да се започне след 35 -38 ден. Бременността при йоркитата е както при всички кучета. Повече за нея може да прочетете тук: http://zoovidove.baubau.bg/куче-домашно-куче/куче-размножане-възпроизвеждане.html

 13. 505.

  Kakvo moga da dam na moyto pincer ce

 14. 506.

  До 505. - наблягайте на гранулираната храна съобразена според възрастта и вида му, от време на време може да включвате консерва и варено пилешко месо.

 15. 507.

  колко трябжа да тежи чихуахуа на 2 месеца?

 16. 508.

  До 507. - много е относително. Вариациите за тегло при Чихуахуа са много големи - от 0.9 до 3.5 кг при завършено развитие. Ако е минало килограм на 2 месеца, вероятно ще стане над 3 кг до завършване на развитието си. Всичко за породата може да научите тук: http://zoovidove.baubau.bg/чихуахуа

 17. 509.

  Здравейте, имам той пудел на 4 месеца, 2,2 кг. Храня го с гранули на Хилс за мини бебета, от както е при мен наддава около 20 гр. на ден. И двамата ветеринарни лекари, които са ми близки ме съветват да го приучвам и към „човешка храна“. Опитах няколко пъти с по една-две лъжички пилешка супа, но се случва нещо много странно всеки път – започва да пишка няколко часа през една минута, доста голямо количество съвсем прозрачна урина… Разбира се, спрях с експериментите, но случващото много ме притеснява. Все пак може да възникне ситуация, при която нямам гранули под ръка… Ще съм благодарна на коментар от Ваша страна.

 18. 510.

  До 509. - странен съвет са Ви дали ветеринарите! Ние Ви съветваме да се придържате към кучешката храна! Ако решите да включите "човешка" то нека е варено пилешко месо. Ще Ви изпратим статия, която ще Ви бъде от полза: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/кои-хранителни-продукти-опасни-здравето-котките-кучетата

 19. 511.

  Сърдечно благодаря. Да, ще си остане на гранули пуделчето, въпреки, че недоумявам какво порвокира това зверско пишкане... Гледала съм две кучета до дълбока старост - един от първите бигли, дали пък не беше и първият в София и ризеншнауцер. По време на първото гранули въобще нямаше, а второто ги използваше за игра... Бяха здрави, прекрасно развити кучета. Казвам това, не за да Ви противореча, а за да си изясня каква е разликата между кучетата днес и кучетата преди 25-30 години... Днес му купих ESSENTIAL the BEGINNING, дано да няма проблем. Благодаря още веднъж!

 20. 512.

  До 6 месеца хранихме немска овчарка с applaws . Според мен гранулираните храни зомбират кучетата. Минаваме тази седмица на натурално хранене и не искам никога да чувам за гранули. Те са за заети стопани, които не обичат домашния любимец. Храните ли си детето с гранули? Това не е хуманно най-малкото. Все ще се намери половин час дневно да готвя за домашния любимец. Даваме любов все пак. Не отглеждаме зомби.

Рекламирай в INSERT.BG