Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия

Храни вредни за кучетоВероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на инсулин - вещество, отделящо се от задстомашната жлеза и спомагащо за преработване на въглехидратите.

Шоколадът съдържа теобромин, който води до свръхвъзбуда на Централната нервна система (ЦНС), сърцебиене и свива артериите.

Мляко

Какво мляко се дава на кучетоКак действа млякото на кучетоПри по - голямата част от стопаните вероятно се е случвало да нахранят кученцето с мляко, след което то да получи разстройство.

Това се дължи на факта, че голяма част от кучетата не могат да понасят млечната захар (лактозата).

Често при животните липсва ензимът, който е необходим за разграждане на лактозата в резултат, на което се получават и тези храносмилателни проблеми.

Изключение тук прави киселото мляко и изварата, които в повечето случаи се усвояват добре от кучешкият организъм и рядко водят до стомашно - чревни проблеми за разлика от прясното мляко, което в 80 % от случаите води до храносмилателно разстройство.

Кости

Вредни ли са костите за кучетоВредни ли са кокалите за кучетоУстановено е, че костите не оказват благоприятно влияние върху организма на кучето, ако бъдат давани като самостоятелна храна.

Костите са богати на много минерални вещества, но са бедни на белтъчини.  В състава им влизат около 35 % калций и около 20 % фосфор. За съжаление обаче в менюто на по - голямата част от кучетата присъстват именно и само костите.

Голяма част от кученцата не успяват да смилат костите, което може да доведе до фатални последици.

Костта може да заседне в устата или гърлото и да доведе съответно до различни разкъсвания и руптури, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за Вашият любимец.

Несмлените и попаднали в стомаха кости водят до дразнене на стомашната лигавица особено при малките кученца. Следват повръщания и храносмилателни разстройства - най - честите проблеми, с които се сблъскват стопаните.

Алкохол

Може ли да давам алкохол на кучетоАлкохолът е изключително вреден за кучето. Приемането на алхокол от кучето води до залитане, препъване в предмети в резултат, на което то се травмира.

Приемът на алкохол при кучето води до подтискане функцията на Централната нервна система, Центъра на дишането и Сърдечната дейност и може да доведе до фатален край.

Солени деликатесни продукти

Вредна ли е солта за кучетоТрябва да знаете, че солта е вредна, не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит).

Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по - едрите породи кучета).

При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно и може да завърши със смърт.

Подправки

Приемът на подправки при кучето води до увреждане функцията на черния дроб, а оттам и до редица други проблеми.

Стафиди и грозде

Вредно ли е гроздето за кучетоУстановено е, че приемът на стафиди или грозде може да доведе до увреждане функцията на бъбреците. 

Впоследствие може да се стигне и до развитието на Бъбречна недостатъчност.

Кофеин - кафе или чай

Вредно ли е кафето за кучетоУстановено е, че в кофеинът се съдържа метилиран ксантин, който води до превъзбуда на Централната нервна система и сърцето.

Предизвиква гадене и повръщане, сърцебиене и в някои слуичаи дори смърт при кучето.

Бъдете внимателни!

1.5, 2 гласа
прегледи 59857

Препоръчани продукти

Коментари за Кои храни са Вредни за кучето?

 1. 594.

  До 592. Деси - зеленчуците са полезни. Не го ограничавайте относно тях. По отношение на гранулите - опитайте да смесвате и с консерва за кучета гранулките. Направете и курс с витамини! Добре е да изберете такива, в които има Б комплекс, който ще стимулира апетита.

 2. 595.

  Здравейте,
  Имам каракачанска овчарка на 2 месеца, дадохме и хапче за вътрешно оберазпазитяване, преди да му бъде направена първата ваксина.
  Кучето яде гранули натопени в малко телешки буьон на Маги около 30-4мл.
  До преди да му даде доктора хапче за глисти и т.н. не е имало проблеми.
  Само тази нощ е имало разтройство 7-9 пъти. От какво може дасе дължи нерзположението на мъника.
  Благодаря

 3. 596.

  До 595. Иван - нормално е след дадено хапче за ендопаразити да се получи леко разстройство. Занапред обаче не давайте от тези бульони тъй като за животните са доста солени и може да доведат до стомашно-чревни смущения. Ако давате бульон Ви съветваме да е домашен (например при варенето на телешко месо).

 4. 597.

  Здравейте! Имам чихуахуа на 3 месеца. Храня го 4 пъти на ден с по 20 грама гранули. Първо с Applaws, а сега го захранвам с на Вирбак за бебета дребни породи. Смяната на гранулите е заради зловонни изпражнения и честа дефекация. Миризмата намаля, но честотата остана. Пие прекалено много вода и много често се изхожда - на час-два, нощем също 2-3 пъти. Изпражненията са нормални на вид. Нормално ли е толкова често изхождане? На какво може да се дължи?

 5. 598.

  Здравейте! Извинявам се за странния въпрос: имаме английски булдог на 8-9 години. Усеща се вече затрудненото тичане, мързеливото прибиране, изглежда го понаболяват ставите, разпъва се преди ставане. Има ли смисъл да му даваме калций на тази възраст, успоредно с други добавки, разбира се - магнезий и витамин Д? Благодаря в аванс!

 6. 599.

  Здравейте, имам кавказка овчарка на 7 месеца и забелязвам, че е изкривил предните лапи(и с двете предни лапи стъпва навън). Отскоро започнах да го храня с Hill's, но ме притеснява, че може да е рахит, макар че не съм забелязала да е ленив или да има промяна в апетита... Мога ли да му давам комплекс калций с вит.Д и какъв бихте ми препоръчали? .. а и дали има още какво да се направи след като вече е на 7 месеца и тежи 38кг.
  Благодаря предварително! :)

 7. 600.

  До 597. Г.И. - може да се дължи на наличие на вътрешни паразити. Дори да е обезпаразитено Ви съветваме да пуснете копропроба за изследване!

 8. 601.

  До 598. Венета - витамин Д не, но има специални таблетки предназначени за кучета със ставни проблеми. Съветваме Ви обаче първо да се консултирате с Вашия ветеринар, който да Ви препоръча подходящите за него.

 9. 602.

  До 599. Екатерина - съветваме Ви първо да се прегледа от ветеринар и по негова преценка да се пусне изследване за да се проследят нивата на калций и фосфор. За възрастта килограмите са вповече. В резултат на тежестта се получава и това изкривяване. Има специални диетични храни. Съветваме Ви да преминете към тях. В зоомагазините ще Ви дадат повече разяснения и ще Ви предложат различни варианти, съобразени с вида на кучето.

 10. 603.

  Здравейте! На моя джак ръсел Лоран, който е на 3 години дали мога да му давам рибни консерви, например скумрия в доматен сос.

 11. 604.

  Здравейте! Имам си малтийска болонка на 2 месеца и 13 дена. Продавачът ми даде паспорт с първата му ваксинация, но без печат. Заведох го на лекар и той ми каза че не приемат тази ваксинация и започваме отначало - първа, втора, трета. Обезпаразитиха го и ме викат на 01.08. за първа ваксинация. Въпросът ми е, няма ли това да навреди на кученцето - многото ваксини? Благодаря предварително.

 12. 605.

  До 603. - ако ще давате консерви с риба Ви съветваме те да бъдат кучешки! В специализираните магазини ще намерите. Обикновено са със сьомга. Не Ви съветваме да давате от тези, които Вие консумирате!

 13. 606.

  До 604. Никол - не, точно така се прави, защото има голяма вероятност ваксината въобще да не е слагана. Прави се умишлено от продавачите с цел по-лесна и по-скъпа продажба.

 14. 607.

  Здравейте ! Имам пекенез на 5 месеца . от 4, 5 дена започна много често да ходи по малка нужда , на около 2 часа , не го ли извдеда си ходи на килима , преди това около седмица си беше свикнал да ходи 2 пъти на ден по малка и един път по голяма , стискаше и неправише бели в къщи . забелязах го че от няколко дни пие повече вода , може би около 250 гр. на денонощие . Да го огранича ли малко с водата , какво да правя ?

 15. 608.

  До 607. Дарин - не го ограничавайте сега в това топло време. Най-вероятно честото пишкане се дължи на приема на по-голямо количество течности. По принцип пиенето на много вода е признак за бъбречен проблем, но ако апетита му е запазен и физически е добре едва ли е здравословен проблем. Все пак го наблюдавайте! Относно изпускането вкъщи - все още е нормално, предвид възрастта му!

 16. 609.

  Кучето е много добре физически и има апетит .Благодаря Ви за отговора !

 17. 610.

  Здравейте,искам да попитам каква трябва да е дневната доза на женски голдън.Сега ще стане на 5 месеца е храната и е Josera,но на всякъде ми казват различни грамажи аз и давам 300 на три хранения,но ми се струват малко.Сега тежи около 14-15кг.И другия ми въпрос е давах и 10 дни калций,сега колко време трябва да починем и задължително ли е да и пусна изследвания.Благодаря предварително.

 18. 611.

  До 610. Васил - на опаковката на гранулите е описано точно колко трябва да давате. За възрастта, на която е сега той трябва да е от тип Junior. Ако вземате насипна помолете в зоомагазина да Ви покажат табличката на чувала. Там е описано точно колко трябва да бъде дневната дажба. Относно даването на калций. Профилактично той се дава до 6 месец. Щом сте давали сега 10 дни е добре да почине 10 дни, след което да направите още един курс от 10 или 20 дни. Изследвания не са задължителни ако кученцето е физически добре.

 19. 612.

  Кучето не иска да яде не е яло от 2 3:дни само пие вода главата му е изтекла има пяна на устата какво да правя!! Главата е отекла

 20. 613.

  До 612. - има голяма вероятност кучето да е натровено или да е ухапано от насекомо и да е получило алергична реакция! Необходима е незабавна намеса на ветеринар, надпваме се да сте взели мерки!

Рекламирай в INSERT.BG