Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия

Храни вредни за кучетоВероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на инсулин - вещество, отделящо се от задстомашната жлеза и спомагащо за преработване на въглехидратите.

Шоколадът съдържа теобромин, който води до свръхвъзбуда на Централната нервна система (ЦНС), сърцебиене и свива артериите.

Мляко

Какво мляко се дава на кучетоКак действа млякото на кучетоПри по - голямата част от стопаните вероятно се е случвало да нахранят кученцето с мляко, след което то да получи разстройство.

Това се дължи на факта, че голяма част от кучетата не могат да понасят млечната захар (лактозата).

Често при животните липсва ензимът, който е необходим за разграждане на лактозата в резултат, на което се получават и тези храносмилателни проблеми.

Изключение тук прави киселото мляко и изварата, които в повечето случаи се усвояват добре от кучешкият организъм и рядко водят до стомашно - чревни проблеми за разлика от прясното мляко, което в 80 % от случаите води до храносмилателно разстройство.

Кости

Вредни ли са костите за кучетоВредни ли са кокалите за кучетоУстановено е, че костите не оказват благоприятно влияние върху организма на кучето, ако бъдат давани като самостоятелна храна.

Костите са богати на много минерални вещества, но са бедни на белтъчини.  В състава им влизат около 35 % калций и около 20 % фосфор. За съжаление обаче в менюто на по - голямата част от кучетата присъстват именно и само костите.

Голяма част от кученцата не успяват да смилат костите, което може да доведе до фатални последици.

Костта може да заседне в устата или гърлото и да доведе съответно до различни разкъсвания и руптури, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за Вашият любимец.

Несмлените и попаднали в стомаха кости водят до дразнене на стомашната лигавица особено при малките кученца. Следват повръщания и храносмилателни разстройства - най - честите проблеми, с които се сблъскват стопаните.

Алкохол

Може ли да давам алкохол на кучетоАлкохолът е изключително вреден за кучето. Приемането на алхокол от кучето води до залитане, препъване в предмети в резултат, на което то се травмира.

Приемът на алкохол при кучето води до подтискане функцията на Централната нервна система, Центъра на дишането и Сърдечната дейност и може да доведе до фатален край.

Солени деликатесни продукти

Вредна ли е солта за кучетоТрябва да знаете, че солта е вредна, не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит).

Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по - едрите породи кучета).

При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно и може да завърши със смърт.

Подправки

Приемът на подправки при кучето води до увреждане функцията на черния дроб, а оттам и до редица други проблеми.

Стафиди и грозде

Вредно ли е гроздето за кучетоУстановено е, че приемът на стафиди или грозде може да доведе до увреждане функцията на бъбреците. 

Впоследствие може да се стигне и до развитието на Бъбречна недостатъчност.

Кофеин - кафе или чай

Вредно ли е кафето за кучетоУстановено е, че в кофеинът се съдържа метилиран ксантин, който води до превъзбуда на Централната нервна система и сърцето.

Предизвиква гадене и повръщане, сърцебиене и в някои слуичаи дори смърт при кучето.

Бъдете внимателни!

2.3, 4 гласа
прегледи 85020

Препоръчани продукти

Коментари за Кои храни са Вредни за кучето?

 1. 695.

  здравейте, взехме си малко питбулче женско на 35дни, в момента е на 65 дни и от няколко дни е доста превъзбудено на какво може да се дължи, не яде нищо сурово, но няколко пъти му е давано русенско варено консерва

 2. 696.

  До 694. Анонимен - на тази възраст кученцето би следвало да е отбито и да на самостоятелно хранене. Има вероятност проблема да е в храната, която му давате и да има стомашни болки, щом изпитва неразположение, както сте описали като "мяукане", след ядене. На тази възраст кученцата трябва да приемат основно гранулирана храна съобразена с възрастта им (от тип Puppy/junior). Ако давате мляко, то нека е кисело, тъй като от прясното най-вероятно ще получат стомашно-чревно разстройство. За да сте сигурни и, че няма паразити е добре да се пусне копропроба за изследване!

 3. 697.

  До 695. Боян - нормално е за възрастта му да е супер активно. Не се притеснявайте, но не давайте никакви консерви, предназначени за хора! Ако давате консерва, то нека бъде кучешка и съобразена с възрастта му (от тип junior). Основната му храна трябва да бъде гранулираната!

 4. 698.

  Здравейте ! Имам Пекенез на година и два месеца , беше свикнал на домашна храна , сега освен пилешко друго не иска да яде , опитвал съм го на гранули , може да вземе 2 , 3 и не пипа повече и стой по 2 дена гладен . Моля за съвет как да го науча да се храни с гранули . Благодаря Ви

 5. 699.

  До 698. Дарин - за съжаление, пекинезите са доста взискателни към храната и веднъж свикнали да ядат нещо, което има харесва (особено "човешка" храна), трудно ще го отучите от това. Не е проблем да яде пилешко месо, но все пак може да опитате да смелите гранулите в блендер с малко вода, да станат на каша и да добавяте към пилешкото месо. В началото съвсем малко, като постепенно увеличавате количеството на "кашата" към пилешкото.

 6. 700.

  Благодаря Ви !

 7. 701.

  Здравейте! Имам мъжка немска овчарка на 43дни. Момичето, от което я купихме каза, че я е обезпаразитила на 35ден. Аз обаче дадох Цистал на 40тия когато я взехме и вече 3ти ден изхвърля паразити( глисти),. Притеснявам се заради децата си и заради това , че не мога да и сложа ваксината след като е с глисти. Колко дни да изчакам още , за да я заведа на вет.и дали да и дам отново Цистала....но стават два приема до тук в рамките на 7дни и ако дам след няколко пак няма ли да го натровя? До тук дамата го е хранила допълнително с козе прясно мляко и е сукало. Но се стресирах от глистите! Храня го с роял канин за малки кученца немски овчарки и едното от четирите хранения бульони от бебешката кухня на дъщеря ми. Въпроса ми е основно за ваксината....защото искам вече да го сваля да тича на двора, но се притеснявам от контакт с някоя котка или др.животно. Благодаря предварително!

 8. 702.

  Вчера нашата Мая - ДРТ, роди четири прекрасни Джак-чета. Моля за малко инфо - какво да даваме като храна на Майчето?! Кога да я извеждаме на разходка?

 9. 703.

  До 701. Макс - при положение, че изкарва паразити е необходимо да се проведе лечебен курс на обезпаразитяване, а именно - необходимо е да се обезпаразити 2 пъти през 7 дни и след това - 2 пъти през 14 дни с цел отстраняване и на яйцата на паразитите. Няма да се натрови, не се притеснявайте. След даване на тези 4 приема е добре да се пусне копропроба за да се види дали кученцето се е изчистило напълно от паразитите и техните яйца. Наличието на ендопаразити не пречи на ваксинацията, ако кучето е физически добре. Първата ваксина се поставя в рамките на 43-45 ден.

  Ако живеете в къща може да го изкарвате на двора, контакта с котки не е опасен, избягвайте само контакт с кучета поне докато минат първите 2 ваксини.

 10. 704.

  До 702. Кати - това, което е необходимо да се включи (ако все още не сте) е калций. Продава се във ветеринарните аптеки и клиники, на таблетки. Препоръчително е да се дава поради опасност от развитие на "следродилна хипокалцемия". Това е състояние, което често се наблюдава при родили кучета, което се характеризира с рязко понижаване нивата на калций в организма в резултат от бозаенето на малките.

  Относно храненето - може да продължите да я храните както обичайно. Има специални гранули за родили и кърмещи, които може да включите. Предлагат се в зоомагазините и ветеринарните клиники и са различни марки. Консултантите ще Ви ги покажат.

  Относно разходката - може да я извеждате на разходка, като в началото избягвайте продължителен контакт с други кучета поради риск от пренасяне на инфекция на малките.

 11. 705.

  Мерси, много!

 12. 706.

  Аз имам малко питболче и незнам да ли може с козе мляко да го храня на 23 дние

 13. 707.

  До 706. - не е за препоръчване, тъй като има вероятност да получи храносмилателно разстройство. Съветваме Ви да вземете от специалните адаптирани млека за малки кученца, които се предлагат в зоомагазините.

 14. 708.

  Имам 6 месечно пинчерче, женско.Днес ходихме на ваксина но имаше температура 39.6 два пъти я мерихме и не бихме ваксината. Късно следобед забелязах че пикае много тъмно червено и не иска да се храни. В колата повръща три пъти. Сега е без никакво настроение, света на кълбо и никакъв апетит дори и за вода

 15. 709.

  ЗДРАВЕЙТЕ ИМАМ МАЛКИ КУЧЕНЦА НЕМСКА ОВЧАРКА И СМЕ НА 17 ДНИ ХРАНЯ ГИ ОТ ОСМИЯТ ДЕН ОТ РАЖДАНЕТО С КОЗЕ МЛЯКО ЕДНОТО Е ИЗХОЖДА НОРМАЛНО А ДРУГОТО АКО ТО Е МАЛКО ПО РЯДКО МОЖЕ ЛИ ДА МИ ПРЕПОРЪЧАТЕ НЕЩО ПОДХОДЯЩА ЗА ТЯХ БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

 16. 710.

  На едно от зад на дупето е леко възпалено мисля че е от изхождане то че е малко по рядко дайте ми съвет какво да правя и да храня малките си сладури

 17. 711.

  До 708. Фани - очевидно е, че кученцето има здравословен проблем! Надяваме се сте взели мерки и са направени необходимите изследвания и последващо лечение. Не се притеснявайте, че срока за ваксината ще се отложи! Това не е фатално. Ваксина се слага на напълно здраво куче!

 18. 712.

  До 709. Елена - нормално е да се е получило разстройство от козето мляко! На тази възраст кученцата трябва да бъдат хранени с адаптирано мляко за малки кученца. Може да го намерите в зоомагазините. Към 30-ти ден може постепенно да започнете и захранване с гранулки, които в начало е добре да накисвате, ако на кученцата им е трудно да ги дъвчат.

 19. 713.

  До 710. Елена - сварете лайка и с тампонче почиствайте разраненото място. Когато преминете към адаптирано мляко и разстройството отмине, всичко ще се нормализира. Лигавицата се е възпалила от самото разстройство. След почистването с лайка може да намазвате и с вазелин.

 20. 714.

  Благодаря ви много

Рекламирай в INSERT.BG