Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия

Храни вредни за кучетоВероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на инсулин - вещество, отделящо се от задстомашната жлеза и спомагащо за преработване на въглехидратите.

Шоколадът съдържа теобромин, който води до свръхвъзбуда на Централната нервна система (ЦНС), сърцебиене и свива артериите.

Мляко

Какво мляко се дава на кучетоКак действа млякото на кучетоПри по - голямата част от стопаните вероятно се е случвало да нахранят кученцето с мляко, след което то да получи разстройство.

Това се дължи на факта, че голяма част от кучетата не могат да понасят млечната захар (лактозата).

Често при животните липсва ензимът, който е необходим за разграждане на лактозата в резултат, на което се получават и тези храносмилателни проблеми.

Изключение тук прави киселото мляко и изварата, които в повечето случаи се усвояват добре от кучешкият организъм и рядко водят до стомашно - чревни проблеми за разлика от прясното мляко, което в 80 % от случаите води до храносмилателно разстройство.

Кости

Вредни ли са костите за кучетоВредни ли са кокалите за кучетоУстановено е, че костите не оказват благоприятно влияние върху организма на кучето, ако бъдат давани като самостоятелна храна.

Костите са богати на много минерални вещества, но са бедни на белтъчини.  В състава им влизат около 35 % калций и около 20 % фосфор. За съжаление обаче в менюто на по - голямата част от кучетата присъстват именно и само костите.

Голяма част от кученцата не успяват да смилат костите, което може да доведе до фатални последици.

Костта може да заседне в устата или гърлото и да доведе съответно до различни разкъсвания и руптури, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за Вашият любимец.

Несмлените и попаднали в стомаха кости водят до дразнене на стомашната лигавица особено при малките кученца. Следват повръщания и храносмилателни разстройства - най - честите проблеми, с които се сблъскват стопаните.

Алкохол

Може ли да давам алкохол на кучетоАлкохолът е изключително вреден за кучето. Приемането на алхокол от кучето води до залитане, препъване в предмети в резултат, на което то се травмира.

Приемът на алкохол при кучето води до подтискане функцията на Централната нервна система, Центъра на дишането и Сърдечната дейност и може да доведе до фатален край.

Солени деликатесни продукти

Вредна ли е солта за кучетоТрябва да знаете, че солта е вредна, не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит).

Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по - едрите породи кучета).

При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно и може да завърши със смърт.

Подправки

Приемът на подправки при кучето води до увреждане функцията на черния дроб, а оттам и до редица други проблеми.

Стафиди и грозде

Вредно ли е гроздето за кучетоУстановено е, че приемът на стафиди или грозде може да доведе до увреждане функцията на бъбреците. 

Впоследствие може да се стигне и до развитието на Бъбречна недостатъчност.

Кофеин - кафе или чай

Вредно ли е кафето за кучетоУстановено е, че в кофеинът се съдържа метилиран ксантин, който води до превъзбуда на Централната нервна система и сърцето.

Предизвиква гадене и повръщане, сърцебиене и в някои слуичаи дори смърт при кучето.

Бъдете внимателни!

2.7, 3 гласа
прегледи 82193

Препоръчани продукти

Коментари за Кои храни са Вредни за кучето?

 1. 679.

  До 677. ани - ако възпалението е леко, обикновено изстискването им (от ветеринар) е достатъчно и не се налага лечение. Но ако има по-сериозно възпаление вследствие на събралия се секрет в тях, се налага и прилагането на медикаменти. Всичко за Възпаление на околоаналните жлези може да прочетете тук: http://bolesti.baubau.bg/възпаление-околоанални-жлези

 2. 680.

  Здравейте! Имаме Немска офчарка на 30 дена.Искам да попитам със какво и кога трябва да го храня?

 3. 681.

  До 680. Венци - Доста малка сте я взели. На тази възраст повечето все още не са отбити. Но спокойно може да започнете захранване с гранулки. Те трябва да бъдат от тип "puppy" или "junior". Не давайте прясно мляко, тъй като не могат да го усвояват и е твърде вероятно да получи разстройство. Гранулките в началото може да накисване с вода или домашен бульон (пилешки). Друга храна на този етап не е необходима. Относно честотата на хранене - добре е да разпределите дневната дажба на 3 или 4 приема, в зависимост от времето Ви.

 4. 682.

  Стомаха на родила преди 50 дена Малиноа е по-тъмен и сух спрямо преди, някакви идеи?

 5. 683.

  До 682. Христо - за тази възраст би следвало кученцата вече да са отбити. Съветваме Ви за консултация с ветеринар за всеки случай.

 6. 684.

  Имам куче на 2 месеца. По колко пъти мога да му давам гранули?

 7. 685.

  Имам йорки на 10 м. все още няма признаци за разгонване, това нормално ли е ?

 8. 686.

  Здравейте.
  Имам Йорки на 6 месеца. Искам да питам дали мога да и давам и друга храна освен гранулите?

 9. 687.

  До 684. Ангел - добре е кученцето да се храни 3 или 4 пъти (ако имате възможност) на ден.

 10. 688.

  До 685. Надежда - обикновено първото разгонване протича без типичните признаци и често остава скрито за стопаните. Затова вероятно не сте забелязали. Не се притеснявайте! Повече по темата може да прочетете тук: http://zoovidove.baubau.bg/куче-домашно-куче/куче-размножане-възпроизвеждане.html

 11. 689.

  До 686. Габриела - по принцип гранулите са напълно достатъчни за задоволяване на дневните му нужди. От време на време може да включвате и варено месо - пилешко, пуешко или телешко. Плодове и зеленчуци също може да консумира, особено моркови - те са не само полезни заради витамините, но и са чудесна играчка за чесане на сърбящите венци в този период поради смяна на млечните зъбки.

 12. 690.

  imam nemska ovcharka na 8 meseca i ne iska da iade dva dena veche idva veterinar sloji injekcia kaza che e nastinalo....

 13. 691.

  До 690. Plamen Markov - причините за отказ от храна могат да бъдат много и без направа на изследвания и обстоен преглед само може да се предполага за настинка. Надяваме се, че кученцето вече е добре!

 14. 692.

  м


  имам немска овчарка на 4о дена изкам да попитам едното ухо се изправи а другото не проблемли е

 15. 693.

  До 692. мирослав - не е проблем, нормално е за възрастта му. Сега в растежния период може да се изправя едното, после другото и от време на време да клепват отново. До годинката ще заемат нормалното си положение. Не се притеснявайте!

 16. 694.

  Имам куче на 50 дена неиска да се движи като другите треи след хранене постоянно маючи водих го при ветринар би му успокоително ,защото може да има глисти но то не ака глисти а лато другуте нормално то яде а като отидохме при доктора каза че има да изхвърля глисти и корема му е празен какво да направя то е по-малко от другите Другите си играят а моето повече спи и маючи това нормално ли е моля ви дайте ми съвет

 17. 695.

  здравейте, взехме си малко питбулче женско на 35дни, в момента е на 65 дни и от няколко дни е доста превъзбудено на какво може да се дължи, не яде нищо сурово, но няколко пъти му е давано русенско варено консерва

 18. 696.

  До 694. Анонимен - на тази възраст кученцето би следвало да е отбито и да на самостоятелно хранене. Има вероятност проблема да е в храната, която му давате и да има стомашни болки, щом изпитва неразположение, както сте описали като "мяукане", след ядене. На тази възраст кученцата трябва да приемат основно гранулирана храна съобразена с възрастта им (от тип Puppy/junior). Ако давате мляко, то нека е кисело, тъй като от прясното най-вероятно ще получат стомашно-чревно разстройство. За да сте сигурни и, че няма паразити е добре да се пусне копропроба за изследване!

 19. 697.

  До 695. Боян - нормално е за възрастта му да е супер активно. Не се притеснявайте, но не давайте никакви консерви, предназначени за хора! Ако давате консерва, то нека бъде кучешка и съобразена с възрастта му (от тип junior). Основната му храна трябва да бъде гранулираната!

 20. 698.

  Здравейте ! Имам Пекенез на година и два месеца , беше свикнал на домашна храна , сега освен пилешко друго не иска да яде , опитвал съм го на гранули , може да вземе 2 , 3 и не пипа повече и стой по 2 дена гладен . Моля за съвет как да го науча да се храни с гранули . Благодаря Ви

Рекламирай в INSERT.BG