Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия

Храни вредни за кучетоВероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на инсулин - вещество, отделящо се от задстомашната жлеза и спомагащо за преработване на въглехидратите.

Шоколадът съдържа теобромин, който води до свръхвъзбуда на Централната нервна система (ЦНС), сърцебиене и свива артериите.

Мляко

Какво мляко се дава на кучетоКак действа млякото на кучетоПри по - голямата част от стопаните вероятно се е случвало да нахранят кученцето с мляко, след което то да получи разстройство.

Това се дължи на факта, че голяма част от кучетата не могат да понасят млечната захар (лактозата).

Често при животните липсва ензимът, който е необходим за разграждане на лактозата в резултат, на което се получават и тези храносмилателни проблеми.

Изключение тук прави киселото мляко и изварата, които в повечето случаи се усвояват добре от кучешкият организъм и рядко водят до стомашно - чревни проблеми за разлика от прясното мляко, което в 80 % от случаите води до храносмилателно разстройство.

Кости

Вредни ли са костите за кучетоВредни ли са кокалите за кучетоУстановено е, че костите не оказват благоприятно влияние върху организма на кучето, ако бъдат давани като самостоятелна храна.

Костите са богати на много минерални вещества, но са бедни на белтъчини.  В състава им влизат около 35 % калций и около 20 % фосфор. За съжаление обаче в менюто на по - голямата част от кучетата присъстват именно и само костите.

Голяма част от кученцата не успяват да смилат костите, което може да доведе до фатални последици.

Костта може да заседне в устата или гърлото и да доведе съответно до различни разкъсвания и руптури, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за Вашият любимец.

Несмлените и попаднали в стомаха кости водят до дразнене на стомашната лигавица особено при малките кученца. Следват повръщания и храносмилателни разстройства - най - честите проблеми, с които се сблъскват стопаните.

Алкохол

Може ли да давам алкохол на кучетоАлкохолът е изключително вреден за кучето. Приемането на алхокол от кучето води до залитане, препъване в предмети в резултат, на което то се травмира.

Приемът на алкохол при кучето води до подтискане функцията на Централната нервна система, Центъра на дишането и Сърдечната дейност и може да доведе до фатален край.

Солени деликатесни продукти

Вредна ли е солта за кучетоТрябва да знаете, че солта е вредна, не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит).

Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по - едрите породи кучета).

При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно и може да завърши със смърт.

Подправки

Приемът на подправки при кучето води до увреждане функцията на черния дроб, а оттам и до редица други проблеми.

Стафиди и грозде

Вредно ли е гроздето за кучетоУстановено е, че приемът на стафиди или грозде може да доведе до увреждане функцията на бъбреците. 

Впоследствие може да се стигне и до развитието на Бъбречна недостатъчност.

Кофеин - кафе или чай

Вредно ли е кафето за кучетоУстановено е, че в кофеинът се съдържа метилиран ксантин, който води до превъзбуда на Централната нервна система и сърцето.

Предизвиква гадене и повръщане, сърцебиене и в някои слуичаи дори смърт при кучето.

Бъдете внимателни!

1.5, 2 гласа
прегледи 65277

Препоръчани продукти

Коментари за Кои храни са Вредни за кучето?

 1. 612.

  Кучето не иска да яде не е яло от 2 3:дни само пие вода главата му е изтекла има пяна на устата какво да правя!! Главата е отекла

 2. 613.

  До 612. - има голяма вероятност кучето да е натровено или да е ухапано от насекомо и да е получило алергична реакция! Необходима е незабавна намеса на ветеринар, надпваме се да сте взели мерки!

 3. 614.

  Здравейте ! Имам пекенез на 6 месеца , около 5 кг , днес ветеринарния лекар е дал на съпругата ми 1 хапче цестал плюс , казал е да го разделим на три и да му даваме по една третинка на две седмици . Искам да ви попитам правилно ли е така да му даваме , защото в листовката друго пише ? Благодаря Ви

 4. 615.

  имам кученце на 2 месеца с 1ва вакс. но все пак има глиски и мн обича да си играе яде всичко което му замирише даже пясък все пак от морето хах...
  но проблема и мн малко вода пие не зн кво да го правя и пикае мн малко от преди 1 сед. сега едва пикае и пие вода

 5. 616.

  До 614. Дарин - зависи. Когато се дава профилактично хапчето се дава 1 път на 2 или 3 месеца (за предпочитане на всеки 2 месеца). Ако е с лечебна цел, се съставя лечебна схема. За да знаете дали кученцето има паразити се пуска копропроба, която показва това. Дори да Ви е предписал даване на 2 седмици дозировката не е правилна! 1 таблетка цестал плюс е за 10 кг. Ако кученцето е под 5 кг (например 3 или 4) се дава 1/2 таблетка, ако кученцето е над 5 кг. (6-7) се дава цяла. Дава се сутрин на гладно. След около 2 часа може да му дадете и да яде.

 6. 617.

  До 615. евин - доста проблеми е натрупало за 2 месеца. Първо - при положение, че има паразити е добре Вашият ветеринар да състави лечебна схема за обезпаразитяване. Второ - ако кученцето има проблеми с уринирането е добре да се пусна урина за изследване! Преди това Ви съветваме да се прегледа от ветеринар!

 7. 618.

  мерси, това и направих след като ви писах, и ми дадоха да му давам една паста 5 дни по един път след това 3 почивни дни след пак 4 дни, и след това на ново с вакс... не знам преди използваше терасата по нужди, в бг. сега като съм в германия не иска да види тая тераса. :( но мокети и т.н пишка на воля но по малко както казах дали е това щото знае че е мокет но като го изкарам за 10-15 мин пред блока имаме парк но нищо не прави кво ми бил саветал..

 8. 619.

  До 618. евин - опитайте да поставяте кучешки памперс (тип подложка) на мястото, където се изхожда у дома и когато го изкарвате вземайте този памперс (използван) и го поставяйте на местата, където души. Кученцето е много малко все още и не бива да Ви притеснява това неволно изхождане у дома. Етап е, който скоро ще премине :) Също така има и спрейове за отблъскване. Ако желаете може да Ви предложим и нашите варианти в зоомагазина.

 9. 620.

  мерси за съвета иначе ще използвам, вашия метод . иначе вариянта за зоомагазина. може ли да си поръчам както казах не съм в бг.
  ай кучето е порада КЪСМЕТЛИСКА едно малко бебече

 10. 621.

  До 620. евин - Да, може да се поръчва и извън България, просто доставката излиза по-скъпа. Ако пратката е до 5 кг доставката е 37 лв. Изпращаме Ви линк с нашите спрейове, ако желаете да ги разгледате и евентуално да поръчате. Ако се затруднявате с онлайн поръчката може да ни пишете и на емайла.

 11. 622.

  Имам померан мини шпиц на 4 месеца е по колко пъти трябва да го храня на ден и колко трябва да тежи

 12. 623.

  До 622. - на тази възраст може да преминете към 3 пъти хранения на ден. Относно теглото - относително е при всички, тъй като по време на растежния период някои наддават повече на тегло, след това на височина и обратно. Затова е добре да направим заключение за теглото след навършване поне на 12 месеца.

 13. 624.

  IMAM CHIHUAHUA .KUPILA SIM GO BOLNO BEZ DA ZNAM PIK I SOBSTVENIKA NISTO NE MI KAZA ..IMA PARAZITI PO KOJATA tova e zaboliavane koto mu Padat KOSMITE NA KRIGCCHETA PO ZIALOTO TIALO .S KAKVO DA GO LEKUVAM I KOLKO E OPASNO ZA HORATA MERSI

 14. 625.

  До 624. - за да се установи точно какъв е типа на кожното заболяване е нужен преглед от ветеринар и вземане на кожна проба за изследване! След установяване на точната причина, ветеринарят ще Ви състави и съответната схема на лечение. Не Ви съветваме да предприемате нищо в домашни условия!

 15. 626.

  Имам 3 кученца Йорки на 8 месеца още не са изправили ушите ,все още пикат и акат навсякъде,засега са навън ,но когато стане студено ще ги приберем вътре и незнам как ще се справим. Когато влезат в мазето или в спалните ,непременно веднага се изакат или изпикат .

 16. 627.

  Само сутрин и вечер им давам по 30 грама гранулки ,дали е достатъчно незнам ?

 17. 628.

  До 626,627. Надежда - по отношение на изхождането - съветваме Ви да започнете да ги разкарвате на каишка и да им въведете режим (например разходка сутрин и вечер). При положение, че сега са свикнали навън е нормално да се изхождат навсякъде. Трябва да започнете отсега, защото в противен случай ще се изхождат у дома. Относно храненето - зависи кой тип гранули давате. Всяка марка има свои грамажи за дневна дажба. Има и специализирана храна за йоркита, която е за предпочитане. На нея си има и таблички, на които е означено точно колко трябва да давате.

 18. 629.

  Вече имаме напредък, мога да кажа ,че се освободиха от каишките и вече ги изкарвам ,навън за по малко ,защото малкия още не е съвсем спокоен,но още никой не се е изхожда навън. Знам ,че още е много бърже и се надявам да постигнем напредък. Благодаря !

 19. 630.

  здр. мерси за всички останали съвети и дестват.
  имам един въпрост и мн се притеснявам, кученцето ми падна днес сутринта и по принцип ушленцата който ги има бяха леко клепнати.. и сега еднато се изправи а другото си остана така.. и не знам кво става има шанс при удара другото ухо да си остане така клепнато а другото изправено ...

 20. 631.

  До 630. евин - не, едва ли това е причината. Най-вероятно е само временно и се е получило вследствие на самия стресов фактор от удара.

Рекламирай в INSERT.BG