Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия

Храни вредни за кучетоВероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на инсулин - вещество, отделящо се от задстомашната жлеза и спомагащо за преработване на въглехидратите.

Шоколадът съдържа теобромин, който води до свръхвъзбуда на Централната нервна система (ЦНС), сърцебиене и свива артериите.

Мляко

Какво мляко се дава на кучетоКак действа млякото на кучетоПри по - голямата част от стопаните вероятно се е случвало да нахранят кученцето с мляко, след което то да получи разстройство.

Това се дължи на факта, че голяма част от кучетата не могат да понасят млечната захар (лактозата).

Често при животните липсва ензимът, който е необходим за разграждане на лактозата в резултат, на което се получават и тези храносмилателни проблеми.

Изключение тук прави киселото мляко и изварата, които в повечето случаи се усвояват добре от кучешкият организъм и рядко водят до стомашно - чревни проблеми за разлика от прясното мляко, което в 80 % от случаите води до храносмилателно разстройство.

Кости

Вредни ли са костите за кучетоВредни ли са кокалите за кучетоУстановено е, че костите не оказват благоприятно влияние върху организма на кучето, ако бъдат давани като самостоятелна храна.

Костите са богати на много минерални вещества, но са бедни на белтъчини.  В състава им влизат около 35 % калций и около 20 % фосфор. За съжаление обаче в менюто на по - голямата част от кучетата присъстват именно и само костите.

Голяма част от кученцата не успяват да смилат костите, което може да доведе до фатални последици.

Костта може да заседне в устата или гърлото и да доведе съответно до различни разкъсвания и руптури, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за Вашият любимец.

Несмлените и попаднали в стомаха кости водят до дразнене на стомашната лигавица особено при малките кученца. Следват повръщания и храносмилателни разстройства - най - честите проблеми, с които се сблъскват стопаните.

Алкохол

Може ли да давам алкохол на кучетоАлкохолът е изключително вреден за кучето. Приемането на алхокол от кучето води до залитане, препъване в предмети в резултат, на което то се травмира.

Приемът на алкохол при кучето води до подтискане функцията на Централната нервна система, Центъра на дишането и Сърдечната дейност и може да доведе до фатален край.

Солени деликатесни продукти

Вредна ли е солта за кучетоТрябва да знаете, че солта е вредна, не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит).

Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по - едрите породи кучета).

При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно и може да завърши със смърт.

Подправки

Приемът на подправки при кучето води до увреждане функцията на черния дроб, а оттам и до редица други проблеми.

Стафиди и грозде

Вредно ли е гроздето за кучетоУстановено е, че приемът на стафиди или грозде може да доведе до увреждане функцията на бъбреците. 

Впоследствие може да се стигне и до развитието на Бъбречна недостатъчност.

Кофеин - кафе или чай

Вредно ли е кафето за кучетоУстановено е, че в кофеинът се съдържа метилиран ксантин, който води до превъзбуда на Централната нервна система и сърцето.

Предизвиква гадене и повръщане, сърцебиене и в някои слуичаи дори смърт при кучето.

Бъдете внимателни!

Коментари за Кои храни са Вредни за кучето?

 1. 442.

  ЗДРАВЕЙТЕ! Кученцето ми е на 49 дена, голдън ретривър е, но от 4 дена нищо не е хапнало, а стомахчето му каркори, какво да правя, купих 3 вида гранули, прясно мляко, хляб и нищо...вода пие , но рядко...притеснявам се, на ветеринар ще го заведа, но все пак да попитам

 2. 443.

  До 438. Анонимен - килограмите за Бордър коли по FCI са 15-20. Относно храненето - не се притеснявайте,ако наистина е толкова топло е нормално апетитът да е леко понижен. Ако кучето се чувства физически добре, няма основание за притеснение.

 3. 444.

  До 439. Анонимен - ако имате възможност е добре кучето да се храни 3 до 4 пъти дневно. Относно грамажът на гранулите - зависи от техния вид. На пакетите е означено в таблички точно колко трябва да давате.

 4. 445.

  До 440. fiona - не е нужно да насилвате кученцето само с гранулите. Има и лечебни консерви - те са доста по - апетитни. Има различни марки, в Зоомагазините консултантите ще Ви насочат, а също и за дневната дажба, която трябва да давате. При положение, че черния дроб е засегнат е добре да се вземат мерки и за неговото поддържане. Има добавки предназначени за тази цел, но трябва да се консултиране с ветеринаря си.

 5. 446.

  До 441. Вики - ако настъпи по - ранно отбиване, кученцата се хранят със сухо мляко. Относно тяхното ваксиниране - то се извършва след 40 ден. Не е препоръчително по - рано, макар някои собственици да го правят!

 6. 447.

  До 442. Ели - липсата на апетит може да се дължи на много причини, включително и да горещото време. Препоръчваме обстоен преглед от ветеринар. Има вероятност да има и вътрешни паразити. Те се установяват чрез направата на копропроба.

 7. 448.

  здравейте,имаме средноазиатска овчарка на 2 години,преди 5 роди,което беше изненада и за нас,понеже при покриването от мъжкия нямаше заклещване,въпроса ми е следния: понеже не подозирахме за бременност в началото не сме я хранили по специален режим,след първия месец когато когато започнахме да се съмняваме ,че е бременна и след консултация с ветеринар,който потвърди увеличихме дажбата и включихме по-високо енергийни храни,но тя в края на започна да се храни много малко,което по мнението на лекаря било нормално ,след като ни роди 11 бебета (две от който мъртви) сега имаме 9 красиви бебока, сега проблема ни е пак с храненето,гранули тя предимно не обича,научена е да се храни с животински сварени субпродукти (без крака и големи кости) предимно кайма,пил фенери бял,черен дроб,виме, по някога към тези продукти прибавяме и ориз,въпроса ми е това сега когато кърми правилно ли е,защото доктора продължава да твърди че трябват и гранули,е да ама тя не ги иска,и колко често трябва да я храним,сега и давам по 300-400 грама на ядене три пъти дневно,ветеринаря казва че стига,но аз искам още едно мнение!Благодаря предварително

 8. 449.

  Zdraveite imam pitbulche na 2 meseca i se chudq dali go hranq pravilno davam mu 3 puti na den po 50 gr granula ako moje da mi kajete kak e po dobre blagodarq predvaritelno

 9. 450.

  Здравейте! От една седмица имаме нов член в нашето семейство - един 3-месечен сладур от новите дизайнерски породи cockapoo. Проблема е, че пишка и ака навсякъде и никога върху подложките предназначени за това. Взето е от развъдник, а там са в големи клетки и нямат изградени хигиенни навици. Затова тепърва ще се учим. От вчера го извеждаме на разходки, но за съжаление не се изхожда навън, а когато се приберем и то на всевъзможни места. Караме му се, но той го приема като игра. Мия пода с какви ли не прехвалени препарати и ефект няма. Къде грешим или е още рано? Не искам да го потупвам, за да се сеща какво не е правилно. Искам да открия правилен начин да го "тренираме", защото по голямата част от деня е сам в къщи. Моля ви споделяте опит. И още един въпрос. Храним го с гранули, но немога да определя колко като грамаж е нормално на ден да му се дава? Благодаря на всички, които ще споделят опит.

 10. 451.

  Здрабейте имам Йорки сега почва 8 месец, но само едното му ухо се е изправило да продулжавам ли да му давам калций?

 11. 452.

  Здравейте искам да питам едно малко пинчарче на 16 дни, какво и колко милилитра мляко трябва да пие.

 12. 453.

  Здравейте! Кученцето ми йорки е на 2 месеца и се чудя дали го храня правилно. Давам му около 10 гр. на хранене и смесвам starter и junior. Правилно ли правя?

 13. 454.

  До 448. Доби - наистина е добре да се включат гранули към дневната и дажба. Опитайте се да ги накиснете и щом станат с кашоподобна консистенция ги прибавяйте към другата храна. Вероятно по този начин ще ги приеме. Относно количеството - хранете я както досега, но Ви препоръчваме да включите и калций. Той се включва още в края на бременността и се дава и след раждането. Ветеринарният Ви лекар би следвало да Ви е разяснил това.

 14. 455.

  До 449. - на този етап гранулите са му достатъчни като тип храна, а относно количеството - зависи какви са гранулите. На пакетите с гралите вече има подробни таблици с описание точно колко трябва да е дажбата според килограмите на кучето.

 15. 456.

  До 450. изпращаме Ви статия, която ще Ви бъде от полза: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/съвети-научим-куче-ходи-навън-тоалетна Относно количеството на дневната дажба - съветваме Ви да купувате гранули, на които е означено това. Повечето марки вече имат описателни таблици.

 16. 457.

  До 451. Галка - по принцип калцият се дава до 6-я месец. Не се притеснявайте за изправянето на ушенцето. Има случаи, в които пълно изправяне на ушичките настъпва чак след годинката. За даването на още калций най-добре се консултирайте със своя ветеринар.

 17. 458.

  До 452. - купете от специалните адаптирани млека за малки кученца. Там е описано точно колко трябва да давате. Не давайте прясно мляко!

 18. 459.

  До 453. Нона - какво имате предвид под "10 гр.хранене"?! Гранулите на този етап са му достатъчни.

 19. 460.

  10гр. гранули. Това е количеството, което му давам на хранене, а той се храни 4 пъти дневно и тъй като ми е първи домашен любимец не съм запозната с доста от нещата.

 20. 461.

  До 460. Нона - приблизително дажбата трябва да е около 50 гр., но това много зависи и от типа на гранулите.

Рекламирай в INSERT.BG