Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия

Храни вредни за кучетоВероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на инсулин - вещество, отделящо се от задстомашната жлеза и спомагащо за преработване на въглехидратите.

Шоколадът съдържа теобромин, който води до свръхвъзбуда на Централната нервна система (ЦНС), сърцебиене и свива артериите.

Мляко

Какво мляко се дава на кучетоКак действа млякото на кучетоПри по - голямата част от стопаните вероятно се е случвало да нахранят кученцето с мляко, след което то да получи разстройство.

Това се дължи на факта, че голяма част от кучетата не могат да понасят млечната захар (лактозата).

Често при животните липсва ензимът, който е необходим за разграждане на лактозата в резултат, на което се получават и тези храносмилателни проблеми.

Изключение тук прави киселото мляко и изварата, които в повечето случаи се усвояват добре от кучешкият организъм и рядко водят до стомашно - чревни проблеми за разлика от прясното мляко, което в 80 % от случаите води до храносмилателно разстройство.

Кости

Вредни ли са костите за кучетоВредни ли са кокалите за кучетоУстановено е, че костите не оказват благоприятно влияние върху организма на кучето, ако бъдат давани като самостоятелна храна.

Костите са богати на много минерални вещества, но са бедни на белтъчини.  В състава им влизат около 35 % калций и около 20 % фосфор. За съжаление обаче в менюто на по - голямата част от кучетата присъстват именно и само костите.

Голяма част от кученцата не успяват да смилат костите, което може да доведе до фатални последици.

Костта може да заседне в устата или гърлото и да доведе съответно до различни разкъсвания и руптури, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за Вашият любимец.

Несмлените и попаднали в стомаха кости водят до дразнене на стомашната лигавица особено при малките кученца. Следват повръщания и храносмилателни разстройства - най - честите проблеми, с които се сблъскват стопаните.

Алкохол

Може ли да давам алкохол на кучетоАлкохолът е изключително вреден за кучето. Приемането на алхокол от кучето води до залитане, препъване в предмети в резултат, на което то се травмира.

Приемът на алкохол при кучето води до подтискане функцията на Централната нервна система, Центъра на дишането и Сърдечната дейност и може да доведе до фатален край.

Солени деликатесни продукти

Вредна ли е солта за кучетоТрябва да знаете, че солта е вредна, не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит).

Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по - едрите породи кучета).

При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно и може да завърши със смърт.

Подправки

Приемът на подправки при кучето води до увреждане функцията на черния дроб, а оттам и до редица други проблеми.

Стафиди и грозде

Вредно ли е гроздето за кучетоУстановено е, че приемът на стафиди или грозде може да доведе до увреждане функцията на бъбреците. 

Впоследствие може да се стигне и до развитието на Бъбречна недостатъчност.

Кофеин - кафе или чай

Вредно ли е кафето за кучетоУстановено е, че в кофеинът се съдържа метилиран ксантин, който води до превъзбуда на Централната нервна система и сърцето.

Предизвиква гадене и повръщане, сърцебиене и в някои слуичаи дори смърт при кучето.

Бъдете внимателни!

1.5, 2 гласа
прегледи 66538

Препоръчани продукти

Коментари за Кои храни са Вредни за кучето?

 1. 617.

  До 615. евин - доста проблеми е натрупало за 2 месеца. Първо - при положение, че има паразити е добре Вашият ветеринар да състави лечебна схема за обезпаразитяване. Второ - ако кученцето има проблеми с уринирането е добре да се пусна урина за изследване! Преди това Ви съветваме да се прегледа от ветеринар!

 2. 618.

  мерси, това и направих след като ви писах, и ми дадоха да му давам една паста 5 дни по един път след това 3 почивни дни след пак 4 дни, и след това на ново с вакс... не знам преди използваше терасата по нужди, в бг. сега като съм в германия не иска да види тая тераса. :( но мокети и т.н пишка на воля но по малко както казах дали е това щото знае че е мокет но като го изкарам за 10-15 мин пред блока имаме парк но нищо не прави кво ми бил саветал..

 3. 619.

  До 618. евин - опитайте да поставяте кучешки памперс (тип подложка) на мястото, където се изхожда у дома и когато го изкарвате вземайте този памперс (използван) и го поставяйте на местата, където души. Кученцето е много малко все още и не бива да Ви притеснява това неволно изхождане у дома. Етап е, който скоро ще премине :) Също така има и спрейове за отблъскване. Ако желаете може да Ви предложим и нашите варианти в зоомагазина.

 4. 620.

  мерси за съвета иначе ще използвам, вашия метод . иначе вариянта за зоомагазина. може ли да си поръчам както казах не съм в бг.
  ай кучето е порада КЪСМЕТЛИСКА едно малко бебече

 5. 621.

  До 620. евин - Да, може да се поръчва и извън България, просто доставката излиза по-скъпа. Ако пратката е до 5 кг доставката е 37 лв. Изпращаме Ви линк с нашите спрейове, ако желаете да ги разгледате и евентуално да поръчате. Ако се затруднявате с онлайн поръчката може да ни пишете и на емайла.

 6. 622.

  Имам померан мини шпиц на 4 месеца е по колко пъти трябва да го храня на ден и колко трябва да тежи

 7. 623.

  До 622. - на тази възраст може да преминете към 3 пъти хранения на ден. Относно теглото - относително е при всички, тъй като по време на растежния период някои наддават повече на тегло, след това на височина и обратно. Затова е добре да направим заключение за теглото след навършване поне на 12 месеца.

 8. 624.

  IMAM CHIHUAHUA .KUPILA SIM GO BOLNO BEZ DA ZNAM PIK I SOBSTVENIKA NISTO NE MI KAZA ..IMA PARAZITI PO KOJATA tova e zaboliavane koto mu Padat KOSMITE NA KRIGCCHETA PO ZIALOTO TIALO .S KAKVO DA GO LEKUVAM I KOLKO E OPASNO ZA HORATA MERSI

 9. 625.

  До 624. - за да се установи точно какъв е типа на кожното заболяване е нужен преглед от ветеринар и вземане на кожна проба за изследване! След установяване на точната причина, ветеринарят ще Ви състави и съответната схема на лечение. Не Ви съветваме да предприемате нищо в домашни условия!

 10. 626.

  Имам 3 кученца Йорки на 8 месеца още не са изправили ушите ,все още пикат и акат навсякъде,засега са навън ,но когато стане студено ще ги приберем вътре и незнам как ще се справим. Когато влезат в мазето или в спалните ,непременно веднага се изакат или изпикат .

 11. 627.

  Само сутрин и вечер им давам по 30 грама гранулки ,дали е достатъчно незнам ?

 12. 628.

  До 626,627. Надежда - по отношение на изхождането - съветваме Ви да започнете да ги разкарвате на каишка и да им въведете режим (например разходка сутрин и вечер). При положение, че сега са свикнали навън е нормално да се изхождат навсякъде. Трябва да започнете отсега, защото в противен случай ще се изхождат у дома. Относно храненето - зависи кой тип гранули давате. Всяка марка има свои грамажи за дневна дажба. Има и специализирана храна за йоркита, която е за предпочитане. На нея си има и таблички, на които е означено точно колко трябва да давате.

 13. 629.

  Вече имаме напредък, мога да кажа ,че се освободиха от каишките и вече ги изкарвам ,навън за по малко ,защото малкия още не е съвсем спокоен,но още никой не се е изхожда навън. Знам ,че още е много бърже и се надявам да постигнем напредък. Благодаря !

 14. 630.

  здр. мерси за всички останали съвети и дестват.
  имам един въпрост и мн се притеснявам, кученцето ми падна днес сутринта и по принцип ушленцата който ги има бяха леко клепнати.. и сега еднато се изправи а другото си остана така.. и не знам кво става има шанс при удара другото ухо да си остане така клепнато а другото изправено ...

 15. 631.

  До 630. евин - не, едва ли това е причината. Най-вероятно е само временно и се е получило вследствие на самия стресов фактор от удара.

 16. 632.

  да така е но се оказа че се изправиха и двете ушлета ста една малка мишка

 17. 633.

  Здравейте имам английски булдог на 3 месеца.храним го с педи гри за малки кученца но имаме проблем.проблемът е че акото му е рядко и когато го понахраним малко повече има и малко кръв.а когато му даваме по малко храна то отслабва много и е постоянно гладен.ходихме на ветеринар изписа ни лекарства сега като ги спряхме пак започна проблема с кръвта.та въпроса ми е възможно ли е да е от храната която му даваме и със какво да го храним?

 18. 634.

  До 633. Мери - има няколко възможно причини за налието на кръв в изпражненията. Една от тях е заболяването Парвовироза, за него обаче общото състояние обикновено е влошено. За Ваше успокоение може да направите тест. Другата причина могат да бъдат и паразити. Затова Ви съветваме да пуснете копропроба за изследване и ако тя е положително е необходимо да се назначи схема за обезпаразитяване. Вероятността храната (ако не сте давали кости, разбира се) да е причината е много малка.

 19. 635.

  здр. имам кученце на 3 мес. сега е 3.400 грама. искам да попитам как е по добре преди или след хранене трябва да се излиза, не знам аз лично не мисля да хапне и тогава разходка поне ще е по послушна и няма да яде боклуци по улицата.. но пък за сметка на това цяла вечер стискала и не знам дали е добра идея едва ли ще и комфортно да се нахрани с това напрежение.

 20. 636.

  До 635. евин - за малките е препоръчително разходката да е 15-20 минути след хранене. Ние лично бихме Ви препоръчали сутрин да се изкара преди закуска, а вечер след като се нахрани.

Рекламирай в INSERT.BG