Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия

Храни вредни за кучетоВероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на инсулин - вещество, отделящо се от задстомашната жлеза и спомагащо за преработване на въглехидратите.

Шоколадът съдържа теобромин, който води до свръхвъзбуда на Централната нервна система (ЦНС), сърцебиене и свива артериите.

Мляко

Какво мляко се дава на кучетоКак действа млякото на кучетоПри по - голямата част от стопаните вероятно се е случвало да нахранят кученцето с мляко, след което то да получи разстройство.

Това се дължи на факта, че голяма част от кучетата не могат да понасят млечната захар (лактозата).

Често при животните липсва ензимът, който е необходим за разграждане на лактозата в резултат, на което се получават и тези храносмилателни проблеми.

Изключение тук прави киселото мляко и изварата, които в повечето случаи се усвояват добре от кучешкият организъм и рядко водят до стомашно - чревни проблеми за разлика от прясното мляко, което в 80 % от случаите води до храносмилателно разстройство.

Кости

Вредни ли са костите за кучетоВредни ли са кокалите за кучетоУстановено е, че костите не оказват благоприятно влияние върху организма на кучето, ако бъдат давани като самостоятелна храна.

Костите са богати на много минерални вещества, но са бедни на белтъчини.  В състава им влизат около 35 % калций и около 20 % фосфор. За съжаление обаче в менюто на по - голямата част от кучетата присъстват именно и само костите.

Голяма част от кученцата не успяват да смилат костите, което може да доведе до фатални последици.

Костта може да заседне в устата или гърлото и да доведе съответно до различни разкъсвания и руптури, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за Вашият любимец.

Несмлените и попаднали в стомаха кости водят до дразнене на стомашната лигавица особено при малките кученца. Следват повръщания и храносмилателни разстройства - най - честите проблеми, с които се сблъскват стопаните.

Алкохол

Може ли да давам алкохол на кучетоАлкохолът е изключително вреден за кучето. Приемането на алхокол от кучето води до залитане, препъване в предмети в резултат, на което то се травмира.

Приемът на алкохол при кучето води до подтискане функцията на Централната нервна система, Центъра на дишането и Сърдечната дейност и може да доведе до фатален край.

Солени деликатесни продукти

Вредна ли е солта за кучетоТрябва да знаете, че солта е вредна, не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит).

Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по - едрите породи кучета).

При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно и може да завърши със смърт.

Подправки

Приемът на подправки при кучето води до увреждане функцията на черния дроб, а оттам и до редица други проблеми.

Стафиди и грозде

Вредно ли е гроздето за кучетоУстановено е, че приемът на стафиди или грозде може да доведе до увреждане функцията на бъбреците. 

Впоследствие може да се стигне и до развитието на Бъбречна недостатъчност.

Кофеин - кафе или чай

Вредно ли е кафето за кучетоУстановено е, че в кофеинът се съдържа метилиран ксантин, който води до превъзбуда на Централната нервна система и сърцето.

Предизвиква гадене и повръщане, сърцебиене и в някои слуичаи дори смърт при кучето.

Бъдете внимателни!

Коментари за Кои храни са Вредни за кучето?

 1. 270.

  imam ky4e na 2god postoanno si 4eshe yhoto ite4e kakvo my e

 2. 271.

  До 270. Анонимен - не губете време и при първа възможност заведете любимеца си на ветеринар. При положение, че има секрет е сигурно, че има инфекция. Има голяма вероятност да има и чуждо тяло в него. Най-често това са осилите в този период. Не правете опити за лечение у дома! Успех.

 3. 272.

  Имам йоркшир на 1 год. - храня го с гранули и от време на време бисквитки като за неговата възраст - не е акал от 2 дни : Въпросът ми е дали е притеснително, какво да направя, да изчакам или да посетя ветеринар? Иначе е игрив с апетити и без каквито и да са други видими особености1

 4. 273.

  До 272. - опитайте с малко прясно мляко. По принцип може да се даде рициново масло, но тъй като йоркширите са доста чувствителни като цяло не ви го препоръчваме. Хубаво е ако не се изходи до 2 дни максимум и след прясното мляко да се види от ветеринар. Наблюдавайте го и ако видите нещо притеснително със сигурност посетете ветеринар!

 5. 274.

  Здравейте, имам сибирско хъски на година и 7месеца от 2 седмици го храня освен с гранули и с патешки фенери. Той изяжда по 2 фенера и 400 гр гранули и още иска пък получава стомашно разстройство още като го взех на 6 месеца беше слабо незнам какво да правя то е 59 см високо и изглежда слабо сигурно е около 20 -22 кг с какво да го храня и как ако можете да ми кажете щото вече направо незнам какво да провя с него той гранулите ги дъвче много малко гълта ги направо

 6. 275.

  До 274. Анонимен - първото, което бихме Ви посъветвали да направите е профилактична копропроба за наличие на вътрешни паразити, които много често водят до постоянно разстройство. По този начин и Вие ще бъдете спокойни. Бихме Ви посъветвали да спрете поне временно фенерите и да наблегнете само на гранули. Хубаво е да вземете от лечебните, които са предназначени за гастроинтестинални проблеми (предлагат се различни марки в зоомагазините). При положение, че ги гълта може предварително да ги раздробявате или накисвате. Успех!

 7. 276.

  Здравейте, имам куче лабрадор на 50 дни, даваме му 50 грама гранули по 4 пъти на ден, като вечер му слагаме калция във храната по 1/3 (калция е на таблетки). Първоначално ни казаха да му даваме по малко месо и ориз, но получи разтройство и ни казаха че е от месото и ориза, защото е още малък. И спряхме да му даваме. Попринцип е много игрив и се закача, но днес обаче повърна 3 пъти в период около половин-един час. И се притеснявам. Може ли да е от това, че яде много бързо храната като му дадем или от това, че може да е погълнал нещо, ако си е играл /вестник,нещо от пантофа и тн./ или пък да е от калция??? След като повърна само лежи, не е игрив. От какво може да е и трябва ли да го водим на ветеринар?

 8. 277.

  До 276. Йоли В. - първото което трябва да направите сега е да му оставите само вода за през нощта и да не му давате за ядене нищо повече за днес, тъй като очевидно стомашната лигавица е вече раздразнена. Изчакайте и ако повръщането продължи и утре тогава го заведете на ветеринар. Спрете даването на месо - наистина е малък. За възрастта, в която се намира гранулите, накиснати с вода или кисело мляко са му достатъчни. Относно калция - малко вероятно е повръщането да е от него, но по принцип се започва даването му след 60-я ден. Не е фатално, разбира се, че сте започнали и по-рано.

 9. 278.

  Здравейте , имам померански шпиц момиченце на 5 годинки.Това лято много й падна козинката , цялата къща е косми.Кажете какво да правя , яде гранулки,малко пилешко сварено месце и обожава котешките консерви - това правилно ли е

 10. 279.

  До 278. Анонимен - уверете се, че опадването на козината не е патологично, т.е. няма голи петна, сърбеж. За да укрепите космената покривка направете курс с витамини, предзназначени за тази цел. Предлагат се във ветеринарните аптеки и клиники. Относно храненето - вероятно се притеснявате за котешките консерви? - голяма част от дребните породи имат предпочитания точно към котешкият тип консерви. Стига да ги усвоява добре и нямате проблеми, може да ги давате.

 11. 280.

  Здравейте, имам пинчер мъжки на 4мес. и 1 седмица. Храня го по 4 пъти дневно с пилешко месо, понякога + варени картофи и моркови; по малко и гранули. Количеството съобразявам с указанията, но той винаги е гладен и като че ли няма наяждане. На разходките непрекъснато обира всякакви боклуци и ако не ги извадя от устата( рядко се случва) ги гълта. Мога ли да му давам по малко някои сурови зеленчуци като краставици и домати? Много е енергичен и навън бяга като луд, но все още не иска да върши физиологичните нужди извън дома, където вече почти свикна да ползва предимно банята с тази цел; обича да му е чисто и непрекъснато банята се мие с екологичен препарат, чиято миризма обожава. Моля Ви за някои указания по въпроса със свикването за физиологичните нужди навън, както и за храната. Благодаря Ви предварително!

 12. 281.

  До 280. Кали - може спокойно да му давате краставици и домати като в началото пробвайте с малко парченце и от двете за да видите как ще му се отразят. Всеки организъм е индивидуален. Морковите са чудесна добавка към хранителното му меню. Относно физиологичните му нужди - нормално е за възрастта, в която се намира. Изпращаме ви някои линкове със статии относно вашите въпроси, които да ви бъдат от полза:

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/съвети-научим-куче-ходи-навън-тоалетна

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/кои-хранителни-продукти-опасни-здравето-котките-кучетата

 13. 282.

  Здравейте,може ли да ми кажете каква порода е кучето от втората снимка?

 14. 283.

  До 282. VONI - тъй като коментарите излизат в главната статия, бихте ли уточнили за коя подстатия (коя точка) от главната статия става въпрос?

 15. 284.

  кученцето с купичката което е под таблицата за хранене на главна страница

 16. 285.

  До 284. VONI - предполагаме, че става въпрос за снимката в подстатията "Колко често трябва да се храни кучето" - кученцето до купичката е Йоркширски териер (йоркшир).

 17. 286.

  zdraveyte moyto kuche e dogo argentino zaplodih go predi 20 dena no ot matkata i teche malko kriv i pak e naduto

 18. 287.

  До 286. georgi - съветваме Ви да се види от ветеринар на място!

 19. 288.

  Zdraweite, imam jack russell terrier na 7 sedmici iskam da popitam po kolko puti trqbwa da se hrani na den i kakwa hrana e podxodqshta za nego sushto taka kakwi witami i kak da mu nabawqm kalcii

 20. 289.

  До 288. aleksandra - за тази възраст е препоръчително хранене по 4 пъти на ден; гранулите са достатъчни за задоволяване на дневните му нужди, като количеството им зависи от техния вид; калцият се препоръчва след втория месец, но тъй като породата не е голяма може спокойно да използвате комбинирани витаминни таблетки, в които има включен калций, например "KAWU".

Начало » Проблеми при животните » Хранене на кучето » Кои храни са Вредни за кучето?

Рекламирай в INSERT.BG