Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия

Храни вредни за кучетоВероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на инсулин - вещество, отделящо се от задстомашната жлеза и спомагащо за преработване на въглехидратите.

Шоколадът съдържа теобромин, който води до свръхвъзбуда на Централната нервна система (ЦНС), сърцебиене и свива артериите.

Мляко

Какво мляко се дава на кучетоКак действа млякото на кучетоПри по - голямата част от стопаните вероятно се е случвало да нахранят кученцето с мляко, след което то да получи разстройство.

Това се дължи на факта, че голяма част от кучетата не могат да понасят млечната захар (лактозата).

Често при животните липсва ензимът, който е необходим за разграждане на лактозата в резултат, на което се получават и тези храносмилателни проблеми.

Изключение тук прави киселото мляко и изварата, които в повечето случаи се усвояват добре от кучешкият организъм и рядко водят до стомашно - чревни проблеми за разлика от прясното мляко, което в 80 % от случаите води до храносмилателно разстройство.

Кости

Вредни ли са костите за кучетоВредни ли са кокалите за кучетоУстановено е, че костите не оказват благоприятно влияние върху организма на кучето, ако бъдат давани като самостоятелна храна.

Костите са богати на много минерални вещества, но са бедни на белтъчини.  В състава им влизат около 35 % калций и около 20 % фосфор. За съжаление обаче в менюто на по - голямата част от кучетата присъстват именно и само костите.

Голяма част от кученцата не успяват да смилат костите, което може да доведе до фатални последици.

Костта може да заседне в устата или гърлото и да доведе съответно до различни разкъсвания и руптури, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за Вашият любимец.

Несмлените и попаднали в стомаха кости водят до дразнене на стомашната лигавица особено при малките кученца. Следват повръщания и храносмилателни разстройства - най - честите проблеми, с които се сблъскват стопаните.

Алкохол

Може ли да давам алкохол на кучетоАлкохолът е изключително вреден за кучето. Приемането на алхокол от кучето води до залитане, препъване в предмети в резултат, на което то се травмира.

Приемът на алкохол при кучето води до подтискане функцията на Централната нервна система, Центъра на дишането и Сърдечната дейност и може да доведе до фатален край.

Солени деликатесни продукти

Вредна ли е солта за кучетоТрябва да знаете, че солта е вредна, не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит).

Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по - едрите породи кучета).

При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно и може да завърши със смърт.

Подправки

Приемът на подправки при кучето води до увреждане функцията на черния дроб, а оттам и до редица други проблеми.

Стафиди и грозде

Вредно ли е гроздето за кучетоУстановено е, че приемът на стафиди или грозде може да доведе до увреждане функцията на бъбреците. 

Впоследствие може да се стигне и до развитието на Бъбречна недостатъчност.

Кофеин - кафе или чай

Вредно ли е кафето за кучетоУстановено е, че в кофеинът се съдържа метилиран ксантин, който води до превъзбуда на Централната нервна система и сърцето.

Предизвиква гадене и повръщане, сърцебиене и в някои слуичаи дори смърт при кучето.

Бъдете внимателни!

2.0, 1 гласа
прегледи 56041

Препоръчани продукти

Коментари за Кои храни са Вредни за кучето?

 1. 570.

  До 569. Ева - в такъв случай Ви съветваме да се консултирате с треньор на кучета и при възможност да го запишете в обучителен клас.

 2. 571.

  Благодаря, надявах се на друг отговор :)

 3. 572.

  Здравейте! Имам Йорки на 2 месеца и половина храня го с PRO PLAN puppy, по схемата на опаковката пише за кучета до 1 кг да се дава по 50-60 гр. дневно.... Мога ли да се доверя на написаното на опаковката, не е ли много? Кученцето тежи около 850 гр. в момента. Благодаря !

 4. 573.

  Здравейте,имам мъжко питбулче на 100 дни и е 14,400 кг.Какви добавки към месото мога да му давам(яде само обезкостено пилешко месо и 1 яице на ден).Яде колкото може,не го ограничавам :)

 5. 574.

  До 572. - това е дневната дажба. Разделено на 3 или 4 приема не би следвало да му е много.

 6. 575.

  До 573. Мирослав - бихме Ви повъветвали да включите към храната му гранули. Нека те бъдат основната му храна и обезкостеното месо бъде само добавка към тях и то не всеки ден.

 7. 576.

  Здравейте, мога ли да попитам по колко грама гранулирана храна трябва да се дава на лабрадорче на 50 дена, доктора е казал 3 пъти на ден по 100 гр. ,струва ми се твърде много.

 8. 577.

  До 576. Силвия - дневната дажба зависи от типа на гранулите. Всяка марка има различни грамажи. На гранулите от по-висок клас има таблички на самите пакети и там е описано по колко точно трябва да се дава. Ако ги вземате насипно Ви съветваме да разберете марката на гранулите и да питате консултантите в зоомагазина колко е дневната дажба. Ако не успеете да получите информация от тях ни напишете марката, за да Ви кажем колко е дневната дажба.

 9. 578.

  Zdravei te imam pincher na 2 meseca i go hranq s mleko dobre li e ???

 10. 579.

  До 578. Simi - за тази възраст гранулките са най-подходящи за кученцето. Те трябва да бъдат съобразени с възрастта му, разбира се. Може да ги накисвате в началото ако са му твърди. Ако давате мляко, то нека бъде кисело, тъй като от прясното често се стига до стомашно-чревни разстройства поради невъзможност за неговото усвояване. Гранулките може да накисвате с вода и от време на време с кисело мляко.

 11. 580.

  Имам пинчер на 3 месеца на когото му клепна едното ухо. Дали това може да е липса на калций? Имам таблетки с калций за кучета, но не знам ако ги давам колко време трябва да ги приема и на какви интервали

 12. 581.

  До 580. Нина - не се притеснявайте. Още е мъничко и е нормално ушичките да не са изправени за постоянно. Може да клепва едното ухо, после другото, временно да клепват и после да се изправят. Не пречи разбира се да направите схема с калций. Примерна схема, която бихме Ви препоръчали - 15 дни давате и 15 почивате. После може да повторите.

 13. 582.

  Благодаря много

 14. 583.

  Имам каракачанка на пет месеца, а вече е 17 килограма.
  Върху чувала с българските гранули ЛЮБИМЕЦ за малки кученца
  има таблица за хранене но тя е за тегло до 10 килограма.
  Как да я храня?
  При това тегло не изглежда пълна, напротив много е стройна.

 15. 584.

  До 583. Иван 47 - съветваме Ви да изберете вариант, който отговаря на нейните килограми. В противен случай ще трябва да давате приблизителен грамаж.

 16. 585.

  Здравейте! Имам немска овчарка. Купувам постоянно от гранулирани храни Pedigree. Те добре ли са за кучето?

 17. 586.

  Zdraveite az imam dogo arjentinka i pricipno si i davam da si pohapva na 50 dni e no zabelqvam che kato se iskara q pomruzva ticha malko umorqva se drugoto koeto zabelqzvam ne iska da hodi na kaish

 18. 587.

  585. Имам... - педигри са висок клас гранули, добри са, да.

 19. 588.

  До 586. kiki - кученцето е още малко. Не се притеснявайте. Съветваме Ви да започнете обучение от сега. Ще Ви изпратим 2 статии, която ще Ви бъде от полза: 1. http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-следва-без-каишка , 2. http://zoomedia.baubau.bg/съвети/как-водите-кучето-каишка

 20. 589.

  :)!

Рекламирай в INSERT.BG