Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои храни са Вредни за кучето?

Шоколад и сладки изделия

Храни вредни за кучетоВероятно повечето от Вас са чували, че шоколадът е токсичен за кучето. А питали ли сте се "Защо?" Причината за това е, че приемът на сладки изделия не води до отделянето на инсулин - вещество, отделящо се от задстомашната жлеза и спомагащо за преработване на въглехидратите.

Шоколадът съдържа теобромин, който води до свръхвъзбуда на Централната нервна система (ЦНС), сърцебиене и свива артериите.

Мляко

Какво мляко се дава на кучетоКак действа млякото на кучетоПри по - голямата част от стопаните вероятно се е случвало да нахранят кученцето с мляко, след което то да получи разстройство.

Това се дължи на факта, че голяма част от кучетата не могат да понасят млечната захар (лактозата).

Често при животните липсва ензимът, който е необходим за разграждане на лактозата в резултат, на което се получават и тези храносмилателни проблеми.

Изключение тук прави киселото мляко и изварата, които в повечето случаи се усвояват добре от кучешкият организъм и рядко водят до стомашно - чревни проблеми за разлика от прясното мляко, което в 80 % от случаите води до храносмилателно разстройство.

Кости

Вредни ли са костите за кучетоВредни ли са кокалите за кучетоУстановено е, че костите не оказват благоприятно влияние върху организма на кучето, ако бъдат давани като самостоятелна храна.

Костите са богати на много минерални вещества, но са бедни на белтъчини.  В състава им влизат около 35 % калций и около 20 % фосфор. За съжаление обаче в менюто на по - голямата част от кучетата присъстват именно и само костите.

Голяма част от кученцата не успяват да смилат костите, което може да доведе до фатални последици.

Костта може да заседне в устата или гърлото и да доведе съответно до различни разкъсвания и руптури, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за Вашият любимец.

Несмлените и попаднали в стомаха кости водят до дразнене на стомашната лигавица особено при малките кученца. Следват повръщания и храносмилателни разстройства - най - честите проблеми, с които се сблъскват стопаните.

Алкохол

Може ли да давам алкохол на кучетоАлкохолът е изключително вреден за кучето. Приемането на алхокол от кучето води до залитане, препъване в предмети в резултат, на което то се травмира.

Приемът на алкохол при кучето води до подтискане функцията на Централната нервна система, Центъра на дишането и Сърдечната дейност и може да доведе до фатален край.

Солени деликатесни продукти

Вредна ли е солта за кучетоТрябва да знаете, че солта е вредна, не само за хората, но и за кучетата. Приемът на храни богати на сол води до стомашни болки и понякога до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит).

Приемът на много солена храна води и до голяма жажда и прием на повече от нормалното количество вода. Това от своя страна може да доведе до разширение на стомаха (особено при по - едрите породи кучета).

При това състояние стомахът се препълва с газове и за часове може да настъпи неговото превъртане, което е много опасно и може да завърши със смърт.

Подправки

Приемът на подправки при кучето води до увреждане функцията на черния дроб, а оттам и до редица други проблеми.

Стафиди и грозде

Вредно ли е гроздето за кучетоУстановено е, че приемът на стафиди или грозде може да доведе до увреждане функцията на бъбреците. 

Впоследствие може да се стигне и до развитието на Бъбречна недостатъчност.

Кофеин - кафе или чай

Вредно ли е кафето за кучетоУстановено е, че в кофеинът се съдържа метилиран ксантин, който води до превъзбуда на Централната нервна система и сърцето.

Предизвиква гадене и повръщане, сърцебиене и в някои слуичаи дори смърт при кучето.

Бъдете внимателни!

Коментари за Кои храни са Вредни за кучето?

 1. 198.

  Да,така е но не разбирам как да го отбием от мама?да ги отделим в смисъл в различни стаи ли примерно?той не иска гранули,близва по малко и пак търси мама,защото е гладен.Не знам,какво да направя.Извинявам се за глупавите въпроси,но за първи път ми се случва да отглеждаме пале.

 2. 199.

  До 198. Ми - отделни стаи е най-добрият вариант, когато не са под ваш контрол. Съветваме ви опитате и затоплено кисело мляко. При всеки негов опит за засукване му давайте паничката с мляко. Може да започнете с натопяване на вашият пръст с мляко. Това е много добър начин за "примамване" на кученцето. Постепенно с всяко отделяне от майката при опита му да засуче, малкото ще свикне. Не се притеснявайте :)

 3. 200.

  Много,много Ви благодаря:)))))))))))))))))

 4. 201.

  Здравейте. Аз имам Ротвайлер на 4 месеца и незнам как да се справя с лакомията му въобще не си дъвче храната а направо я гълта и после я повръща

 5. 202.

  До 201. Лидка - от голямо значение е честотата на даване на дневната дажба. Съветваме ви тя да бъде разделена на поне 4 приема за вашият случай. Ако досега е давана на два пъти, описаното от вас поведение не е учудващо. Също така се уверете дали дневната дажба не му идва малко като количество.

 6. 203.

  Здравейте,кученцето стана на 3 седмици вече кога трябва да му бия ваксина моля ви се помогнете ми де не изпусна ваксината,последното кученце което остана живо е добре почна да ходи и постоянно се разхожда със сини очички е и е много сладко,но наистина не знам кога трябва да му бия ваксината,благодаря ви предварително

 7. 204.

  До 203. Мименцето - към 38-40 ден направете вътрещно обезпаразитяване (дава се паста за ендопаразити) и след 2-3 дни може да се постави и първата ваксина. Когато към 40 ден отидете на ветеринар за обезпаразитяване, кученцето ще бъде прегледано и ако е наред ще ви насрочат и датата за първата ваксина. В повечето случаи е точно след 2-3 дни, както ви написахме. Не се притеснявайте, не сте изпуснали срока :)

 8. 205.

  Здравейте имам 5 бебета Ши Тцу. Първите 4 са добре, но петата госрожица е доста дребна на 10 дни тежеше само 315гр. и лекарите ми казаха да я дохранвам с адаптирано мляка и сега на 18 дни е 386 гр. Но днес ми направи впечатление, че е повърнала

 9. 206.

  Благодаря ви :)

 10. 207.

  До 205. Анонимен - обикновено във всяко едно кучило има кученце, което е по-малко. Наблюдавайте го и ако повръщането продължи е задължително да се види от ветеринар. Уверете се, че в стремежа си да не оставите кученцето гладно, не го прехранвате!

 11. 208.

  Благодаря днес не е повръщала;)

 12. 209.

  Аз имам едно малко бебе момече кученце.
  Но има един проблем...
  То е само на 3-4 дни но не е жизнено както останалите му сестри и брат.
  Много се притеснявам за него :(
  Опитваме се да го храним с прясно мляко,но все пак то има нужда от кърменето на майката.
  Когато го поставим принея,то няма сили да се нахрани самостоятелно.
  Моля ви кавете ми какво мога да сторя по този проблем :( ...

 13. 210.

  До 209. Анинимен - хубаво е да знаете, че в повечето случаи винаги има едно по-слабо кученце от всяко кучило. Задължително изключете прясното мляко и му купете специално сухо адаптирано мляко за новородени кученца. Необходимо е да имате и биберон. Подхранвайте кученцето със сухото мляко, което ще разтворите с топла вода. На опаковките са описани подробни инструкции. Успех!

 14. 211.

  Здравейте!Кучето ми роди на 29.03.2014 четири кученца,вече са на 25дни и всичко беше наред,но майката е с разранена гърда!Някъде се е закачила като се е разхождала или малките са я драпнали незнам но раната е доста гадна и я боли!Намазах я с йод,сложих и марля и я превързах!Но тя няма сила,боли я и неможе да ги кърми,а те са гладни милите и квичат ли квичат...Днес два пъти ги нахраних с кисело мляко(както пише по горе) и ѝ ги дадох да ги оближе.Сгреших ли като го направих,още рано ли е да ги храня,какво да правя??????

 15. 212.

  Раната ѝ е от днес!Тя е гонче...е май не е чистокръвно,но я заводихме с истинско и малките са много хубави!Благодаря ви предварително!

 16. 213.

  До 211, 212. Цветелина - хубаво е да вземете мерки за раната - може да си купите риванолов разтвор, с който да я промиване и някакъв спрей, с който да обработвате раната (Хиносептан спрей и др., които се предлагат във вет.аптеки). За да не я разраняват малките е хубаво по някакъв начин да превързвате леко млечната жлеза. Това може да направите чрез поставянето на стерилна марля върху нея и прекарате бинт през гръдния кош, който ще държи марлята.

  Относно храненето на кученцата - малки са още за кисело мляко. Вземете от специалните сухи адаптирани млека за малки кученца. С тях спокойно може да ги дохранвате, тъй като са съобразени с нуждите на новородените. Продават се във вет. магазини и аптеки. След 30-35 ден може да започнете и включването на кисело мляко в менюто им, както и накисването на гранулки, които при размекването си ще станат на каша и ще се приемат лесно от кученцата.

 17. 214.

  Благодаря за бързия отговор!Точно така я превързах,само че я намазах с йод.А марлята трябва ли да е суха или да я напоя малко,да знам какво да правя поне за тази нощ,защото чак утре ще имам възможност да отида до аптека и да купя сухо мляко и спрей?!Отново благодаря!

 18. 215.

  До 214. Цветелина - не е хубаво да стои с марля напоена с йод, тъй като може да изгори кожата. Намазването й за предотвратяване на инфекция е достатъчно докато вземете риванолов разтвор, който е с по-меко действие и ще успокои разранената кожа. Ако в аптеката ви предложат крем също може да вземете вместо спрей. Обяснете типа на раната и те ще ви препоръчат най-добрия вариант :)

  Ако у вас имате риванолов или гентамицинов крем (дори хуманни) може да го ползвате!

 19. 216.

  Zdraveite ! Hubavo li e da se vzeme malkoto ku4ence ot maikata na 31 dena kato stane ?

 20. 217.

  Здрвейте! Искам да си взема Пинчер (нормален е, не е мини) , но се притеснявам, защото още е много малко да го взема от майката. Родило се е на 28.03.2014 г. Кога е най - добре да си го взема, на колко дена трябва да е. Мъжко е кученцето и е по голямо от останалите три кученца (женски са)
  Благодаря Ви предварително!

Начало » Проблеми при животните » Хранене на кучето » Кои храни са Вредни за кучето?

Рекламирай в INSERT.BG