Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кои са най - честите грешки при хранене на кучето?

1. Рязка смяна в менюто на кучето - ако сте решили да смените храната на вашият любимец първо трябва да се убедите че той наистина има нужда от това. Ако сте решили да направите това е хубаво да се посъветване с ветеринар, който ще ви насочи точно към типа храна, към която да преминете.

Грешки при хранене на кучетоКога преяжда кучетоПървата седмица трябва да бъдете най - внимателни и да следите как вашето куче приема своето ново меню. Дори да видите, че кучето харесва повече своята нова храна в първите дни не трябва да го прехранвате, колкото и да му е харесала новата храна.

Необходимо е време (5 -7 дни) стомахът му да се адаптира към хранителната промяна.

2. Прехранване или недостатъчна дажба на кучето

3. Грешки в честотата на хранене

4. Даване на "остатъци" от масата - това е голяма грешка, която правят много стопани. Ако не научите кученцето да яде само от своята купичка, докато е малко при всяко ваше сядане то ще ви гледа жално като "просяк".

5. Даване на сурово месо - не бива да се дава тъй като е опасен източник на бактерии (салмонели, камплобактерии и др.), които са опасни не само за животните, но и за човек. В суровото месо може да се съдържат и паразити.

6. Честа смяна на хранителния режим - промяна във времето на хранене, смяна на менюто и др.

В какво трябва да се храни кучето?

Всеки собственик на куче, трябва да знае, че е необходимо съдът, в който се дава храната на кучето да бъде чист и да не е ръждясал и метален, тъй като много лесно се окислява, а това от своя страна влошава качеството на храната.

Освен това, окисите на различните метали действат неблагоприятно и токсично на организма на вашия любимец. Размерът на съда трябва да е съобразен с размера на кучето.

3.2, 10 гласа
прегледи 54296

Препоръчани продукти

Коментари за Кои са най - честите грешки при хранене на кучето?

 1. 848.

  До 846. Мария - не само, че може, но е препоръчително гранулките да бъдат накисвани 20-тина минути преди да се дадат, за да станат на каша. Но не Ви препоръчваме да ги накисвате с прясно мляко, тъй като не могат да го усвояват и е твърде вероятно да получи разстройство. Може да ги накисвате в малко вода или кисело мляко.

 2. 849.

  Здравейте,имам един въпрос,става въпрос за 2-месечен НОК.Въпроса ми е мога ли да му давам освен гранулка чат пат и агнешки дреболии+черен дроб,естетсвено сварени разбира се?

 3. 850.

  До 849. 847 - да, сварени може, но е добре да бъдат премесени с гранулите!

 4. 851.

  Здравейте имам един въпрос
  Имам английски кокер на 2 год е
  Във годината един път му се надува носът все едно е ужилено от пчела но аз си го гледам вътре и няма от къде да го ужили пчела но имам съмнение само от солените продукти купувам му телешки салам но ее доста солено и дали е възможно от солта да го болят венците и за това да му се надува носът

 5. 852.

  Здравейте. Имам САО на 8 месеца, мъжко, сам си иска да яде сутрин, обед , вечер, все е гладен. Въпроса ми е по колко грама трябва да яде на хранене , сутрун яде гранули, след това готвено ориз с месо или пил.кайма. Расте на височина, но не дебелее.Благодаря

 6. 853.

  До 851. Стилиян - напълно възможно е, съветваме Ви да не му давате повече подобен тип продукти, особено салами за човешка консумация! Не случайно има храни за кучета! Ако искате да давате салам, има специални кучешки салами, които са съобразени с хранителните нужди на кучетата!

 7. 854.

  До 852. Виолета - дневната дажба за гранулирана храна зависи от марката. Всяка марка има свои индивидуални препоръчителни грамажи, обикновено са отделязани като табличка на самата опаковка. Ако вземате гранулите насипно попитайте в зоомагазина, там ще Ви кажат и колко е препоръчителната дажба. Относно теглото - не се притеснявайте, сега кученцето е в растежен период, ако е физически здраво няма основание за притеснение! Също така, имайте предвид и летния сезон, когато кучетата по-трудно наддават на тегло предвид жегите.

 8. 855.

  Имаме кученце на 20 дни ,отбито от майката на 15 ден.с какво и по колко трябва да го храня?КРЪСТОСКА МЕЖДУ ПИНЧЕР И МОПС.

 9. 856.

  До 855. Мария - до 33-34 ден е достатъчно хранене с адаптирано мляко. След това може постепенно да започнете захранване с пауч и гранулки, които трябва да са от тип puppy/junior. Гранулките накисвайте за около 30 минути във вода, за да станат на кашичка.

 10. 857.

  Здравейте. Първо да Ви благодаря за отговора и да Ви Честитя Новата година. Желая ви здраве. А сега към въпроса му. Кучето ми е САО мъжко, вече стана на 1 година. Имам и женска на 8 год. Забелязвам от 1 месец насам, че мъжкото ходи и ближи и захапва изпражненията на женската. Аз забелязах и го следя и му се карам, но не успявам винаги, понеже са на двора свободно. На какво е дължи това? Как да го отуча? Благодаря.

 11. 858.

  Добър ден. Имам Американски питбул териер. В момента е на 5месеца точно. Храня го само с премиум клас храна (Orijen), отделно му варя и телешко месо с ориз. Проблемът е, че яде повече от необходимото дори, а ребрата му се броят. Направени са всички ваксини, също така го обезпаразитявам редовно. Не виждам и нищо притиснително в изпражненията му.

 12. 859.

  Имам голам проблем имам куче порода чау чау слет раждане мал ките ми умира рмщат нескат да смучат до тре тия де умират какво траб ва да направя отридена неспа ногомие жал мола информатсия

 13. 860.

  Здравейте,имам въпрос:Имаме си 6кученца,сега на 17.04. правят 1 месец,а майка им от два дена не ходи при тях.Не прекъснато квичат,защото са гладни,дали да им дадем вече прясно мляко или нещо друго,моля за помощ.Благодаря

 14. 861.

  Здравейте!По колко грама е нормално да качват бебетата чихуахуа и ако някое качва по-малко от необходимото,но суче,трябва ли да се дохранва?

 15. 862.

  Здравейте. Съседите ми отглеждат кучета. От 3 дни едно куче вие почти през целия ден и нощ. Разбрах че са го откъснали от малките кучета. Какво е мението Ви и предложения за случая.

 16. 863.

  Здравейте,имам каракачанка на два месеца .Ветеринарят ми препоръча да започна да я храня с SPECIAL DOG FOOD ENERGY.Гранулите са едрички но аз ги начупвам .Не ги яде .С какви други мога да ги заместя .

 17. 864.

  Имам куче на 3 м.бълг.оечарско. Може ли в готвеното да слагам по 2-3 филй хляб?

 18. 865.

  Имам куче на 3 м.бълг.оечарско. Може ли в готвеното да слагам по 2-3 филй хляб?

 19. 866.

  Здр имам питбулчета на месец и 4 дена са но на малките неим стига млякото от майкаим моля за помощ.Благодаря

 20. 867.

  Здравейте,може ли някой да ми каже,колко трябва да тежи четири месечна малиноа?