Хранене на кучето

Хранене на кучето

Кога трябва да се отбият кученцата?

Кога се отбива кученцетоСмята се, че най - подходящата възраст, на която трябва да се отбият малките кученца е 38 - 40 дневна възраст. Това е относително и зависи от различни фактори. Така например отбиването на - по едрите и развити кученца може да стане и по - рано и обратно.

С майчината коластра малките получават голяма част от необходимите им имуноглобулини, витамини и минерални вещества. Имуноглобулините от своя страна го предпазват от заболявания, поради което са жизнено необходими. Затова някои са на мнение, че кученцата не бива да се отбиват по - рано от 40 дни, независимо от телесната им маса.

3.3, 3 гласа
прегледи 45397

Препоръчани продукти

Коментари за Кога трябва да се отбият кученцата?

 1. 695.

  здравейте, взехме си малко питбулче женско на 35дни, в момента е на 65 дни и от няколко дни е доста превъзбудено на какво може да се дължи, не яде нищо сурово, но няколко пъти му е давано русенско варено консерва

 2. 696.

  До 694. Анонимен - на тази възраст кученцето би следвало да е отбито и да на самостоятелно хранене. Има вероятност проблема да е в храната, която му давате и да има стомашни болки, щом изпитва неразположение, както сте описали като "мяукане", след ядене. На тази възраст кученцата трябва да приемат основно гранулирана храна съобразена с възрастта им (от тип Puppy/junior). Ако давате мляко, то нека е кисело, тъй като от прясното най-вероятно ще получат стомашно-чревно разстройство. За да сте сигурни и, че няма паразити е добре да се пусне копропроба за изследване!

 3. 697.

  До 695. Боян - нормално е за възрастта му да е супер активно. Не се притеснявайте, но не давайте никакви консерви, предназначени за хора! Ако давате консерва, то нека бъде кучешка и съобразена с възрастта му (от тип junior). Основната му храна трябва да бъде гранулираната!

 4. 698.

  Здравейте ! Имам Пекенез на година и два месеца , беше свикнал на домашна храна , сега освен пилешко друго не иска да яде , опитвал съм го на гранули , може да вземе 2 , 3 и не пипа повече и стой по 2 дена гладен . Моля за съвет как да го науча да се храни с гранули . Благодаря Ви

 5. 699.

  До 698. Дарин - за съжаление, пекинезите са доста взискателни към храната и веднъж свикнали да ядат нещо, което има харесва (особено "човешка" храна), трудно ще го отучите от това. Не е проблем да яде пилешко месо, но все пак може да опитате да смелите гранулите в блендер с малко вода, да станат на каша и да добавяте към пилешкото месо. В началото съвсем малко, като постепенно увеличавате количеството на "кашата" към пилешкото.

 6. 700.

  Благодаря Ви !

 7. 701.

  Здравейте! Имам мъжка немска овчарка на 43дни. Момичето, от което я купихме каза, че я е обезпаразитила на 35ден. Аз обаче дадох Цистал на 40тия когато я взехме и вече 3ти ден изхвърля паразити( глисти),. Притеснявам се заради децата си и заради това , че не мога да и сложа ваксината след като е с глисти. Колко дни да изчакам още , за да я заведа на вет.и дали да и дам отново Цистала....но стават два приема до тук в рамките на 7дни и ако дам след няколко пак няма ли да го натровя? До тук дамата го е хранила допълнително с козе прясно мляко и е сукало. Но се стресирах от глистите! Храня го с роял канин за малки кученца немски овчарки и едното от четирите хранения бульони от бебешката кухня на дъщеря ми. Въпроса ми е основно за ваксината....защото искам вече да го сваля да тича на двора, но се притеснявам от контакт с някоя котка или др.животно. Благодаря предварително!

 8. 702.

  Вчера нашата Мая - ДРТ, роди четири прекрасни Джак-чета. Моля за малко инфо - какво да даваме като храна на Майчето?! Кога да я извеждаме на разходка?

 9. 703.

  До 701. Макс - при положение, че изкарва паразити е необходимо да се проведе лечебен курс на обезпаразитяване, а именно - необходимо е да се обезпаразити 2 пъти през 7 дни и след това - 2 пъти през 14 дни с цел отстраняване и на яйцата на паразитите. Няма да се натрови, не се притеснявайте. След даване на тези 4 приема е добре да се пусне копропроба за да се види дали кученцето се е изчистило напълно от паразитите и техните яйца. Наличието на ендопаразити не пречи на ваксинацията, ако кучето е физически добре. Първата ваксина се поставя в рамките на 43-45 ден.

  Ако живеете в къща може да го изкарвате на двора, контакта с котки не е опасен, избягвайте само контакт с кучета поне докато минат първите 2 ваксини.

 10. 704.

  До 702. Кати - това, което е необходимо да се включи (ако все още не сте) е калций. Продава се във ветеринарните аптеки и клиники, на таблетки. Препоръчително е да се дава поради опасност от развитие на "следродилна хипокалцемия". Това е състояние, което често се наблюдава при родили кучета, което се характеризира с рязко понижаване нивата на калций в организма в резултат от бозаенето на малките.

  Относно храненето - може да продължите да я храните както обичайно. Има специални гранули за родили и кърмещи, които може да включите. Предлагат се в зоомагазините и ветеринарните клиники и са различни марки. Консултантите ще Ви ги покажат.

  Относно разходката - може да я извеждате на разходка, като в началото избягвайте продължителен контакт с други кучета поради риск от пренасяне на инфекция на малките.

 11. 705.

  Мерси, много!

 12. 706.

  Аз имам малко питболче и незнам да ли може с козе мляко да го храня на 23 дние

 13. 707.

  До 706. - не е за препоръчване, тъй като има вероятност да получи храносмилателно разстройство. Съветваме Ви да вземете от специалните адаптирани млека за малки кученца, които се предлагат в зоомагазините.

 14. 708.

  Имам 6 месечно пинчерче, женско.Днес ходихме на ваксина но имаше температура 39.6 два пъти я мерихме и не бихме ваксината. Късно следобед забелязах че пикае много тъмно червено и не иска да се храни. В колата повръща три пъти. Сега е без никакво настроение, света на кълбо и никакъв апетит дори и за вода

 15. 709.

  ЗДРАВЕЙТЕ ИМАМ МАЛКИ КУЧЕНЦА НЕМСКА ОВЧАРКА И СМЕ НА 17 ДНИ ХРАНЯ ГИ ОТ ОСМИЯТ ДЕН ОТ РАЖДАНЕТО С КОЗЕ МЛЯКО ЕДНОТО Е ИЗХОЖДА НОРМАЛНО А ДРУГОТО АКО ТО Е МАЛКО ПО РЯДКО МОЖЕ ЛИ ДА МИ ПРЕПОРЪЧАТЕ НЕЩО ПОДХОДЯЩА ЗА ТЯХ БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

 16. 710.

  На едно от зад на дупето е леко възпалено мисля че е от изхождане то че е малко по рядко дайте ми съвет какво да правя и да храня малките си сладури

 17. 711.

  До 708. Фани - очевидно е, че кученцето има здравословен проблем! Надяваме се сте взели мерки и са направени необходимите изследвания и последващо лечение. Не се притеснявайте, че срока за ваксината ще се отложи! Това не е фатално. Ваксина се слага на напълно здраво куче!

 18. 712.

  До 709. Елена - нормално е да се е получило разстройство от козето мляко! На тази възраст кученцата трябва да бъдат хранени с адаптирано мляко за малки кученца. Може да го намерите в зоомагазините. Към 30-ти ден може постепенно да започнете и захранване с гранулки, които в начало е добре да накисвате, ако на кученцата им е трудно да ги дъвчат.

 19. 713.

  До 710. Елена - сварете лайка и с тампонче почиствайте разраненото място. Когато преминете към адаптирано мляко и разстройството отмине, всичко ще се нормализира. Лигавицата се е възпалила от самото разстройство. След почистването с лайка може да намазвате и с вазелин.

 20. 714.

  Благодаря ви много

Рекламирай в INSERT.BG